Matīss Miknis: Visam jāiet kā pa diedziņu, lai būtu labi rezultāti

Intervija
Raimonds Ozoliņš
CopyDraugiem X Whatsapp
Matīss Miknis un Oskars Ķibermanis
Matīss Miknis un Oskars Ķibermanis Foto: Viesturs Lācis/bobslejs.lv

Bobslejs ir komandas sporta veids, un lai gūtu labus rezultātus, visam jāiet kā pa diedziņu, intervijā TVNET sacīja viens no Latvijas vadošajiem bobsleja stūmējiem Matīss Miknis, kurš pagājušajā sezonā pilota Oskara Ķibermaņa vadībā izcīnīja sudraba medaļas četrinieku sacensībās gan Eiropas, gan pasaules čempionātā.

TVNET: Kas tev vasaras periodā ir pats grūtākais treniņos?

Miknis: Katru gadu programma ir daudzmaz vienāda. Katru gadu no jauna ir jādabū fiziskā forma, un tas nav viegli. Neko specifisku nevaru uzsvērt.

TVNET: Jūsu kaifs ir pati braukšana sacensībās. Nav grūti tas, ka daudzus mēnešus pie braukšanas netiekat, jo jāiegulda melnais darbs?

Miknis: Tas gan. Mums ir specifisks sporta veids. Mēs mačiem gatavojamies vairākus mēnešus. Piekto gadu esmu bobslejā, tāpēc ir jau pierasts, ka ir jāieliek bāze, lai ziemā varētu tikt pie saviem rezultātiem - cīnīties par labākajām vietām.

TVNET: Pagājušā sezona jums ar Ķibermani bija ļoti veiksmīga...

Miknis: Jā, kopā esam izauguši līdz tiem rezultātiem. Sākumā nebija viegli. Protams, pagājušā sezona mums bija visveiksmīgākā. Par to ir liels gandarījums. Kad tiec pie tiem rezultātiem, tad ir pavisam cita garša sacensībās - tas dod motivāciju turpināt strādāt. 

TVNET: Parasti saka, ka titulus pirmo reizi izcīnīt ir vieglāk nekā pēc tam aizstāvēt...

Miknis: Jā, tā visi runā. Domāju, ka džeki ir motivēti katru sezonu maukt. Es arī šeit esmu tikai savu mērķu dēļ. Katru ziemu cenšos tos piepildīt.

TVNET: Tu sev esi nospraudis konkrētus mērķus?

Miknis: Protams, ka katram ir savi mērķi, bet es ar saviem apkārt nemētājos. Cenšos strādāt tā, lai darbi runā par mani. 

TVNET: Oskars Melbārdis visu pagājušo sezonu izlaida. Viņš intervijā TVNET teica, ka šosezon nevēlas ņemt nost Ķibermanim stūmējus. Esat jau domājuši, kā sēdīsieties kamanās?

Miknis: Mēs (stūmēji) jau par tām lietām nerunājam, tas ir treneru ziņā. Protams, ka esam viens pie otra pierīvējušies. Līdz ziemai vēl ir laiks, tāpēc viss kaut kas vēl var notikt - traumas var gadīties pa ceļam (trīsreiz nospļaujas pār plecu). Visi jau grib būt pirmajā ekipāžā un sasniegt labākos rezultātus, bet vietas ir tikai četras.

TVNET: Kas tevi pirms pieciem gadiem pamudināja pievērsties bobslejam?

Miknis: Mani pamudināja draugi. Patiesībā man jau sen teica, lai pievēršos bobslejam, bet es uz to sākumā nopietni neskatījos. Tad nāca Soču gads (2014. gada olimpiskās spēles), es joprojām nodarbojos ar basketbolu, un man LSPA (Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija) vieglatlētikas pasniedzēja teica - tev ir jāiet! Ar lielāku interesi skatījos mačus olimpiskajās spēlēs, un es jau zināju, ka iešu, vienalga kāds būtu bijis rezultāts Sočos. Tā nu es aizgāju un esmu šeit jau piekto gadu.

TVNET: Palabo, ja es kļūdos, bet tu laikam vienu spēli esi aizvadījis Liepājas komandas sastāvā Latvijas Basketbola līgas (LBL) 1. divīzijā...

Miknis: Jaunatnes līgas A grupā (pēdējā vecuma grupa vidusskolas laikā) man deva iespēju trenēties pie lielās komandas. Pie spēlēšanas daudz netiku profesionālajā līgā, sēdēju vairāk uz soliņa. Biju tāds kā profesionāls amatieris. Pēc tam mācījos LSPA, spēlēju studentu līgā un LBL 2. divīzijā. Vienā spēlē es biju laukumā, debitēju LBL 1. divīzijā. Tolaik galvenais treneris bija Agris Galvenovskis, bija labs līmenis Liepājas komandai. Man jau bija gandarījums, ka varēju trenēties ar večiem. Vienmēr bija uzdevums segt līderus. Tā bija laba pieredze.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

360*

A post shared by Matīss Miknis (@matissmiknis) on

TVNET: Neesi domājis par to, ka varēji turpināt spēlēt basketbolu joprojām, varbūt tikt kādā komandā?

Miknis: Neesmu par to domājis. LBL 2. divīzijā varētu spēlēt, bet nezinu vai LBL 1. divīzijā.

TVNET: Pasaules kausam basketbolā seko līdzi (saruna notika laikā, kad turnīrs bija noslēguma fāzē)?

Miknis: Pasekoju līdzi rezultātiem. Arī istabas biedrs (Dāvis Spriņģis) ir nācis no basketbola, tad mēs apspriežam rezultātus. Mums interesē, bet nesēžam un negaidām nepacietībā rezultātus.

TVNET: Kad pievērsies bobslejam, bija arī doma, ka varētu kļūt par pilotu?

Miknis: Mani jau centās likt pie stūrēšanas. Esmu pabraucis, vadīju pat četrinieku Eiropas kausā. Tomēr es kaut kā neuzķēru to kaifu, par ko treneri stāstīja. Pilotam ceļš uz zvaigznēm ir citādāks un ilgāks. Atnācu ar mērķi, ka gribu būt stūmējs. Pirmajos gados cīnījos par to, lai tiktu līdz finišam. Protams, ka treneri gribēja, lai mēģinu stūrēt, bet neuzķēru pārliecību. Tāpēc treneriem darīju zināmu, ka es labāk atsakos.

TVNET: Bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis teica, ka jaunpienācēji esot perspektīvākie pēdējo 4-5 gadu laikā. Tev arī ir līdzīgs novērojums?

Miknis: Ir spēcīgi džeki. Viens ir fiziskie treniņi vasarā, bet svarīgi ir arī tas, kā izdodas sadzīvot savā starpā un pierīvēties. Izskatās varbūt vienkārši, viens aiz otra salec kamanās. Bobslejs tomēr ir komandas sporta veids. Visam jāiet kā pa diedziņu, lai būtu labi rezultāti. Var redzēt, ka džeki cenšas, skatās un jautā padomus. Ir vajadzīga jaunā maiņa, kas vecos dzen uz priekšu.

Video: bobslejisti lej sviedrus, gatavojoties jaunajai sezonai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu