Latvijas basketbola savienības prezidenta nomaiņa - negaidīti asa un pilna intrigām (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Raimonds Vējonis
Raimonds Vējonis Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas basketbola savienība šonedēļ tika pie jauna prezidenta. Turpmāk par naudas vākšanu un izlašu veiksmēm un neveiksmēm atbildīgs būs eksprezidents Raimonds Vējonis.

Otras pretendentes Anetes Jēkabsones žogotas komandai aizkulisēs tiek pārmesta savienības biedru ietekmēšana, piedraudot ar reģionālās reformas iznākumu un naudas nedošanu Ventspils basketbola klubam.

Šādas ziņas cirkulēja, lai pie varas nelaistu Edgaru Jaunupu. Basketbola sabiedrība ir pārliecināta, ka tieši viņš būtu basketbola dzīves noteicējs, ja vēlēšanās uzvarētu Anete Jēksabsone Žogota. 

Basketbols ir viens no populārākajiem sporta veidiem Latvijā. Lai arī pieaugušo izlašu līmenī Latvijai pēdējos gados nav izcilu panākumu, uzmanības centrā to notur NBA spēlējošie  Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns, Rodions Kurucs un Anžejs Pasečņiks.  Dzīva ir cerība, ka kādreiz visi labākie sapulcēsies zem Latvijas karoga un apspēlēs leišus, spāņus un pacīnīsies ar amerikāņiem.

Tas nav viegls mērķis. Lai to panāktu, jābūt sakārtotai  jauno spēlētāju attīstības sistēmai, spēcīgam nacionālajam čempionātam un basketbola federācijai. 

Latvijas basketbolā lielākais izaicinājums ir skatītāji, kam vajag  zvaigznes un panākumus.  Ja spēles neviens neskatās, nav ienākumu no biļetēm, televīzijas un sponsoriem.  Arī politiķus tad ir grūti pierunāt atvērt valsts un pašvaldību makus.

Politikas un ar to saistīto uzņēmēju iesaiste sporta organizācijās Latvijā ir iegājusies tradīcija. Basketbola savienības padomē ir pieaicināts viss spektrs.  Tā tur nokļuvis arī saskaņietis Jānis Urbanovičs.  

JĀNIS URBANOVIČS Saeimas deputāts (Saskaņa) - Viņi ņēma tos politiķus, tāpēc ka cerēja uz kādiem labumiem, iebalsojumiem, režīmiem, valsts kapitāla sabiedrību sponsorēšanu un tā tālāk. Bet tas vienalga slikti izskatījās, ar tādu kā caur amatpersonām, kā tādu labvēlības režīma nopirkšanu. Tāda sacensība starp dažādām asociācijām biedrībām, sporta klubiem ir nevēlama. 

Bemhens un Martinsons

Ļoti slikti basketbola savienība izskatījās arī 2018.gada decembrī, kad korupcijas apkarotāji aizturēja uzreiz divus  ietekmes un finanšu dēļ LBS vadībā uzaicinātos.  Rīgas satiksmes valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu un politikas aprindās ietekmīgo uzņēmēju Māri Martinsonu. Pērn vieta LBS padomē bija jāpamet arī Aivaram Lembergam, kad pret viņu sankcijas vērsa ASV Valsts kase.

VALDIS VOINS, Basketbola savienības prezidents, Ostas policijas priekšnieks - Ja mēs skatāmies tā formāli no tiesiskā viedokļa, ja, vēl neviens notiesāts tur nav. Bet basketbolam, nu viņi nav tik atpazīstami, tā padome nav tik cieši saistīta ar basketbolu, ja speciāli neviens neakcentē uzmanību, tad tā nav. Un faktiski, tikko sākās šīs problemātika, kungi un dāmas šīs padomes darbībā nepiedalījās. 

Valdis Voins Basketbola savienības prezidenta amatu ieņēma divus termiņus no 2011.gada. Jau rudenī viņš paziņoja, ka uz trešo termiņu nekandidēs. 

Lai arī izskatījās, ka uzvarēs  Anete Jēkabsone Žogota savienības biedri par jauno vadītāju ievēlēja bijušo valsts prezidentu Raimondu Vējoni. Latvijas sieviešu basketbola izlases līdere Anete Jēkabsone Žogota bija vīlusies. Viņa ir pārliecināta, ka spēle bija netīra.

ANETE JĒKBSONE ŽOGOTA, Rīgas domes deputāte (Attīstībai/Par) - Tas viss process, viss ceļš bija ļoti emocionāls, bet es gribētu teikt, ar tādu netīru pieskaņu. Tas kā izvērsās visa tā kampaņa līdz galam, it sevišķi pēdējā mēneša laikā, viņa bija netīra. Es jutu no konkurentiem, ka viņi izmanto tādu melno PR, pret mani un pret manu komandu. 

Vairākums no LBS biedriem ir pašvaldību sporta skolas un klubi

 Pirms balsojuma runāja, ka uz atsevišķām pašvaldībām izdarīts spiediens, ka jābalso par Jēkabsoni Žogotu. Pretējs balsojums var atspēlēties lemšanā par teritoriālo reformu, kuru vada  viņas partijas biedrs VARAM ministrs Juris Pūce. 

INGA PRIEDE, Kandavas novada domes priekšsēdētāja (ZZS) (telefons) - Nav man tādas informācijas. No ministrijas nav man neviens zvanījis tiešām. 

Tāpat izplatītas baumas, ka negatīva balsojuma gadījumā Vides un reģionālās attīstības ministrija pārstāve Ventspils ostas pārvaldē Laila Spaliņa varētu likt šķēršļus Ventspils basketbola kluba sponsorēšanai. Tāpēc ostā lemšana  par to atlikta uz laiku pēc LBS prezidenta vēlēšanām.  Šī informācija neatbilst patiesībai, jo jautājums jau izlemts 17.janvārī.

LAILA SPALIŅA, Vides un reģionālās attīstības ministra biroja vadītāja, Ventspils brīvostas pārvaldes valdes locekle (Attīstībai/Par) - Atsevišķi par Ventspils basketbola klubu brīvostas pārvalde izlēma valdei izsludināt iepirkumu par Ventspils brīvostas reklāmu basketbola spēļu laikā, bet vienlaikus iepirkumā arī paredzot, ka ostai ir tiesības pārtraukt iepirkumu jebkurā brīdī, ja tam ir objektīvs pamatojums, tajā skaitā, ja piedāvātā līgumcena pārsniedz budžetā paredzētos līdzekļus.

Žogotas Jēkabsones atbalstītāji ir pārliecināti, ka LBS biedri nobijās no pārmaiņām. Tāpēc bijusi pretestība un netīra kampaņa.

EDGARS JAUNUPS, Basketbola kluba “VEF Rīga” valdes priekšsēdētājs (Attīstībai/Par) - Lai man piedod eksprezidents, šajās vēlēšanās faktors Raimonds Vējonis īsti nebija. Šajās vēlēšanās tik tiešām bija izvēle starp pārmaiņām un nekā īsti nedarīšanu, tas ir viens. Jā Anetes Jēkabsones oponenti ļoti daudz uzstāja un uzsvēra manu vārdu, vienai daļai tas arī bija balsojums pret  mani. Es tiešām vēlu veiksmi, basketbols nav futbols, nekādus apvērsumus, nekādas diversijas mēs nekad neorganizējam. Mēs respektējam institūciju. Raimonds Vējonis ievēlēts, viņam ir jādod iespēja strādāt, sevi pierādīt. Jāstrādā būs! Te nevarēs izbraukt cauri kā Latvijas valsts prezidenta amatā!

Viens no zaudējuma iemesliem, visticamāk, ir cilvēciska nepatika pret atsevišķiem  Anetes Jēkabsones  Žogotas atbalstītājiem, kas  būtu varējuši  iegūt ietekmi basketbola saimniecībā.

Jaunupam, uzņēmējam Maŗtiņam Lauvam un Getto games dibinātājam Raimondam Elbakjanam  pārmet augstprātību un pārāk izteiktu tiekšanos pēc naudas. 

Basketbola vidē negatīvu iespaidu atstājusi Lauvas tiesāšanās ar Bertānu ģimeni par 2009.gadā noslēgtu līgumu, kam tagad var būt smagas finansiālas sekas. 

Par salīdzinoši nelielu atbalstu nepilnu divu gadu garumā, Lauvas uzņēmums tagad pretendē uz 10 procentiem no visiem basketbolista Dāvja Bertāna algas līgumiem līdz pat 2024.gadam. Dāvja ģimene uzskata, ka tas nav taisnīgi. 

DAINIS BERTĀNS basketbola treneris, Dāvja Bertāna tēvs - No mūsu puses jau ir principa jautājums, jo mēs vairākas reizes piedāvājām, ja viņš tiešām uzskata, ka Dāvī viņš no savas puses  ir tik daudz ieguldījis, tad sastādi to sarakstu cik tad tā summa liela ir pareizināsim ar trīs, ja vajag ar četri un samaksāsim tos izdevumus. Lai nebūtu tā, ka kaut ko būtu darījis mūsu labā un mēs paliekam parādā, bet mēs to absolūti negribējām. Viņš nevar uzrādīt nekādu dokumentu, kur būtu kaut kādi finansiāli izdevumi ar Dāvja attīstību. Viņš to lietu tā neatstās un ķersies klāt visiem Dāvja ārzemju līgumiem kas ir bijuši, un mēģinās tiesāties par visām summām. 

Mārtiņš Lauva prasīs pildīt līgumu. Viņš uzskata, ka sportista ģimene viņu apmelo, jo līgumā solītais atbalsts ir nodrošināts, tas pierādīts arī tiesā. 

MĀRTIŅŠ LAUVA BAA Rīga valdes priekšsēdētājs (Telefons) - Uz šo dienu arī Augstākās tiesas spriedums, kurš baidos juridiski nekorekti pateikt, kurš paredz to, ka BAA Rīga ir tiesības no Dāvja Bertāna saņemt šos līgumā atrunātos 10 procentus no viņa ienākumiem profesionālos klubos  arī faktiski pasaka, ka ir pierādīts tas, ka Dāvim Bertānam visi pakalpojumi tika nodrošināti. 

Jaunievēlētais Basketbola savienības prezidents sola uzlabot organizācijas prestižu, turpināt atbalstīt jaunatnes sportu un pārtraukt veco praksi, ar pietuvinātu politiķu palīdzību risināt finanšu problēmas. 

- Jūs bijāt valsts prezidents, jums tagad ir jārunā par to naudas jautājumu, kur jūs tā kā esat tādā mazliet lūdzēja pozīcijā. Vai tas godam kantes nerīvē?

RAIMONDS VĒJONIS  ievēlētais Basketbola savienības prezidents - Tāpēc jau es saku, ka ar šiem jautājumiem nodarbojas mārketinga nodaļa, tie cilvēki un protams,  tas var tieši šad tad palīdzēt, ja organizāciju vada bijušais valsts prezidents. Tas varētu iedot varbūt tiem potenciālajiem ziedotājiem lielāku cerību, ka nauda tiks izmantota tieši tam mērķim, kam viņi ziedo – basketbola attīstībai.

Pēc Vējoņa bijušās partiju apvienības biedres Danas Reiznieces Ozolas nodokļu reformas, kas iedzīvināta ar viņa paša parakstu, ziedojumu lūgšana no uzņēmumiem ir ļoti komplicēts pasākums. Firmām ir zudusi interese, jo vairs nav nodokļu atlaides. 

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu