Irbe: Merzļikins izmanto otro iespēju, kas varēja būt arī pēdējā (3)

Artūrs Irbe Foto: Romāns Kokšarovs (HK "Kurbads")
CopyDraugiem X Whatsapp

Elvis Merzļikins veiksmīgi izmanto otro iespēju pierādīt sevi, lai kluba vadība turpinātu uz viņu raudzīties kā uz hokejistu, kuram ir pirmā vārtsarga potenciāls Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandā Kolumbusas "Blue Jackets", sarunā ar TVNET sacīja Latvijas hokeja leģenda Artūrs Irbe.

Merzļikins ir ceturtais Latvijas hokeja vārtsargs, kuram izdevies spēlēt NHL. Iepriekš pasaulē labākajā hokeja līgā spēlējuši arī Kristers Gudļevskis, Pēteris Skudra un Artūrs Irbe, kuram ir vislielākā pieredz - vairāk nekā 600 spēles.

Sākums debijas sezonā Merzļikinam nebija veiksmīgs. Pirmajās 10 spēlēs viņam neizdevās palīdzēt komandai tikt pie uzvarām. Pašā pirmajā spēlē tika zaudēti septiņi vārti, vienu ripu iemeta arī tautietis Teodors Bļugers.

Pirms sezonas kluba vadība lika noprast, ka Jonasam Korpisalo un Merzļikinam abiem dos iespējas izcīnīt pirmā vārtsarga lomu. Pirmo dueli uzvarēja Somijas hokejists, kurš sezonas ievadā spēlēja teicami un tika izraudzīts dalībai NHL Visu zvaigžņu spēlē, kas traumas dēļ viņam gan ies secen.

Divas dienas pirms gadu mijas Korpisalo guva traumu. Merzļikins tādējādi ieguva otro iespēju pierādīt, ka viņam ir potenciāls kļūt par "Blue Jackets" pirmo vārtsargu. Šķiet, ka kopš Vecgada vakara laukumā parādījies pavisam cits Elvis...

"NHL vēsturē bieži tā ir gadījies, ka sākums vārtsargam ir neveiksmīgs. Ir sāncensis, kurš ir veiksmīgāks un stiprāks," sarunā ar TVNET sacīja Irbe.

"Ir vārtsargi, kuri tik ļoti grib būt pirmie numuri, ka viņi netiek galā ar otrā numura lomu. Tas ir ļoti grūti. Es ļoti labi saprotu Elvi," piebilda Latvijas hokeja leģenda.

Merzļikins kopš Korpisalo traumas sargājis "Blue Jackets" vārtus deviņos mačos pēc kārtas, šajā nogrieznī palīdzot komandai izcīnīt septiņas uzvaras. Latvijas hokeja vārtsarga statistikas rādītāji kopš gadu mijas ir vieni no labākajiem visā NHL.

"Ir spēlētāji, kuri ir radīti NHL otrā vārtsarga lomai. Viņi var sēdēt un gaidīt savu iespēju. Viņi priecājas, ka viņiem ir iespēja tur atrasties. Viņi pat negrib tos lielos prožektorus, nevēlas spēlēt visas spēles. Viņiem pietiek ar mazumiņu. Viņi ir priecīgi, ka uz viņiem netiek izdarīts spiediens," teica Irbe.

"Esmu šādus puišus sastapis. Ir dažādas mentalitātes. Elvis nav tāds, viņš grib būt pirmais. Elvim bija neizpratne, kā rīkoties šādā situācijā, kad viņam priekšā ir pirmais numurs. Viņam bija jāpierāda sevi apstākļos, pie kādiem viņš nav pieradis. Viņam bija jāsēž un jāgaida. Tā nav viņa mentalitāte."

Kopš Korpisalo guva traumu, Merzļikins deviņās spēlēs vidēji zaudējis tikai 1,68 vārtus un atvairījis 94,9% pretinieku metienu. Divos mačos viņš nospēlēja "sausā". Ilgāk nekā divas pilnas spēles Merzļikins bija nepārspēts - 166 minūtes un 29 sekundes.

"Kārtējo reizi pierādījās tas, ka bieži vien tiek dotas arī otrās iespējas. Elvim šī bija otrā iespēja. Varbūt tā pat bija pēdējā iespēja, lai uz viņu arī turpmāk skatītos kā uz potenciālo pirmo numuru. Elvis to tagad ļoti labi izmanto situāciju, jo mazinājās konkurence, kamēr Korpisalo ir traumēts," uzskata Irbe. 

2018. gada februārī Merzļikins intervijā TVNET norādīja, ka viņa mērķis ir divu gadu laikā spēlēt NHL. Viņš pauda, ka vēlas uzreiz tikt "Blue Jackets" sastāvā, nevis ilgu laiku spēlēt fārmklubā Amerikas Hokeja līgā (AHL). Elvis vienmēr grib būt pirmais...

"Es pat nezinu, vai viņš savādāk māk. Būt otrajam vārtsargam - tas ir pavisam cits un ļoti smags darbs. Viņam ir pirmā vārtsarga mentalitāte, to var redzēt - kā viņš izturas un kā runā," domā Irbe.

Iepriekšējās septiņas sezonas "Blue Jackets" komandā spēlēja Krievijas hokejists Sergejs Bobrovskis, kurš tagad karjeru turpina Floridas "Panthers". Viņš pēdējos gados bija ne tikai Kolumbusas kluba vadošais ripu ķērājs, bet arī viens no labākajiem vārtsargiem NHL.

Merzļikina vienaudzis Korpisalo aizvada savu ceturto NHL sezonu. Somijas hokejists pēdējos gados bija Bobrovska rezervists. Vai Merzļikins varēja NHL spēlēt jau agrāk?

"Tāda komanda vēl nav bijusi, kas spētu noturēt sastāvā trīs NHL vērtus vārtsargus, kuri ikdienā spēlētu. Elvis iepriekš vēl nebija gatavs. Viņš varēja braukt arī agrāk, taču viņam nebūtu īsti cerību uzreiz paostīt NHL gaisu," vērtē Irbe.

"Viņam noteikti būtu bijis jāsāk ar fārmklubu. Ja viņš NHL censtos iekļūt pirms diviem gadiem, iespējams, viņš Korpisalo jau tagad būtu nokodis."

"Un varbūt Bobrovskis jau pagājušajā sezonā būtu aizmainīts uz citu komandu. Un varbūt Elvis sāktu spēlēt NHL jau pagājušajā sezonā. Tur ir ļoti daudz sīkas un izšķirošas nianses, bet Elvis sevi redz tikai un vienīgi kā NHL vārtsargu."

"Viņš Šveicē spēlēja pirmo vijoli, bet nevarēja uzreiz cerēt spēlēt NHL, jo tur priekšā bija Bobrovskis. Otrā vārtsarga vieta arī ir jānopelna, tur kandidātu bija pietiekami daudz. Vislabāk būtu bijis braukt pirms trīs gadiem, lai gadu vai pusotru uzspēlētu fārmklubā. Pēc tam pusgadu par otro numuru aiz Bobrovska, tad pagājušajā gadā varbūt jau varētu spēlēt NHL. Protams, es tā tikai spriežu, datumi un laiki var pamainīties, bet principā tas tā ir," norādīja Irbe.

"The Hockey News" apskatnieks Stīvens Eliss nesen izteicās, ka pirms sezonas šķita, ka "Blue Jackets" komandai ir sliktākais vārtsargu tandēms visā NHL. Tā tas varbūt bija "uz papīra", bet realitāte izrādījās citādāka.

"Ja viņi abi spēlētu pagājušajā NHL sezonā tā kā viņi to ir darījuši šosezon - Elvis pēc Korpisalo traumas, bet Jonass pirms traumas - tad Kolumbusai pērn būtu bijis ļoti viegli šķirties no Bobrovska un pretī saņemt vēl kādu labu spēlētāju vai augstas kārtas drafta numuru," teica Irbe.

"Elvim nācās drusku pasvīst, mazliet panervozēt. Bet tagad to vilni viņš ir noķēris. Būs interesanti, kad atgriezīsies Korpisalo. Diez kā tad viss attīstīsies. Tā Elvim būs atkal jauna pieredze."

"Blue Jackets" vārtsargu treneris Menijs Legass licis noprast, ka Korpisalo pēc traumas sadziedēšanas atgriezīsies kā pirmais numurs. Irbe uzskata, ka Kolumbusa, visticamāk, vairs nevarēs atļauties vienu vārtsargu vērtēt augstāk par otru.

"Korpisalo tiks dotas iespējas iespēlēties. Tiks izmantots moments - negribās tā teikt, bet tas tā notiks - Elvim būs kāda neveiksmīgāka spēle, pēc kuras vārtos stāsies Korpisalo. Iespējams, ka Korpisalo dos spēlēt pirmo no divām spēlēm, kas tiks aizvadītas divu dienu laikā. Viņam būs mazliet favorītisms," prognozē Irbe.

"Šī komanda ir ļoti pacēlusies, tā cīnās par iekļūšanu "play-off" turnīrā. "Blue Jackets" nebūs citu variantu, kā likt vārtos to vārtsargu, kurš uzvar spēles, nevis to spēlētāju, kuru viņi grib gatavot un apčubināt. Ja Elvis uzvarēs regulāri, kā viņš to ir darījis pēdējā laikā, sliktākajā gadījumā aizvadīto spēļu skaits abiem būs jādala uz pusēm."

"Blue Jackets" ģenerālmenedžeris Jarmo Kekeleinens pērn pavasarī pēc līguma parakstīšanas izteicās, ka Merzļikins līdz šim bija labākais hokeja vārtsargs ārpus NHL.

"Elvim tas bija lāča pakalpojums. Viņam likās, ka viss būs kārtībā, viss būs vienkāršāk. Sezonas sākums parādīja, ka NHL ir pavisam cita līga. Laukumā ir pavisam citas situācijas, kādas nav jebkurā citā līgā, pat pasaules čempionātā. Elvis to ir mazliet sagremojis," stāsta Irbe.

"Viņš divus, trīs mēnešus apguvis to garoziņu, bet tagad ir sācis ēst arī pašu maizi. Viņam tas noteikti arī ļoti patīk. Var jau nosaukt jebkuru vārtsargu, kurš bijis ārpus NHL, bet, kad aizbrauc uz turieni, tur ir pavisam cits režīms," uzsver hokejists, kuram savulaik tika iedota iesauka "mūris".

"Tur ir pavisam citādāks treniņu un spēļu grafiks. Tur ir jāiemācās būt par savu sagatavošanās un koncentrēšanās menedžeri. NHL tu esi atbildīgs pats par sevi. Neviens tavā vietā neko nedarīs. Vārtsargu treneris var palīdzēt, bet tāpat viņš neko tavā vietā nevar izdarīt," uzsver Irbe.

"Elvim šis ir adaptēšanās gads. Sezona ir gara, tā ir saspringta. Ir ļoti daudz pārlidojumu, ļoti sarežģīts miega un atpūtas grafiks, kas nav mazsvarīgi."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?

A post shared by Elvis Merzlikins (@merzly) on

"Viņam pie tā visa ir jāpierod. Šobrīd viņš spēlē uz emocijām. Zināmā mērā viņam ir eiforija, kas ir viņa dzenulis un nesošais spēks. Sezona ir gara, vienā brīdī iestāsies rutīna, kas viņam būs kritisks punkts. Daudzās spēles un uzvaras kļūs par ieradumu, no tā nevar izbēgt," teica Irbe.

"Blue Jackets" stūrmanis Džons Tortorella divreiz karjerā atzīts par NHL sezonas labāko treneri - 2004. gadā vadot Tampabejas "Lightning" komandu, bet 2017. gadā turot Kolumbusas vienības grožus.

Tortorella pazīstams kā treneris, kurš mēdz būt skarbs - pauž kritiku gan spēlētājiem, gan tiesnešiem, gan asi atbild uz žurnālistu jautājumiem. Viņš arī šosezon ir saņēmis naudas sodu par tiesnešu kritizēšanu.

2014. gadā Tortorella centās iekļūt pretinieku komandas ģērbtuvē, lai izvicinātu dūres ar tagadējo Latvijas hokeja izlases galveno treneri Bobu Hārtliju, kurš tolaik bija NHL kluba Kalgari "Flames" stūrmanis.

Tomēr šosezon sarunā ar medijiem Tortorella salīdzinoši reti atļaujas kritizēt "Blue Jackets" spēlētājus. Gluži pretēji, pārsvarā viņš hokejistus paslavē.

"Gan līgas vadība ar piespriestajiem sodiem, gan ar gadiem uzkrātā pieredze viņu varbūt ir izmainījusi. Taču šobrīd viņš vairs nevar atļauties tā uzvesties, jo komandā vairs nav zvaigznes Artemijs Panarins un Sergejs Bobrovskis. Tagad ir citādāka komanda," saka Irbe.

"Viņam vajag, lai visi spēlētāji vilktu komandu, jo tikai divi to vairs nevar izdarīt. Es to redzu kā sava veida pielāgošanos situācijai. Arī trenerim līgā ir jāizdzīvo. Netiec vienu gadu, netiec otru gadu "play-off", un tu esi brīvs. Viņš ir gudrs treneris. Vienalga, kāda ir tā viņa ārējā būtība, iekšēji viņš ir tas pats cilvēks. Galva viņam strādā. Līdzekļi, kā viņš panāk rezultātu, var mainīties. Trenera uzdevums ir no spēlētāju kopuma, kas viņam ir, izspiest maksimumu, lai katrs darītu pēc iespējas labāk savu darbu katrā spēlē. Ja vajag, tad jākliedz. Citreiz vajag lamāt tiesnešus un līgu, kādreiz aizrādīt saviem spēlētājiem. Ja kaut kas nestrādā, tad tu mācies un maini kaut ko. Trenerim ir jāadaptējas. Varētu teikt, ka tas ir progress Tortorellas meistarības paaugstināšanā trenera arodā."

Kamēr traumu dziedē "Blue Jackets" vārtsargs Korpisalo, no fārmkluba uz Kolumbusas komandu izsaukts Matīss Kivlenieks, kurš šobrīd ir Merzļikina rezervists.

Irbe atzīst, ka vēl nesen šādu situāciju, ka divi latviešu vārtsargi būs vienā NHL komandā, bija grūti iztēloties. viņš gan pauda pārliecību, ka arī senāk šāds scenārijs varēja piepildīties.

"Matīsam ir jātrenējas un jāizbauda to, kas viņam ir dots. Pirms kādiem trim vai četriem gadiem bija grūti iztēloties šādu notikumu. Tomēr pie apstākļu sakritības tas varēja notikt arī manā laikā, jo NHL spēlēja Pēteris Skudra, bet Sergejs Naumovs nebija tālu no tā. Pie citas apstākļu sakritības varbūt arī Naumovs būtu spēlējis NHL."

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu