Kurucs: Man patīk Amerikā spēlētais basketbols

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rodions Kurucs
Rodions Kurucs Foto: AP/Scanpix

Latvijas basketbolistam Rodionam Kurucam, kurš pirmdien noslēdza četru gadu līgumu ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubu Bruklinas «Nets», patīk Amerikā spēlētais basketbols, jo tas ir ātrs un fizisks, paudis 20 gadus vecais latvietis.

Kurucs pirmdien ar «Nets» komandu noslēdza četru gadu vienošanos, no kuriem trīs pirmās sezonas latvietim ir garantēts līgums, bet ceturtajā klubs varēs izvēlēties, vai sadarbību ar Kurucu turpināt.

Iepriekš basketbola portālos izskanēja informācija, ka «Nets» 20 gadus vecajam latvietim piedāvājusi līgumu uz četriem gadiem par septiņiem miljoniem dolāru (sešiem miljoniem eiro).

«Nets» komanda jūnijā Kurucu izvēlējās NBA drafta otrajā kārtā ar 40.numuru, un Latvijas basketbolists jau labu laiku bija vienības rīcībā. Tomēr viņš nevarēja piedalīties NBA Vasaras līgas turnīrā Lasvegasā, jo «Nets» un Kuruca iepriekšējie darba devēji Barselonas «Lassa» no Spānijas, nebija vienojušies par pārejas kompensāciju. Kurucam ar «Lassa» bija spēkā viena gada līgums, kuru «Nets» izpirka, pēc neoficiālas informācijas, par 750 000 ASV dolāriem (643 300 eiro).

Kurucs gan bija kopā ar «Nets» komandu NBA Vasaras līgā, Bruklinas vienības spēlētāju sniegumam sekojot līdzi no tribīnēm.

«Tā man bija diezgan traka pieredze, jo nevarēju spēlēt,» Bruklinas klubs citē Kurucu. «Pirmo reizi klātienē redzēju, ko nozīmē Amerikas basketbols. Tas ir ātrs un fizisks, man tas patīk, tāpēc ar nepacietību gaidu nākamās sezonas sākumu.»

Lai arī neizdevās tikt laukumā, Kurucs pauda, ka guvis labas emocijas.

«Izbaudīju katru dienu, un bija patīkamas sajūtas būt kopā ar citiem puišiem,» piebilda Kurucs.

Tikmēr «Nets» galvenā trenera palīgs Žaks Vons, kurš NBA Vasaras līgā vadīja Bruklinas spēlētājus, norādīja, ka Kurucs, arī sēžot malā, guvis labu pieredzi.

«Viņš iepazinās ar komandas biedriem, treneriem, mūsu sistēmu. Tā bija laba integrācija NBA profesionālajā basketbolā,» bilda Vons.

Tāpat Kurucs norādījis, ka neuztraucas par iejušanos jaunajā komandā.

«Man tas vienmēr ir bijis viegli, jo jaunās vietās ātri iedzīvojos. Tas ir kā jauns izaicinājums. Man patīk iepazīties ar jauniem cilvēkiem,» norādīja basketbolists.

Kurucs no 2012. līdz 2015. gadam bija «VEF Rīga» sistēmā, bet pirms trim gadiem viņš nonāca Spānijas kluba Barselonas «Lassa» paspārnē, noslēdzot līgumu līdz 2019.gadam.

ULEB Eirolīgā Latvijas basketbolists aizvadītajā sezonā piedalījās četros mačos, savukārt Spānijas augstākajā līgā (ACB) piecos mačos viņš vidēji guva 2,8 punktus. Tikmēr pēc spēka Spānijas otrajā līgā Kurucs piedalījās 15 mačos, vidēji iemetot 10,6 punktus spēlē.

Kurucs 2014.gadā ar Latvijas U-16 izlasi kļuva par Eiropas kadetu vicečempionu, bet aizvadītajā sezonā «Lassa» galvenajā komandā viņš spēlēja ļoti maz, vairāk pārstāvot kluba otro vienību.

Pērn novembrī viņš debitēja Latvijas valstsvienībā, piedaloties 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs, laukumā dodoties trīs mačos, taču arī netiekot pie ievērojama spēles laika.

Kurucs bija iekļauts izlases kandidātu sarakstā vasarā paredzētajām spēlēm Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā, taču valstsvienībai laukumā nepievienojās. Tāpat viņš bija iekļauts Latvijas U-20 izlases kandidātu sarakstā, bet pēc drafta atteica palīdzēt valstsvienībai šobrīd notiekošajā Eiropas čempionātā B divīzijā jauniešiem.

«Nets» komanda Bruklinā bāzējas kopš 2012.gada. Pēdējos trīs gadus komanda palikusi ārpus izslēgšanas turnīra, aizvadītajā sezonā ieņemot 12.vietu Austrumu konferencē.

«Nets» mājas spēles aizvada «Barclays Center» arēnā, kas atrodas astoņu kilometru attālumā no «Madison Square Garden», kur mači notiek Kristapa Porziņģa pārstāvētajai Ņujorkas «Knicks».

Līdz šim NBA drafta vēsturē bija izraudzīti pieci Latvijas basketbolisti. 2004.gadā ar kopējo 11.numuru Goldensteitas «Warriors» izraudzījās Andri Biedriņu, bet 2011.gadā ar 42.numuru Indiānas «Pacers» izvēlējās Dāvi Bertānu, kurš gan uzreiz pēc tam nonāca Sanantonio «Spurs» paspārnē. Savukārt 2013.gadā Jāni Timmu ar 60.numuru izraudzījās Memfisas «Grizzlies», lai gan tagad tiesības uz latvieti pieder Orlando «Magic» komandai.

Tikmēr visaugstāk izraudzītais latvietis ir nu jau par zvaigzni kļuvušais Kristaps Porziņģis, kuru ar ceturto numuru 2015.gada draftā izvēlējās Ņujorkas «Knicks». Savukārt pērn draftēts tika Anžejs Pasečņiks, kuru pirmajā kārtā ar kopējo 25.numuru izvēlējās Orlando «Magic» komanda, tomēr neilgi pēc tam tiesības uz viņu tika aizmainītas uz Filadelfijas «76ers».

NBA spēlējuši līdz šim ir četri latvieši - Gundars Vētra, kurš 90.gadu sākumā neilgu brīdi pārstāvēja Minesotas «Timberwolves», Biedriņš, Porziņģis un Bertāns.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu