Šaha uzplaukums Covid-19 ēnā

Jānis Vingris
, Žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas šahisti internetā
Latvijas šahisti internetā Foto: Stopkadrs no video

Nenoliedzami, Covid-19 ir krietni pamainījis šaha pasauli. Šaha turnīri, čempionāti un olimpiāde ir atcelti, klātienes šaha dzīve ir pilnībā apstājusies. Bet, neskatoties uz to, šahs, atšķirībā no lielā vairuma citu sporta veidu, piedzīvo milzīgu uzplaukumu. Un tas notiek internetā. 

Arī mūsu mājās šaha galdiņš datora ekrānā ir redzams bieži. Piemēram, ceturtdienās un svētdienās neilgi pirms deviņiem vakarā tiek pārbaudīts, vai portatīvā datora elektrības vads ir pieslēgts strāvai, mobilais telefons uzlādēts un datora savienojums ar telefona internetu ir kārtībā. Datora ekrānā ir atvērts Vācijas Bundeslīgas online šaha turnīra komandu un spēlētāju saraksts, un deviņos sākas divu stundas garš šaha ātrspēles maratons, kurā sacenšas spēlētāji no visas pasaules.

Vācijas Bundeslīga, kas jau kādu laiku ir pārkāpusi Vācijas robežas, ir piesaistījusi spēlētājus un komandas no visas pasaules, arī no Latvijas. Zviedru komandas Wasa SK sastāvā spēlē lielmeistares Dana Reizniece-Ozola, Laure Rogule, Fide meistari Matīss Mustaps, Egons Lavendelis. Vāciešu Magdeburgas komandā spēlē Fide meistari Sergejs Kļimakovs, Artūrs Bernotas, Iļja Semjonovs un citi. Arī gados pavisam jaunie šahisti Marija Kuzņecova, Arjtoms Tolmačevs un Miķelis Vingris.

Covid-19 krīzes laiks interneta šaham ir lielo iespēju laiks - miljoniem cilvēku visā pasaulē ir piekalti mājas režīmam un datoru ekrāniem. Tiesa gan, šaha dzīve internetā iesākās krietni agrāk pirms vīrusa parādīšanās, bet tieši tagad šaha portāliem šis ir lielo iespēju laiks, un ir sākusies liela cīņa par lietotāju piesaistīšanu. Visi šaha klātienes pasākumi šobrīd ir atcelti, un nav zināms, kad atsāksies. Daļa no šiem pasākumiem tiek pārnesta spēlēšanai online režīmā. 

Pasaules lielākā šaha portāla Chess.com statistika liecina, ka šā gada aprīlī vien šajā portālā ir piereģistrējušies vairāk nekā 1 miljons 400 tūkstoši jaunu lietotāju. 2020. gada pirmajos četros mēnešos - gandrīz četri miljoni lietotāju. Ik dienu šajā platformā tiek izspēlētas vairāk nekā deviņi miljoni spēļu, aprīlī kopā - gandrīz 280 miljoni spēļu. Ikoniskās “Titulētās otrdienas” (Titled Tuesday) turnīru ikmēneša naudas balvu fonds ir palielināts virs 6 tūkstošiem dolāru un tagad jau piesaista vairāk nekā tūkstoti pasaules spēcīgāko šahistu. 

Pasaules šaha čempionam Magnusam Kārlsenam daļēji piederošais Chess24 pirms dažām dienām noslēdza interneta šaha vēsturē balvām bagātāko turnīru “Magnus invitational” ar 250 tūkstošu dolāru lielu balvu fondu, no kuriem 70 tūkstoši pēc 16 dienu ilgām cīņām pie virtuālajiem galdiņiem tika turnīra uzvarētājam - pašam Kārlsenam. Spēļu tiešraidēm ar ekspertu komentāriem deviņās valodās pieslēdzās ap 10 miljoniem cilvēku. Tiešraides tika translētas ne tikai internetā, bet arī televīzijās Norvēģijā, Vācijā, Spānijā, Čehijā un Krievijā.  

Otra lielākā šaha platforma pasaulē - Lichess - ir piesaistījusi sev simtiem dažādu turnīru, Vācijas Bundeslīgas turnīrus tai skaitā. Portālā reģistrēto komandu sarakstā lielākā ir Crestbook Chess Club ar teju 16 tūkstošiem spēlētāju.

Vieni no pirmajiem Latvijas e-šaha turnīru organizētājiem ir lielmeistars Ņikita Meškovs un Fide meistars Sergejs Kļimakovs, kuru organizētajā Riga Magicians līgā tagad notiek otrais turnīrs, un tajā bez Latvijas šahistiem spēlē arī pa kādam spēlētājam no Krievijas, Igaunijas, Vācijas. Arī Rīgas Šaha skola organizē interneta turnīrus, kuros var piedalīties jebkurš interesents.

Mūsu lietuviešu kaimiņi e-šaha šaha turnīru un čempionātu organizēšanā ir soli mums priekšā - internetā jau ir aizvadīti pirmie divi ātrā šaha un ātrspēles Lietuvas čempionāti. Jūnija sākumā ir ieplānots Baltijas čempionāts, kurā pēc zonālās atlases varēs spēlēt arī labākie šahisti no Latvijas un Igaunijas. 

Sergejs Kļimakovs ar domubiedriem ir sapratuši, ka šaham ir jākļūst atraktīvākam un tam būtu jātiek ārā no slēgtās šaha pasaules. Ar e-šaha palīdzību tas būtu iespējams. Piemēram, Chess.com ir reģistrēti ap 60 tūkstošiem LV spēlētāju, kaut FIDE (Starptautiskā Šaha federācija) reģistrējušies ir mazāk par trim tūkstošiem. Tas nozīmē, ka Latvijā ir liels šaha cienītāju skaits, bet lielākā daļa līdz šim šahu ir spēlējusi tikai internetā un klātienes turnīros nav piedalījušies. Latvijas šaha dzīvē viņi nepiedalās. 

Lielmeistars un Rīgas Šaha skolas treneris Arturs Neikšāns atzīst, ka šahs tagad ir interesantā situācijā. Šahs ir viens no retajiem sporta veidiem, kurš var turpināt dzīvi internetā. 

- Kopā ar pokeru esam unikālā situācijā. Esam privileģēti, jo varam rīkot turnīrus attālināti. Ļoti strauji attīstās turnīri internetā, visas populārākās šaha platformas cīnās par milzīgo auditoriju, kas tagad sēž mājās. Chess24 izsludināja pasaules čempiona Magnusa Kārlsena turnīru divu nedēļu garumā ar milzīgu balvu fondu. Chess.com cieši sadarbojas ar Starptautisko Šaha federāciju FIDE, tagad ir sācies Nāciju kauss, un tūlīt notiks pirmais Eiropas interneta šaha čempionāts. 

Neikšāns stāsta, ka attālinātā apmācība internetā bija populāra jau sen pirms epidēmijas un ārkārtas stāvokļa ieviešanas ierobežojumi šahistiem nebija jaunums. Viņš gan uzsver, ka attālinātā apmācība nekad nespēs aizstāt mācības klātienē. Klātienes treniņos starp treneri un audzēkni notiek abpusēja komunikācija, tagad internetā trenerim tas vairāk ir monologs vairāku stundu garumā, kurā klausās audzēkņi. 

Neikšāns atzīst, ka liels izaicinājums interneta šaham ir godīgas spēles principi. Ko iesākt ar krāpniekiem, kas izmanto datorprogrammu palīdzību? Šā jautājuma risināšanā ir iesaistījusies FIDE, ir nodibinātas darba grupas ar lielmeistariem. Neikšāns uzskata, ka ir jābūt vienotai sistēmai, kas negodprātīgo spēlētāju spēlēšanu ierobežo visās platformās.

- Ja esi šmaucies vienā platformā, tev ir jābūt aizliegumam spēlēt arī citur. Cilvēkiem ir jāsaprot, ka datoru programmu vai cilvēku palīdzības no malas izmantošana ir jāsoda tikpat bargi kā parasto turnīru laikā. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu