Jaunups pauž kritiku Latvijas Basketbola savienībai, Vējonim un Ciprusam

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Edgars Jaunups
Edgars Jaunups Foto: Zane Bitere/LETA

Basketbola kluba "VEF Rīga" valdes priekšsēdētājs Edgars Jaunups savā "Facebook" profilā dalījies ar komentāru, kurā viņš paudis kritiku Latvijas Basketbola savienībai (LBS), tās prezidentam Raimondam Vējonim un organizācijas, iespējams, topošajam ģenerālsekretāram Kasparam Ciprusam.

2020. gada sākumā notika izmaiņas LBS vadībā. Par savienības prezidentu tika ievēlēts bijušais Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Pagājušajā nedēļā darbu LBS ģenerālsekretāra amatā noslēdza Edgars Šneps, kura pienākumus drīzumā varētu pārņemt Kaspars Cipruss.

Bijušais basketbolists Cipruss un bijusī basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota veidoja konkurenci Vējonim gada sākumā notikušajās LBS prezidenta vēlēšanās.

LBS darbu un plānus publiski kritizējis Jaunups, kurš iepriekš ir bijis šīs organizācijas ģenerālsekretārs un valdes loceklis.

"Rīt ir plānota Latvijas Basketbola savienības valdes sēde, kur ģenerālsekretāra amata kandidāts Kaspars Cipruss prezentēs savu programmu. Visticamāk, ka viņš arī tiks apstiprināts," trešdien vakarā "Facebook" profilā rakstīja Jaunups. 

LBS otrdien izsūtīja medijiem uzaicinājumu piektdien piedalīties preses konferencē, kurā plānots informēt par: Latvijas basketbola aktualitātēm, LBS valdes lēmumiem un jaunumiem LBS personālā.

Jaunups norāda, ka viņu nepārsteidz, ka LBS ģenerālsekretāra amatā varētu apstiprināt Ciprusu.

Janvārī LBS prezidenta vēlēšanu dienā Cipruss atsauca savu kandidatūru un aicināja balsot par Vējoni.

"Tas mani īpaši nepārsteidz, jo, lai man piedod Vējoņa kungs, bet kāds prezidents, tāds ģenerālsekretārs. Viduvējs. Vāja izvēle. Vai pareizāk, tiek atdots tas, ko pirms ievēlēšanas Vējoņa atbalstītāji viens otram sasolīja. Tādā ziņā bez pārsteigumiem," pauda Jaunups. 

2019. gada janvārī LBS valdes sēdē Jaunups sniedza ziņojumu par Ciprusu, kurš esot slepus pildījis aģenta pienākumus, būdams Latvijas Jaunatnes basketbola līgas direktors.

"Pārsteidz tas, ka par ģenerālsekretāru tiks apstiprināts cilvēks, kuru iepriekšējā valde faktiski atlaida no Jaunatnes līgas direktora amata par slēptu aģenta palīga pienākumu veikšanu," rakstīja Jaunups.

"Tas bija gan darba līguma, gan profesionālās ētikas, gan LBS darba kārtības pārkāpums, jo nelikumīgā "izpalīdzēšana" aģentiem notika darba laikā, t.sk., piemēram, Kaspars Cipruss brauca uz Krieviju pie saviem klientiem laikā, kad visi Latvija juta līdzi Nacionālās izlases izšķirošajai spēlei izbraukumā," turpināja "VEF Rīga" vadītājs.

"Kaspars Cipruss arī meloja vadībai un maldināja klientus. Par to ir daudz informācijas. Un tas viss notika darba laikā. Valdē šos faktus analizēja un atzina par kliedzošiem pārkāpumiem arī topošais Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Žoržs Tikmers," kritiku pauž Jaunups.

"Lēmums bija gandrīz vienprātīgs, ka šāda persona nedrīkst turpināt darbu LBS, bet nu šī persona vadīs federāciju. Bet Dievs ar to. Latvijas basketbols tik maz ir atkarīgs no federācijas, ka daudz sliktāk jau nekļūs. Es šo rakstu cita iemesla dēļ. Uzskatu, ka Edgaram Šnepam no amata bija jāaiziet jau pirms ilgāka laika," uzskata bijušais LBS pārstāvis.

"Iespējams, pēc 2017.gada Eiropas čempionāta. Bet vienlaikus es uzskatu, ka viņš nav vērtējams kā viduvējs. Pietiekami liela un nozīmīga persona ar sasniegumiem. Līdzīgi domāju par iepriekšējo LBS prezidentu Valdi Voinu. Tāpēc esmu pārdomās, kāda ir sajūta, kad pēc Tevis amatā nāk profesionāli par kārtu vājāka persona? Man sajūta būtu ļoti štruntīga. Reiz pēc manis LBS ģenerālsekretāra amatā nāca Edgars Šneps un man bija laba sajūta par institūcijas nākotni, kuras vadību atstāju citu profesionālu izaicinājumu dēļ. Un atbilde man ir tāda, ka diemžēl gan Voina kungs, gan Šnepa kungs pie šīs situācijas paši ir vainīgi. Var jau sevi mierināt, ka uz Vējoņa vai Ciprusa fona viņus atcerēsies un novērtēs, bet es saku, ka nē. Šī pēctecība tikai skaidrāk un skaudrāk izgaismos viņu kļūdas, kompleksus un nespēju aug. Un līdz ar to ļaut augt arī basketbolam," nobeigumā rakstīja Jaunups.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu