Edgars Točs: Neizmirstam, ka pēc tumsas nāk saule

CopyDraugiem X Whatsapp
Edgars Točs un Mārtiņš Pļaviņš
Edgars Točs un Mārtiņš Pļaviņš Foto: No personīgā arhīva

Latvijas pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs kopā ar savām ģimenēm atrodas Ēģiptē. Kaut arī viņiem īsti nebija iespējas atgriezties dzimtenē, uzturēšanās Hurgadā ir mierīga un tiek saglabāts optimisms, portālam TVNET pastāstīja Točs.

Koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības mazināšanai nolemts, ka no šī gada 17.marta uz ārkārtas situācijas laiku līdz 14.aprīlim tiek apturēti visi starptautiskie avio, dzelzceļa, jūras un autobusu pasažieru pārvadājumi.

"Mēs ar Mārtiņu un savām ģimenēm atrodamies Ēģiptē. Kad sākās trakā tautu skriešana uz mājām un tika paziņots par robežu slēgšanu, mums nebija daudz variantu atgriezties Latvijā," pastāstīja Točs.

"Pirms aizbraukšanas cilvēkiem, kas šeit uzturējušies ilgāk par trim mēnešiem, ir jākārto vīza. Līdz ar to mēs ar ģimeni to nevarējām paspēt, lai kā to gribētu. Bija risks, ka kaut kur iestrēgsim, piemēram, lidostā Turcijā."

"Bija liela neziņa, tāpēc pieņēmām lēmumu palikt šeit pat Ēģiptē. Vai tā bija pareizā izvēle, to droši vien uzzināsim tikai tad, kad šī krīze beigsies," sacīja pludmales volejbolists.

Točs ar pārinieku Pļaviņu trenēsies Ēģiptē vēl aptuveni mēnesi. Pēc tam viņi cer atgriezties dzimtenē. Pludmales volejbola turnīri, tāpat kā daudzas citas sacensības visā pasaulē, uz nenoteiktu laiku ir atcelti.

"Trenēsimies šeit līdz aprīļa vidum. Tad mēģināsim tikt mājās. Ceram, ka atvērs robežas un varēsim atgriezties Latvijā. Visi turnīri, uz kuriem bijām tuvākajā laikā gatavojušies doties, tika atcelti," teica Točs.

Viņš norādīja, ka pagaidām šķiet, ka tuvākais turnīrs varētu būt arī pats nozīmīgākais - Tokijas olimpiskajās spēlēs. Olimpiādes organizatori pauž pārliecību, ka olimpiskās spēles sāksies paredzētajā laikā (24. jūlijā).

"Pagaidām šķiet, ka vienīgais turnīrs paliek Olimpiāde. Pārējie neizskatās cerīgi. Tas ir demoralizējoši, ka ir liela neziņa. Kas būs, kā rīkoties. Tas iespaido," atzīst Točs, kurš kopā ar Pļaviņu jau kvalificējušies Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Visā pasaulē konstatēti vairāk nekā 220 000 koronavīrusa inficēšanās gadījumi. Šī slimība atņēmusi dzīvību vairāk nekā 9000 cilvēku.

"Pašā Ēģiptē panikas nav. Jā, par vīrusu cilvēki šeit uztraucās. Teritorijā, kur uzturamies, viss tiek regulāri dezinficēts ar ķīmiskiem līdzekļiem. Ārpus teritorijas ejam reti, tikai reizēm no paša rīta, kad paši ēģiptieši uz ielām praktiski nav," pastāstīja Latvijas sportists.

"Iepērkamies, gatavojam ēdienu mājās. Ēdiens ir sapirkts lielākam laikam. Kad kaut kādas lietas tiešām beidzās, tikai tad ejam uz veikalu. Noskaņojums ir ok. Sekojam līdzi visiem jaunumiem. Ceram uz to, ka šis viss ātrāk beigsies. Un ka drīzumā tiks atsāktas sacensības, varēsim atgriezties ikdienišķajā ritmā," cerību pauda Točs.

Sportā, tāpat kā daudzās citās jomās, koronavīrusa uzliesmojums ietekmē arī ekonomisko situāciju. Točs gan norāda, ka viņam ar Pļaviņu atbalstītāji nav uzgriezuši muguru laikā, kad turnīri un spēles nenotiek.

"Par sponsoriem domāju daudzi vēl ir neziņā. Šis laiks ir smags visiem. Pagaidām mums viss ir kārtībā. Šobrīd nav atteikumu no sponsoriem. Trenējamies divreiz dienā, protams, gan tādā vieglākā režīmā. Svaru zāles šeit nav, bet nu ar bumbām trenējamies," pastāstīja Točs.

"Nedaudz bija apslimis Mihails Samoilovs ar deguna problēmām. Šonedēļ viņam vajadzētu atgriezties treniņos, tad tie būs vēl kvalitatīvāki. Turpinām uzturēt možu garu un skatīties, kas būs tālāk," teica pludmales volejbolists. 

"Iesaku arī pārējiem atrast pozitīvu negatīvajā. Un skatīties uz lietām savādāk. Pēc šādām lietām pasaule mainās. Arī es esmu sācis uz lietām skatīties savādāk. Arvien vairāk novērtēju ģimeni," atzina Točs.

"Ne vienmēr sporta dēļ visur jāskrien, dažreiz vajag piebremzēt. Varbūt jāapstājas un jāizvērtē situācijas citādi. Pēc šādām lietām ceļošana vairs nebūs tāda pati. Domāju, ka tiešām daudzas lietas mainīsies," pārdomās dalās Latvijas sportists.

Točs arī aicina tautiešus saglabāt cilvēcību un vairāk apdomāties, pirms interneta vidē kritizē un kaut ko citiem pārmet.

"Skatos, internetā komentē, ka atbraucēji, piemēram, no Itālijas, labāk būtu palikuši tur. Priekš kam jūs mums esat vajadzīgi? Tas man liekas dīvaini," sacīja Točs.

"Cilvēki ne vienmēr brauc uz ārzemēm atpūsties vai izklaidēties. Citreiz tas ir darbs, lai uzturētu savu ģimeni, un visi grib atgriezties mājās. Nedod Dievs, jums pašiem kādreiz tā gadīsies," atzīmē pludmales volejbolists.

"Uzturam sevi formā, paliekot mājās. Ēdam veselīgi. Un neizmirstam, ka pēc tumsas nāk saule," saglabāt pozitīvismu aicina Točs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu