Helikoptera pilots Braienta avārijā, iespējams, bijis dezorientēts miglā

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Pilots Arams Zobajans (Ara Zobayan), iespējams, apmaldījās biezajā miglā Kalifornijā, un tas kļuva par iemeslu helikoptera avārijai un izcilā basketbolista Kobes Braienta un vēl astoņu cilvēku nāvei, vēsta ESPN.

Zobajans gaisa satiksmes dispečeram ziņoja, ka grib pacelties augstāk par 4000 pēdām, lai nokļūtu virs mākoņiem, lai gan helikopters tuvojās kalna nogāzei, kurā ietriecās un nonāvēja visus lidaparātā esošos cilvēkus.

Traģēdija notika 26. janvārī. 

Nacionālās transporta drošības padomes (NTSB) ziņojumā teikts, ka Zobajans, iespējams, ir "nepareizi uztvēris" leņķus, pa kuriem viņš nolaižas un pārvietojas, kas var notikt, kad pilots zaudē orientāciju sliktas redzamības apstākļos.

Džons Kokss, aviācijas drošības konsultants, sacīja, ka helikoptera dīvainā trajektorija - lidaparāts zaudē ātrumu, paceļas, pēc tam strauji noslīd uz vienu pusi - ir signāli, kas liecina, ka pilots zaudējis orientāciju, neredzēdams reljefu vai horizontu.

"Viņš nav pirmais cilvēks, kurš to piedzīvo," sacīja Kokss. "Tas ir nozīmīgs negadījumu cēlonis šādos gadījumos."

NTSB ziņo, ka lidaparātam tehnisku ķibeļu nebija.

1700 lappušu ziņojums nepiedāvā secinājumus par to, kas izraisīja avāriju, bet gan apkopo faktiskos ziņojumus. Galīgais ziņojums par avārijas iemeslu tiks sniegts vēlāk.

Kāds pilots sacījis, ka Zobajans ar kompāniju nav apspriedis drošības prasības minimālas redzamības apstākļos, lai varētu droši lidot. Pilota organismā netika konstatēts alkohols vai narkotiskās vielas. 

Negadījums notika 26. janvārī; bojā gāja Braients un viņa meita Džianna, Orindžkostas koledžas 56 gadus vecais beisbola treneris Džons Altobelli, viņa sieva Kerija un viena no viņu divām meitām Alisa, kura spēlēja basketbolu vienā komandā ar Džiannu.

Helikopterā atradās vēl viena Džiannas komandas biedrene Peitona Čestere un viņas māte Sāra Čestere. Astotā pasažiere bija Kristīna Mauzere-Hārbora - dienas skolas basketbola trenere Ņūportbīčā, kur mācījās Braienta meita.

Bojā gāja arī Zobajans, kuram komerciālu lidojumu pilota apliecība bija kopš 2007. gada. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu