Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Čempions zināms, durvis uz Eiropu vēl vaļā

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Riga" futbolisti otro gadu pēc kārtas izcīna Latvijas čempionu titulu
"Riga" futbolisti otro gadu pēc kārtas izcīna Latvijas čempionu titulu Foto: Edijs Pālens/LETA

Tas bija tikai laika jautājums, kad tieši “Riga FC” kļūs par Latvijas čempionu otro reizi pēc kārtas, taču intriga varēja rasties nevis šķietami, bet pat īstam – ja RFS būtu izmantojis 11 m soda sitienu un uzvarējis ar 2:0... Tā nenotika un tāpēc visas runas par to, kas un kā varēja notikt atlikušajās divās spēļu kārtās, ir pilnīgi liekas.

“Riga FC” ir 2019. gada Latvijas čempions, sudraba medaļas jau saņēma RFS komanda, bet FK “Metta” jau septīto reizi piedalīsies pārspēlēs par vietas saglabāšanu virslīgā ar 1. līgas vicečempionu (SK “Super Nova” vai FK “Smiltene/BJSS”). Pirms pēdējās spēļu kārtas nav skaidrs “bronzas” liktenis un – tas laikam ir vēl svarīgāk – 4. vietas liktenis jeb ceturtā komanda, kas nākamsezon pārstāvēs Latviju Eiropas kausos (Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā).

Cik grūti ir pārkāpt pāri suņa astei, par to vispirms pārliecinājās “Riga FC”, bet tagad arī “Valmiera Glass ViA”. Valmierieši jau dienu iepriekš ieradās uz spēli Jelgavā, lai komanda var pirms tik svarīga mača atpūsties un lai nav jāiet laukumā gandrīz tieši no autobusa.

Varēja just, cik liela ir spriedze Valmieras komandas rindās, ar pirmajām minūtēm varēja saprast, ka FK “Jelgava” neko nedāvinās. Ir tomēr pašcieņa, arī finansiāli futbolistiem nav vienalga, kā viņi nospēlēs. Jā, Jelgavā jau veidojas un gandrīz ir izveidota komanda nākamajai sezonai, taču - ja spējat, tad uzvariet, bet ne mazākās atlaides nebūs. 0:0 ir pat likumsakarīgs galaiznākums, kaut gan valmieriešiem (Tolu) bija izcila iespēja gūt vārtus. Valmieras līdzjutēji droši vien sekoja tam, kā risinās spēle starp Jūrmalas “Spartaku” un BFC “Daugavpils” un zināja, ka jūrmalnieki pirmajā puslaikā nespēja gūt vārtus un rezultāts arī tur bija 0:0, toties pēc pārtraukuma “Spartaks” guva divus vārtus un uzvarēja ar 2:0.

“Spartaks” uzlaboja savas izredzes uz 4. vietu, toties Valmieras komandas dzīvē šāds iznākums neko daudz nemainīja – tik un tā pēdējā spēlē savā laukumā ar FK “Metta” ir jāuzvar (var, protams, cerēt, ka spartakieši arī ceturto reizi šosezon zaudēs “Riga FC”, kam jau piekāpās ar 0:4, 1:6 un 2:4, taču drošāk ir paļauties pašiem uz sevi). Valmierieši nedrīkst pieļaut vienādu punktu kaitu ar “Spartaku”, jo savstarpējās spēlēs pārsvars ir Jūrmalas komandai.

Laikam var teikt, ka 9. novembra spēle Valmierā būs vēsturiska, jo uzvaras gadījumā Valmieras komanda pilnīgi noteikti pirmo reizi vēsturē iegūs tiesības spēlēt Eiropas kausu izcīņā.

Jau ir pagarināts līgums ar galveno treneri Tamazu Pertiju, kas liecina gan par uzticēšanos trenerim (kā lai pēc šādas sezonas neuzticas?!), gan par nopietniem tālejošiem mērķiem. Atliek tikai pārkāpt sunim asti... FK “Metta” tā būs pēdējā pārbaude pirms pārspēlēm un, kaut gan futbola aprindās runā, ka tā formalitāte vien būs, neiesaku metiešiem klausīties šādās runās. Valmierieši vēl var iegūt arī bronzas medaļas, jo FK “Ventspils” jau kompensācijas laikā ar 1:2 viesos zaudēja RFS (vienus no sezonas skaitākajiem vārtiem guva Dāvis Ikaunieks) un apsteidz Valmieras komandu tikai par diviem punktiem.

Ventspilnieki pēdējā kārtā mājās tiksies ar FK “Liepāja” un šo abu pilsētu komandu dueļi vienmēr ir principiāli – turnīra tabulā var pat neskatīties. Turklāt ventspilnieki negrib trešo reizi vēsturē (tikai trešo!) palikt bez medaļām, bet liepājniekiem ir iespēja apsteigt FK “Jelgava”, kas spēlēs Daugavpilī.

Pār Daugavpils komandu atkal krīt aizdomu ēna par negodīgu spēli (Jūrmalā), cik tas pamatoti – tas vēl ir jautājums, taču bez uguns dūmu nemēdz būt un daugavpilieši tikai ar savu sniegumu pēdējā mačā var dzēst jebkādas baumas vai aizdomas.

It kā jau nav nekādas starpības – piekto, sesto vai septīto vietu ieņems komanda, taču tā var domāt tikai “neieinteresēta” puse. Futbolistiem ir līgumi, daudziem atalgojums tiešā mērā atkarīgs no spēles rezultāta, ir spēlētāji, kuriem skaidra viņu turpmākā karjera (kaut vai tikai nākamsezon), ir spēlētāji, kuriem vēl sevi jāapliecina, ir spēlētāji, kuri grib kāpt augstāk savā karjerā un tieši tāpēc it kā “nevajadzīgās spēles” bieži vien aizrit bezkompromisa cīņā. Ne velti komandu sporta spēlēs ļoti sens ir joks par to, ka svarīgi labi aizvadīt pirmās spēles – lai tiktu sastāvā – un tad sezonas pēdējās spēles – lai ar tevi pagarinātu līgumu.

Katrā jokā ir daļa patiesības. Jācer, ka tieši tādā bezkompromisa garā (un bez jokiem) finišēs arī 2019. gada Optibet virslīgas sezona.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu