Pasaules kausa jāšanas sportā otrās dienas galvenajā maršrutā uzvar Neretnieks

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekaterina Kovalenko

Latvijas vadošais jātnieks Kristaps Neretnieks sestdien Kleistos svinēja uzvaru galvenajā maršretā Pasaules kausa (PK) Centrāleiropas zonas jāšanas sportā šķēršļu pārvarēšanā, ziņo Latvijas Jātnieku federācija (LJF).

Sacensības, kam piešķirta CSI2*-W/CSIYH1* kategorija, ir svarīgākais gada notikums Latvijas jāšanas sportā, un tās notiek jau 28.gadu. Paredzams, ka Rīgas posma sacīkstēs no piektdienas līdz svētdienai kopā startēs aptuveni 70 jātnieku ar 150 zirgiem no astoņām valstīm - Polijas, Somijas, Rumānijas, Kanādas, Uzbekistānas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas.

Sporta centrā "Kleisti" sestdien turpinājās Pasaules kausa Centrāleiropas zonas posms jāšanas sportā šķēršļu pārvarēšanā. Sestdienas galvenajā maršrutā ar 140 centimetrus augstiem šķēršļiem uzvaru izcīnīja Neretnieks.

Maršrutā Nr.5 ar līdz 120 centimetrus augstiem šķēršļiem uz laiku uzvarēja Janelioja Sāra ar zirgu "Ilsonne V Bareelhof" (Igaunija) - 0 soda punkti/56,08 sekundēs. Otrajā vietā Andriuss Petrovs ar "Remember Me" (Lietuva) - 0/57,14. Trešā - Odrija Roberta Brālēna ar "Cielava" (Latvija) - 0/58,91.

Tikmēr maršrutā Nr.6 ar 120/125 centimetrus augstiem šķēršļiem ar handikapu 6/7 gadus veciem zirgiem pirmo vietu izcīnīja Sīms Sinijarvs ar "Eddy" (Igaunija) - 0/64,55. Otrā vieta Piretai Ervaldai ar "Calanda De Laubry Z" (Igaunija) - 0/64,94. Trešais - Ģirts Bricis ar "Ilexta" (Latvija) - 0/66,67.

Maršrutā Nr.7 ar 130 centimetrus augstiem šķēršļiem, akumulācijas sacensībās ar džokeri, labāko rezultātu sasniedza Gunārs Kletenbergs ar zirgu "Salomon" (Igaunija) - 65 pozitīvie punkti/56,94 sekundēs. Otrajā vietā Urmass Rāgs ar "Ventisette" (Igaunija) - 65/57,41. Trešajā pozīcijā Berita Lēsāre ar "Solei Solei" (Igaunija) - 65/57,97.

Savukārt maršrutā Nr.8 ar 140 centimetrus augstiem šķēršļiem divās fāzēs uzvaru izcīnīja Neretnieks ar zirgu "Udgi Girl Des GY" (Latvija) - 0/31,05. Otrajā vietā Urmass Rāgs ar "Van Damme" (Igaunija) - 0/33,29, kamēr trešo vietu ieguva Justīna Rečiunaite ar "Need For Speed" (Lietuva) - 0/33,43.

"Man ir trīspadsmit gadi, un šīs ir pirmās starptautiskās sacensības manā karjerā. Esmu ļoti lepna lekt starp pieredzējušiem sportistiem, pie tam vēl izcīnīt godalgu," pēc veiksmīgā starta teica maršruta nr.5 bronzas medaļniece Roberta Brālēna. "Arī pirmajā dienā man gāja ļoti labi, vienīgi nedaudz kļūdījos uz pēdējo šķērsli un to nogāzu. Mācos 7.klasē, mājas darbus cenšos izpildīt jau skolā, bet, ja nepaspēju, tad stallī. Man ir ļoti saprotoši skolotāji."

""Cielava" ir mans "zelta zirgs". Es viņu ieraudzīju sacensībās, startējam ar Elīnu Kaimiņu. Ķēvīte man "iekrita acīs" ar viņas raksturu un izskatu, un nu jau trīs gadus "Cielava" ir mans zirgs. Mums ir bijuši arī grūti brīži. Bijām spiestas kādu laiku ņemt pauzi zirga smagas slimības dēļ, bet kopā mēs to izturējām," piebilda sportiste. "Es pateicos visiem, kuri bija mums līdzās un palīdzēja, arī "Cielavas" iepriekšējai īpašniecei Elīnai. Es turpināšu startēt un virzīties tuvāk saviem mērķiem. Gribu lekt 160 centimetru maršrutus un nākamgad piedalīties Eiropas čempionātā bērniem."

Tikmēr Starptautiskās Jātnieku federācijas (FEI) nozīmētais ārzemju tiesnesis Hilars Talts (Igaunija) pauda gandarījumu, ka šādos apstākļos iespējams aizvadīt sacensības.

"Lieliski, ka Latvijas Jātnieku federācija šādā īpatnējā gadā tomēr spēj organizēt tik nopietna mēroga sacensības," pauda tiesnesis. "Prieks, ka Pasaules kausā piedalās daudz dalībnieku, jo jātnieki ir izsalkuši pēc turnīriem. Rīgā, piemēram, no Igaunijas startē apmēram 60 zirgi."

"Neesmu Rīgas posmu tiesājis desmit gadus. Man vienmēr prieks šeit atgriezties, jo atmosfēra kā allaž ir mierīga un jauka. Jūtama stabilitāte, tā pati profesionālā komanda strādā vēl joprojām. Pateicoties Covid-19, atkal atjaunojam "vecos" kontaktus starp oficiālajiem ārzemju tiesnešiem no tuvajām kaimiņvalstīm. Baltijas valstis ir mazas, mums ir nepieciešama cieša sadarbība visās jāšanas sporta disciplīnās. Igaunija ir priecīga sadarboties."

Turnīra kopējais balvu fonds ir 56 400 eiro (saskaņā ar Starptautiskās Jātnieku federācijas noteikumiem).

PK Centrāleiropas zonas Rīgas posma sacensības notiks 12 maršrutos. Galvenais no tiem - "Grand Prix Rīga 2020" - norisināsies svētdien, 6.septembrī, plkst.14 un dos ieskaites punktus kvalifikācijai Pasaules kausa finālam un 2021.gada olimpiskajām spēlēm. Sportistiem un viņu zirgiem galvenajā maršrutā būs jāpārvar līdz 160 centimetru augsti šķēršļi.

Rīgas posma "Grand Prix" 2019.gadā uzvarēja Latvijas sportists Kristaps Neretnieks ar zirgu "Moon Ray", ar kuru jātnieks ir kvalificējies Tokijas olimpiskajām spēlēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu