Bijušais LBS prezidents Kehris: No Šnepa var un vajag prasīt vairāk

Mārtiņš Kļavenieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Ojārs Kehris.
Ojārs Kehris. Foto: Ieva Lūka/LETA

Sabiedrībai no Latvijas Basketbola savienības (LBS) vadības, arī ģenerālsekretāra Edgara Šnepa, ir jāprasa vairāk nekā līdz šim, lai valsts izlases sasniegtu vēlamo rezultātu dažādos turnīros, uzskata bijušais organizācijas prezidents Ojārs Kehris.

Kehris LBS vadīja 14 gadus, bet 2011.gada sākumā viņa vietā stājās Valdis Voins, kurš organizāciju vada arī šobrīd. 

Pēdējā gada laikā daudz diskusiju saistītas ar LBS komunikāciju publiskajā telpā. Sākot jau ar 2018.gadā plašu rezonansi izraisījušo t.s. Jučmaņa skandālu, vēlāk ar piezemēto paškritiku pēc Latvijas vīru izlases neiekļūšanas Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīrā. Visbeidzot, arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un Saeimas Sporta apakškomisijas vadītājs Sandis Riekstinš kritizēja LBS publisko komunikāciju saistībā ar papildu valsts finansējuma piešķiršanu Eiropas čempionāta (EČ) basketbolā sievietēm apakšgrupas turnīra sarīkošanai Rīgā.

Kehris joprojām ir LBS padomes biedrs, bet viņš uzskata, ka Latvijas vīru basketbola izlases netikšanai uz PK finālturnīru nav attaisnojuma.

"Latvijai nenoliedzami bija jābūt starp 32 PK dalībniecēm. Var meklēt dažādas atrunas, bet mums tur bija jābūt - ar šo spēlētāju paaudzi, basketbolistu kopējo līmeni. Var runāt par izspēles sistēmas nepilnībām un citām lietām, bet visiem apstākļi bija vienādi," savu viedokli TVNET izteica Kehris.

"Pēc šīs neveiksmes gaidīju, ka LBS padomes locekļi tiks iepazīstināti ar strukturētu notikušā analīzi. To es joprojām neesmu sagaidījis. Domāju, ka arī liela Latvijas sabiedrības tādu gaida. Ir šis tas bijis, bet to darījuši žurnālisti. Arī [LBS ģenerālsekretārs Edgars] Šneps ir kaut ko drusku teicis, bet es to nesauktu par notikušā strukturētu analizēšanu," izteicās bijušais LBS prezidents.

Uzņēmējs Kehris domā, ka netikšanu uz PK finālturnīru nedrīkst uztvert kā nelielu neveiksmi. Tā varētu darīt tad, ja runa būtu par, piemēram, netikšanu uz olimpiskajām spēlēm, kurās piedalās daudz mazāk izlašu.

"Runa jau nav par medaļu neizcīnīšanu. Runa ir par netikšanu uz konkrētu turnīru. Tas nozīmē, ka vajadzīgs arī vērtējums, kāda bijusi LBS vadības loma tajā visā. Nevar visu novelt uz vienu spēlētāju, kurš pēdējās sekundēs aizmeta garām trīspunktnieku, vai arī izlases galveno treneri. Tās tomēr ir sāpes, kuras nepāriet vienā dienā. Es gan šaubos, vai LBS pašreizējā vadība arī to tā uztver," skarbs savā vērtējumā bija ilggadējais LBS vadītājs.

Vaicāts, vai LBS prezidentam Valdim Voinam un ģenerālsekretāram Šnepam trūkst paškritikas, Kehris tam daļēji piekrita. Viņš uzskata, ka LBS padome tieši tam arī esot domāta - lai izrunātu, izspriestu, kritizētu, veicinātu basketbola pārvaldes attīstību.

"Domāju, ka Edgaram [Šnepam] pieredze ir ļoti liela, redzesloks plašs. Tomēr uzskatu, ka no viņa var un vajag prasīt vairāk. To vajadzētu darīt visai Latvijas sabiedrībai. Viņš jau pietiekoši ilgi ir šajā amatā. Varbūt sācis iesūnot, piezagusies rutīna. Ir vajadzīgs svaigums. Tā jau ir arī sportā - ja kas vairs nenotiek vajadzīgajā līmenī, jāmaina, piemēram, treneris. Tas jau nenozīmē, ka šis treneris ir slikts. Viņš tikai konkrētajā brīdī neizdarīja vajadzīgo," klāstīja Kehris.

Kādreizējais LBS prezidents uzskata, ka Latvijai basketbolā vairāk jāmācās no Lietuvas, kur šis sporta veids ir neapšaubāmi populārākais un valsts pirmā prioritāte. Viņš uzteica to, ka izveidota Latvijas-Igaunijas līga basketbolā, tomēr pauda, ka bez lietuviešiem tomēr šis projekts nevar būt patiess ieguvums. 

Pašreizējais LBS prezidents un padome tika ievēlēti LBS biedru sapulcē 2016. gada 28. janvārī. Prezidenta Voina, padomes un valdes pilnvaru termiņš beigsies 2020.gada 27.janvārī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu