Starptautiskajā futbola apritē darbojas 19 FIFA kategorijas tiesneši no Latvijas

LFF
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Andris Treimanis (centrā ar dzelteno kartīti)
Andris Treimanis (centrā ar dzelteno kartīti) Foto: Reuters/LETA

Patlaban starptautiskajā futbola apritē darbojas 19 Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) kategorijas tiesneši no Latvijas - trīs galvenie tiesneši un seši asistenti, trīs galvenās tiesneses un četras asistentes, kā arī pa diviem telpu futbola un pludmales futbola tiesnešiem, informē Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Kaspars Gorkšs.

"Spilgtākais apliecinājums Latvijas futbola tiesnešu izaugsmei nenoliedzami ir Andra Treimaņa un viņa komandas stabilais sniegums starptautiskajās spēlēs, taču mēs varam būt lepni par to, ka jau otro gadu pēc kārtas augstākajā līmenī darbojas teju divi desmiti mūsu speciālistu. Manuprāt, Latvijai tie ir ļoti labi sasniegumi," uzsver LFF prezidents.

Kā zināms, Andra Treimaņa vadītā tiesnešu brigāde 14. februārī pirmo reizi karjerā pārraudzīja UEFA Eiropas līgas izslēgšanas turnīra spēli, kad savā starpā tikās Prāgas "Slavia" no Čehijas un beļģu "Genk".

Tas ir vēl viens augšupejošs karjeras solis no Kuldīgas nākušajam Treimanim, kura vadītā tiesnešu brigāde pērn pēc vairāku sezonu stabila snieguma UEFA Eiropas līgas spēlēs un nacionālo izlašu mačos piedzīvoja debiju visaugstākajā līmenī – UEFA Čempionu līgas grupu turnīrā.

Pirms 2015. gadā piedzīvotās Treimaņa un viņa komandas debijas UEFA Eiropas līgā Latvijas pārstāvji Eiropas otro prestižāko klubu futbola sacensību grupu turnīra spēles nebija tiesājuši kopš 2006. gada. Treimaņa kontā jau ir 15 dažādu posmu UEFA Eiropas līgas spēles un kopumā 54 UEFA raudzes mači.

Tomēr starptautiskajā apritē Treimanis nav vienīgais tiesnesis no mūsu valsts, kurš regulāri izpelnās nozīmējumus augstas raudzes spēļu apkalpošanai. Tā, piemēram, jau daudzus gadus Aleksandrs Anufrijevs tiesā Eiropas klubu turnīru pirmo kārtu spēles, kā arī tiek nozīmēts uz U-21 un nacionālo izlašu mačiem, Jevgeņijs Morozovs aizpērn kā tiesneša asistents strādāja Eiropas U-17 čempionātā, tiesājot arī pusfināla maču, bet Diāna Vanaga pirms gada pildīja asistentes pienākumus Eiropas U-17 čempionātā meitenēm.

Arvien plašāk sevi apliecina arī Aleksandrs Golubevs, kurš pērn kā galvenais tiesnesis debitēja gan UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā, gan oficiālā nacionālo izlašu spēlē. Līdztekus tam visaugstākajā līmenī pludmales futbola spēles tiesā gan Eduards Borisevičs, gan Jurijs Ivušins.

Savukārt UEFA CORE (Centre of Refereeing Excellence) programmā perspektīvajiem kontinenta futbola tiesnešiem 2018. gadā iesaistījās vēl viena Latvijas futbola tiesnešu komanda - Artis Ķēniņš, Mārtiņš Svipsts un Andrejs Kolosovs.

"Tīrs futbols nav iespējams bez labi sagatavotiem, augsti motivētiem un pilnveidoties kāriem tiesnešiem. Šim arodam vienmēr būs pievērsta pastiprināta uzmanība gan no spēlētāju un komandu, gan līdzjutēju puses, tāpēc federācijai ir pienācīgi jārūpējas par tiesnešu sagatavošanu un nemitīgu izaugsmi. Esam priecīgi, ka pēdējos gados ir izveidojusies ļoti auglīga sadarbība ar UEFA un FIFA, kuru speciālisti palīdz modernizēt Latvijas tiesnešu segmentu," uzsver Gorkšs.

LFF cieši sadarbojas ar bijušo FIFA kategorijas arbitru, tagad tiesnešu instruktoru un ekspertu Alanu Snoudiju no Ziemeļīrijas. Snoudijam ir vairāk nekā 45 gadu pieredze futbola tiesāšanas segmentā, turklāt šobrīd viņš ir arī viens no UEFA ekspertiem, kuri strādā pie UEFA tiesnešu otrās konvencijas izveides.

Ziemeļīrijas speciālists patlaban uzrauga LFF Tiesnešu nodaļas un LFF Tiesnešu komitejas darbību, tā nodrošinot neitrālu profesionalitātes, kvalitātes un ētikas normu kontroli, kā arī visu esošo procesu pilnveidi. Tāpat Snoudijs sniedz neatkarīgu atbalstu tiesnešu un tiesnešu inspektoru nozīmēšanā uz vietējo čempionātu spēlēm, nodrošinot, ka šajos lēmumos nav nekādas ārējās ietekmes.

"Tiesnešu segmenta pārraudzīšanā esam spēruši vairākus ļoti nepieciešamus soļus. Vēlamies panākt, lai šis arods būtu saistošs jauniem interesentiem, lai sistēmā jau esošie tiesneši būtu nodrošināti ar plašām attīstības iespējām un lai LFF būtu visas iespējas kontrolēt procesu, gādājot par tīru futbolu gan laukumā, gan pārvaldībā," piebilst LFF prezidents.

Viņš atklāj, ka tiesnešu piesaistīšanā un izglītošanā federācija ik gadu iegulda aptuveni 100 000 eiro. Pērn federācija gan centralizēti, gan sadarbībā ar reģionālajiem futbola centriem organizēja 50 tiesnešu izglītības seminārus Virslīgas, 1. līgas, telpu futbola, pludmales futbola, sieviešu futbola un jaunajiem tiesnešiem, kā arī tiesnešu inspektoriem un individuālai pašmāju klubu izglītošanai par tiesāšanas jautājumiem.

Tāpat jau vairākus gadus darbojas LFF Tiesnešu akadēmija, kas nodarbojas ar visu līmeņu tiesnešu un asistentu apmācību un profesionālo pilnveidošanu, tā praktiski paaugstinot futbola tiesāšanas kvalitāti. Šogad LFF Tiesnešu akadēmijai pievienojās 33 dalībnieki, labākie no tiem martā tiks uzaicināti uz 1. līgas tiesnešu semināru un tiks iekļauti kandidātu sarakstā 1. līgas čempionāta apkalpošanai.

Jaunākajā LFF licencēto tiesnešu apkopojumā par 2018. gadu fiksēti 276 tiesneši ar nepieciešamo kvalifikāciju dažāda līmeņa pašmāju spēļu apkalpošanai. Tas ir par desmit procentiem vairāk, salīdzinot ar 2017. gadu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu