Bērnu un jauniešu vasaras sporta nometnes: Ar piesardzību un citādāk nekā jebkad

Foto: Reuters/ScanPix
CopyDraugiem X Whatsapp

Sporta skolu bērniem vasara ir sporta nometņu laiks. Šī vasara koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ietekmē ir izvērsusies citādāk, jo jāsadzīvo ar dažādiem ierobežojumiem un jāievēro virkne piesardzības pasākumu.

Ņemot vērā, ka koronavīruss nekur nav pazudis, daudzi vecāki ir piesardzīgi un savas atvases uz nometnēm neplāno laist. Tāpat vecākiem tie ir papildu izdevumi un Covid-19 ieviesis robu ģimeņu budžetā, šā iemesla dēļ bērniem paliekot bez vasaras nometnēm.

Tomēr, ievērojot drošības un piesardzības noteikumus, vasaras nometnes plānots rīkot visai lielā skaitā. Valsts izglītības satura centra (VISC) mājaslapā reģistrētas jau vairāk nekā 500 dienas un diennakts nometnes, kas norisināsies skolēnu vasaras brīvlaikā - jūnijā, jūlijā un augustā. Vairāk nekā 90 no šīm nometnēm ir sporta.

VISC sadarbībā ar Veselības ministriju un Veselības inspekciju izstrādāja vadlīnijas nometņu organizēšanai un drošības pasākumu ievērošanai, portālam TVNET sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas, VISC Neformālās izglītības departamenta vecākā eksperte Inta Kraskeviča.

"Ir četras kontrolējošās institūcijas, ar kurām ir jāsaskaņo nometņu organizēšana, - Veselības inspekcija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Pārtikas un veterinārais dienests, kā arī pašvaldība," teica Kraskeviča.

"Veselības inspekcija brauc pirms nometnes skatīt norises vietu. Tiks skatīts, kā ieviestas noteiktās vadlīnijas," skaidroja VISC pārstāve.

Saistībā ar Covid-19 pandēmiju vadītājiem noteikta prasība obligāti reģistrēt nometnes VISC mājaslapā.

"Sporta nometnēm tagad ir obligātas arī ārsta izziņas, kas izsniegtas septiņas dienas pirms nometnes sākuma. Iepriekš pietika iziet pārbaudes gada sākumā, un izziņa derēja visam gadam," pastāstīja Kraskeviča.

Portāla TVNET uzrunātie sporta skolu pārstāvji pastāstīja, ka nometnes organizēs, ievērojot visus drošības pasākumus.

Saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu gan dienas, gan diennakts nometnes bērniem var organizēt, sākot ar 2020. gada 1.jūniju. Tiesa, pašvaldības savām sporta skolām, kuras tā finansē, var piemērot atsevišķus noteikumus.

Bērnu un jauniešu basketbola skolas (BJBS) "Rīga" direktors Guntis Šēnhofs pastāstīja, ka līdz 1. jūlijam atļauts rīkot dienas nometnes galvaspilsētā, bet pēcāk drīkstēs organizēt arī diennakts nometnes ārpus Rīgas.

"Līdz 1. jūlijam ar Rīgas Izglītības, kultūras un sporta departamenta rīkojumu ir atļautas nometnes tikai galvaspilsētā. Šobrīd dienas nometnē var rīkot treniņus, ievērojot visus piesardzības noteikumus - divu metru distance, individuāls darbs ar bumbu un tā tālāk. Šie ierobežojumi jāievēro līdz 8. jūnijam. Pēc tam līdz 1. jūlijam dienas nometnes, visticamāk, atļaus rīkot ar pilnu kontaktu," teica Šēnhofs.

"No 1. jūlija, visticamāk, atļaus rīkot arī diennakts nometnes ārpus Rīgas līdz 50 cilvēkiem. Tāda ir pēdējā informācija no Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta," sacīja BJBS "Rīga" direktors.

Savukārt futbola skola "Metta" ir privāta struktūrvienība, kas vadās pēc Ministru kabineta rīkojuma. Līdz ar to "Metta" pirmās diennakts nometnes rīkos jau pirms Jāņiem. 

"Iepriekš ieplānotās nometnes ir palikušas grafikos. Tās paredzētas Latvijas Futbola federācijas bāzē Staicelē, kur ir pietiekoši daudz vietas laukumu un dzīvošanas ziņā. Ir atnākuši norādījumi par to, kas ir vajadzīgs, lai nometni varētu sarīkot. Arī kādi drošības noteikumi jāievēro. Ar vecākiem veicam aptauju, cik bērnu pieteiksies nometnēm. Ja vismaz 70-80% no bērniem, kuriem bija paredzēts braukt uz nometni, pieteiksies, tad, ievērojot visus nosacījumus, mēs brauksim. Skaidrs, ka tā vairāk vai mazāk būs vecāku izšķiršanās," TVNET norādīja futbola kluba "Metta" galvenais treneris Andris Riherts.

"Nakts nometnes bērniem sākas no astoņu gadu vecuma. Tas ir ar nakšņošanu."

Pirmā nometne Staiceles bāzē "Metta" jaunajiem futbolistiem paredzēta 16. jūnijā. Uz to plānots doties astoņus, desmit un vienpadsmit gadus veciem bērniem. Nometnes ilgums ir sešas septiņas dienas. 

"Mazajiem nometne ir sava veida piedzīvojums. U-8, U-9 grupām futbols nometnēs ir 30%, pārējais ir 70%. Vecākiem bērniem futbols ir vairāk. Ja futbols nometnē ir 30%, tad pārējais ir higiēna, rotaļas, sacensības ārpus futbola, dažādi konkursi, komandu sacensība, kārtības ievērošana. Jo lielāks bērns aug, jo nometnes vairāk tiek specializētas uz futbolu. Cenšamies pieradināt pie režīma. Pirmās dienas ir kritiskākas, bet pēc tam tiekam tām pāri un viss ir kārtībā," sacīja Riherts. 

Iepriekš "Metta" sporta nometnes rīkoja Jāņa Daliņa bāzē Valmierā, kur, salīdzinot ar Staiceli, lielākas iespējas ir mazākiem bērniem. Tāpat nometnes notikušas Gulbenē, Kuldīgā, Limbažos. 

Jāņa Daliņa stadions šobrīd tiek rekonstruēts, un "Metta" šajā bāzē gaidīs atpakaļ pēc gada.

Sporta skolas "Arkādija" vieglatlētikas treneris Edvīns Krūms sarunā ar TVNET sacīja, ka nometnes viņa 14 līdz 17 gadus vecajiem audzēkņiem paredzētas jau pavisam drīz.

"Plānojam nometni Balvos, tāpat kā pirms gada. Ievērosim visus noteiktos ierobežojumus, bet citādi darbs rit kā ierasts. Nometne paredzēta, lai sagatavotos jūlija vidū paredzētajam Latvijas čempionāta startam. Cerams, ka tas varēs notikt. Liels sagatavošanās darbs jau paveikts arī attālināti martā un aprīlī. Nav tā, ka jāsāk viss no nulles. Nometnē vajadzēs tikai pieslīpēt tehniskās nianses," pauda Krūms.

Valsts institūciju izstrādātajās vadlīnijās nometņu organizēšanai un drošības pasākumu ievērošanai vairāki noteikumi saistīti ar distancēšanos. Piemēram, nometne uzņem ne vairāk par 25 bērniem vienā grupā, taču nometnē var atrasties vairākas grupas. Ir jānodrošina, ka visi pasākumi notiek katrai grupai atsevišķi, piemēram, ēdināšana jāorganizē katrai grupai atsevišķi.

Guļamvietas diennakts nometnē jāizvieto pēc iespējas tālāk cita no citas, vēlams ar divu metru distanci. Bērnu guldināšanā ievēro principu - "galva pret kājām". Ja autobusā tiek transportēta tikai viena nometnes dalībnieku grupa, tad masku/sejas aizsegu var nelietot.

Gan dienas, gan diennakts nometnes dalībnieki ne ātrāk kā septiņas dienas pirms nometnes darbības sākuma saņem ģimenes ārsta izziņu, kurā apliecināts, ka bērnam nav infekcijas slimību pazīmju un nav bijis kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai to kontaktpersonām.

Biežāk lietotās virsmas un priekšmetus, piemēram, skārienjutīgās ierīces, galda virsmas, durvju rokturus, krēsla atbalsta virsmas, ūdens krānus, nepieciešams dezinficēt, izmantojot 70% spirtu saturošus dezinfekcijas līdzekļus.

Nometnes rīkotājiem rūpīgi jāizvērtē koplietošanas priekšmeti un jāizņem no aprites tie, ko nevar katru dienu pienācīgi mazgāt ar tīrīšanas līdzekļiem un, ja nepieciešams, dezinficēt.

Nepieciešams regulāri vēdināt telpas vai nodrošināt labu mehānisko ventilāciju. Regulāri jāveic telpu uzkopšana. Telpu mitrā uzkopšana jāveic vismaz divas reizes dienā. Tualetes telpu mitrā uzkopšana jāveic vismaz reizi trīs stundās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu