VIDEO ⟩ Kiriļenko: Porziņģi ar Saboni nevar salīdzināt (4)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Kristapu Porziņģi ar Lietuvas basketbola leģendu Arvīdu Saboni nevar salīdzināt, intervijā "11 TV" sarunā ar Valdi Valteru uzskatu pauda Krievijas basketbola zvaigzne Andrejs Kiriļenko.

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) šosezon spēlē četri Latvijas basketbolisti - Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns, Rodions Kurucs un Anžejs Pasečņiks.

Valters vaicāja Kiriļenko, kāpēc šosezon Krievijai nav neviena basketbolista NBA, kamēr Latvijai ir četri spēlētāji.

"Jo viņi vēl nav gatavi spēlēt NBA. Mums ļoti grūti un lēnām notiek pāreja spēlētājiem, kuri uzauga PSRS sistēmā un kuri uzauga Krievijas sistēmā," teica Kiriļenko.

"Tie mūsu spēlētāji, kuri spēlēja NBA, ir PSRS vai postpadomju materiāls, nevis Krievijas sistēmas, kāda ir mūsdienās. Un šī pāreja ir sarežģīta," sacīja Krievijas Basketbola federācijas prezidents.

"Ļoti daudz kas tika zaudēts. Ļoti daudzi labi PSRS spēlētāji tika pazaudēti. Visi tie treneri, kuri bija zinoši, kļūst arvien vecāki un mirst. Nav vairs iespēju nodot zināšanas tālāk," teica Kiriļenko.

"Negribu salīdzināt un teikt, ka agrāk bija labāk vai sliktāk. Agrāk bija citādāk. Esam pārgājuši [uz citādāku sistēmu], tāpēc vēl vajag pagaidīt, lai [Krievijas] jaunie spēlētāji izaug līdz NBA līmenim."

Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: Edijs Pālens/LETA

Kuru Latvijas basketbolistu spēle Kiriļenko patīk vislabāk?

"Man patīk visi Latvijas basketbolisti, jo viņi visi spēlē labā līmenī. NBA, protams, Porziņģis. Manuprāt, unikāls spēlētājs - ļoti laba domāšana un fiziskā sagatavotība. Uzskatu, ka viņš ir vienradzis. Tādi dzimst vienreiz simts gados," teica Kiriļenko.

Krievijas basketbola zvaigzne uzskata, ka Porziņģi nevar salīdzināt ar leģendāro Lietuvas centru Saboni, jo viņi ir divi atšķirīgu tipu spēlētāji.

"Nē, viņš vispār nav kā Sabonis. Viņus abus nevar salīdzināt. Sabonis bija daudzpusīgāks, labāk deva piespēles, veidoja saspēli," teica Kiriļenko.

"Porziņģis vairāk met, skrien, ir vieglāks, ļoti gara auguma. Man ir bauda skatīties, kā viņš spēlē," sacīja Krievijas bijušais basketbolists.

Arvīds Sabonis
Arvīds Sabonis Foto: AP/Scanpix

Sabonis karjeras beigu daļā (no 31 līdz 38 gadu vecumam) spēlēja NBA. Viņš pasaules spēcīgākajā basketbola līgā septiņas sezonas pārstāvēja Portlendas "Trail Blazers" komandu.

NBA regulārajā čempionātā Sabonis aizvadīja 470 spēles, vidēji mačā guva 12,0 punktus, izcīnīja 7,3 atlēkušās bumbas, veica 2,1 rezultatīvu piespēli un bloķēja 1,1 metienu.

Kiriļenko uzskata, ka Maskavas apgabala "Himki" komandas uzbrucējam Jānim Timmam ir potenciāls spēlēt NBA.

"Eiropā tas noteikti ir Jānis Timma. Man ļoti patīk, kā viņš spēlē. Viņš noteikti ir NBA materiāls."

Kiriļenko arī atzina, ka viņam patika, kā savulaik spēlēja Kristaps Valters.

"Patiesībā man ļoti patika, kā tavs Kristaps spēlēja [Valda Valtera dēls]. Tolaik tas bija unikāls spēlētāja tips. Tolaik visi vēl spēlēja pēc PSRS sistēmas ar piespēlēm. Nebija tāda individuālā basketbola. Kristaps bija pirmais, kurš paņēma bumbu un teica, lai pārējie iet malā - es tagad spēlēju. To bija forši skatīties."

Patlaban 39 gadus vecais Kiriļenko savā basketbolista karjerā 13 sezonas spēlēja NBA, 10 sezonas viņš pavadīja Jūtas "Jazz" komandā, nepilnas divas sezonas Bruklinas "Nets" vienībā, bet vienu sezonu Minesotas "Timberwolves".

2004./05. gada NBA sezonā Kiriļenko vidēji mačā bloķēja 3,3 metienus, kas bija labākais rādītājs visā līgā. 2004. gadā viņš piedalījās NBA Visu zvaigžņu spēlē.

Kiriļenko ar Krievijas izlasi 2007. gadā kļuva par Eiropas čempionu, bet 2011. gadā Eiropas čempionātā un 2012. gadā Londonas olimpiskajās spēlēs izdevās izcīnīt bronzu.

2007. un 2012. gadā Kiriļenko tika atzīts par Eiropas gada labāko basketbolistu.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu