Ekspertu viedokļi: Briedis pret Dortikosu - kurš uzvarēs? (10)

Kalle Zauerlands (centrā), Mairis Briedis (no kreisās), Juniels Dortikoss (no labās) Foto: Ieva Makare/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp

Latvijas bokseris Mairis Briedis šo sestdien aizvadīs vienu no karjeras svarīgākajām cīņām. Kādas ir latvieša izredzes cīņā pret kubieti Junielu Dortikosu un kāds varētu būt gaidāmā dueļa iznākums, TVNET vaicāja boksa ekspertiem.

35 gadus vecais Briedis sestdien Vācijas pilsētā Minhenē aizvadīs Pasaules boksa supersērijas fināla cīņu pirmā smagā svara (līdz 90,7 kg) kategorijā. Viņam pretī stāsies 34 gadus vecais Kubas bokseris Juniels Dortikoss.

Dueļa likme būs trīs tituli - Starptautiskās boksa federācijas (IBF) pasaules čempiona josta, žurnāla "The Ring" josta un supersērijas uzvarētāja leģendārā Muhameda Ali vārdā nosauktā trofeja.

Briedis profesionāla boksera karjerā izcīnījis 26 uzvaras (19 nokauti) un cietis vienu zaudējumu. Savukārt Dortikoss ticis pie 24 uzvarām (22 nokauti) un arī piedzīvojis vienu zaudējumu.

TVNET sazinājās ar boksa ekspertiem un vaicāja, kādas ir Brieža un Dortikosa stiprās un vājās puses, kāds varētu būt cīņas iznākums, un uzvaras gadījumā pret kādu pretinieku Latvijas bokserim cīnīties karjeras nākamajā duelī? 

Sandis Kleins (Maira Brieža bijušais treneris)

"Maira stiprā puse viennozīmīgi ir tā, ka viņš labi kustas un izjūt distanci. Ar visu to, ka Dortikosam ir garākas rokas, viņam nebūs viegli trāpīt Mairim," sacīja treneris.

"Mairim ir laba kāju darbība, arī labi un stipri sitieni. Ja Dortikoss kaut kur kļūdīsies, Mairis viņu var noķert. Ja atskatāmies uz iepriekšējo cīņu, Dortikoss knapi kustējās, viņš kliboja pa ringu. Vienkārši pretinieks Endrū Tabiti (ASV) neko neparādīja, tāpēc viņš zaudēja," atminas Kleins.

Dortikoss ir nomainījis treneri kopš iepriekšējās cīņas, kas notika pērn vasarā Rīgā supersērijas turnīra pusfinālā.

"Pagājis vairāk nekā gads, tas ir pietiekami liels laiks. Nezinām, varbūt viņš būs kaut ko izmainījis savā cīņas manierē," spriež Kleins.

"Maira pluss ir arī tas, ka viņš ļoti ātri adaptējas pretiniekam. Viņam pietiek ar diviem vai trim raundiem, lai pierastu."

Kleins vērsa uzmanību, ka Briedis nevar pret Dortikosu cīnīties līdzīgi kā savā iepriekšējā cīņa pret Kšištofu Glovacki no Polijas.

"Ja viņš ies uz Dortikosa labo roku, bet pats būs nolaidis kreiso roku, tad tā puse būs atvērta sitienam. Tā tas bija cīņā pret Glovacki, kurš ir kreilis un tad vajadzēja tā darīt. Pret Dortikosu tā kustēties nedrīkst, vajadzētu iet uz otru pusi," analizēja Kleins.

"Ja Mairis ies uz pretinieka kreiso roku, tad Dortikosam nebūs nekādu variantu trāpīt labo taisno."

Kleins atzīmēja, ka Briedis kopš 2016. gada ir pasaules boksa elitē, tāpēc viņš ne velti šobrīd pēc ranga ir pirmais numurs pasaulē. 

"Salīdzinot ar Dortikosu, Mairim ir vairāk jaudīgu cīņu, kurās ir aizvadīti 12 raundi. Dortikosam ir bijusi tikai viena 12 raundu cīņa, un to pašu viņš zaudēja pret Muratu Gasijevu (Krievija)."

Kleins uzskata, ka Briedis var nokautēt Dortikosu, ja parādīs no savas puses labāko boksu.

"Ja Mairis izies ringā un boksēs savu boksu, nevis tur mīcīsies, tad pēdējos raundos viņam ir iespēja Dortikosu noguldīt, kad viņš būs piekusis."

Brieža bijušais treneris no saviem avotiem dzirdējis, ka Dortikoss vasarā trenējies vieglā režīmā, jo nebija vēl zināms cīņas datums.

Vispirms cīņa bija paredzēta 21. martā Rīgā, bet Covid-19 pandēmijas dēļ dueli pārcēla uz 16. maiju. Tomēr arī pārceltajā datumā cīņa nevarēja norisināties Latvijas galvaspilsētā.

Pēc ilgās neziņas, kad un kur cīņa norisināsies, pieņemts lēmums dueli rīkot Vācijas pilsētā Minhenē televīzijas studijā bez skatītāju klātbūtnes. Gaidāms, ka Briedis un Dortikoss sestdien ringā kāps ap pusnakti pēc Latvijas laika.

"Cik zinu, Dortikoss vasarā neboksējās. Maira pretinieks Noels Gevors (Vācija), ar kuru viņš tikās supersērijas ceturtdaļfinālā, bija aizdevies uz Maiami. Viņš bija jautājis Dortikosam, vai negrib pasparingot. Dortikoss atteicās, jo viņš jūlijā nesparingoja, nezināja vēl cīņas datumu, uzturēja sevi tikai formā, trenējās minimāli, kādas trīs reizes nedēļā," pastāstīja Kleins.

"Mairis trenējās diezgan jaudīgi, viņš gatavojās nopietni. Domāju, ka Mairim motivācija ir lielāka," sprieda Brieža bijušais treneris.

"Objektīvi vērtējot, viss ir Maira rokās. Uzskatu, ka Dortikoss uzvarēt var tikai ar nokautu, savukārt Mairis var uzvarēt arī pēc punktiem."

Mairis Briedis un Sandis Kleins
Mairis Briedis un Sandis Kleins Foto: Sintija Zandersone/LETA

Kleins norādīja, ka Briedim salīdzinājumā ar Gasijevu un Dortikosu nav tik stipri sitieni, taču arī Latvijas bokserim ir gana liels spēks.

"Viņš nav izteikts pančers (puncher) kā tie čaļi. Viņš boksē vairāk ar prātu, bet arī viņam ir jaudīgi sitieni. Tas pats labais aperkots (uppercut), ko viņš Glovackim trāpīja, - tur nebija nekādu variantu piecelties. Vienīgais kaut cik turējies ir Olanrevaju Durodola (Nigērija), kurš krita, bet cēlās, par ko visi brīnījās."

Kleins uzskata, ka Dortikoss ir uzlabota Durodolas versija.

"Līdz ar to Mairim līdzīgs pretinieks ir jau bijis. Viņš zina, kā tikt galā ar čaļiem, kas ir lielāki, garāki. Tāda bija arī cīņa pret Oleksandru Usiku (Ukraina). Tas dod lielu pieredzi."

Brieža bijušais treneris arī atzīmē, ka gaidāmā cīņa tiks aizvadīta Latvijas bokserim neierastos apstākļos.

"Mairis necīnīsies mājās, nebūs klātienē skatītāju. Tāda situācija nav pieredzēta. Nevar zināt, kam tas nāks par labu vai par sliktu."

Balstoties uz savu pieredzi, Kleins uzskata, ka Dortikosam būs grūti ar aklimatizāciju, jo viņš Vācijā no ASV ieradās aptuveni tikai nedēļu pirms cīņas.

"Dortikoss lidoja no Maiami, viņam būs grūti ar aklimatizāciju. Viņam sanāks cīnīties septītajā vai astotajā dienā. Tās ir smagas dienas. Aklimatizācija ir beigusies desmitajā dienā. Labāk tad ir sisties jau trešajā dienā, kad nupat esi atlidojis, bet vēl nenāk virsū nogurums." 

"Viņš sitīsies noguruma fāzē. Domāju, ka viņš viennozīmīgi "nomirs" kādā brīdī. Viņš noteikti būs vājāks par Mairi," domā Kleins.

Sandis Kleins (no kreisās) un Mairis Briedis
Sandis Kleins (no kreisās) un Mairis Briedis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Brieža bijušais treneris prognozē, ka Latvijas bokseris Dortikosu uzveiks cīņas otrajā daļā, iespējams, ar nokautu (KO) vai tehnisko nokautu (TKO).

"Mairis var uzvarēt ar KO vai TKO, bet vēlākos raundos. Nedomāju, ka Mairis jau pirmajos raundos līdīs viņam klāt, lai kaut ko pierādītu. Viņam tas nav vajadzīgs. Domāju, ka viņš viņu apspēlēs uz kājām, uz ātrumu," teica Kleins.

"Galvenais, lai Briedis neuzskrien uz Dortikosa labo roku. Nedrīkst zaudēt koncentrēšanos," piebilda treneris.

Kleins domā, ka Briedis būtu noslēdzis profesionāla boksera karjeru, ja viņam kā Usikam būtu izdevies kļūt par neapstrīdamu pasaules čempionu pirmajā smagajā svarā, iegūstot četras jostas - WBC, WBA, WBO un IBF.

"Viena lieta ir pirmā sezona supersērijā, cita lieta ir otrā sezona. Ja Mairis būtu kā Usiks ieguvis visas jostas, viņš droši vien būtu beidzis karjeru. Tagad būs tikai viena pasaules čempiona josta, šis būs tikai viens no kārtējiem tituliem, ja cīņā uzvarēs," teica Kleins.

Brieža bijušais treneris uzskata, ka Latvijas bokserim uzvaras gadījumā likumsakarīgs lēmums būtu nākamo cīņu aizvadīt pret Glovacka un Lorensa Okolija (Lielbritānija) dueļa uzvarētāju.

"Arsens Gularmirjans (Arsen Goulamirian) ir WBA čempions. WBO josta decembrī tiks sadalīta Glovacka un Okolija starpā. WBC josta ir Ilungam Makabu (Kongo), kuram tituls, visticamāk, būs jāaizstāv pret krievu Alekseju Papinu nākamgad pavasarī," teica Kleins.

"Okolijs, visdrīzāk, uzveiks Glovacki, kurš ir karjeras norietā. Okolijs ir vairāk motivēts," domā treneris.

"Gularmirjans ir labs bokseris, bet neviens par viņu nav gatavs maksāt. Par viņu maksā mazu honorāru, ar viņu sisties nevienam nav interesanti. Viņš nav baigi stiprais, bet nav arī vājš. Mairim pret viņu nebūtu nekādu problēmu, bet tur nebūs finansiālā puse. Labi maksā Kongo. Ja Makabu uzvar, varbūt Mairis būs gatavs braukt uz Kongo. Man čaļi teica, ka tur ļoti labi maksā," pastāstīja Kleins.

"Ja uzvar Okolijs, tad tepat Anglijā ar Ediju Hernu varētu vienoties cīnīties kādā lielā šovā, piemēram, anderkārdā (undercard - cīņas pirms vakara galvenās cīņas) tam pašam Entonijam Džošua (pasaules čempions smagsvaros). Tas varētu būt interesants variants arī finansiālā ziņā. Mairis ir karjeras stadijā, kad jādomā par naudas nopelnīšanu sev un ģimenei, jo mūžīgi jau viņš neboksēs." 

"Okolijs ir interesants, nestandarta bokseris. Viņš ir garš - aptuveni 1,98 metri. Viņš sit spēcīgi. Man jau pirms diviem gadiem Anglijā teica, ka viņš esot sparingos nosēdinājis Džošua," sacīja Kleins.

"Protams, Mairim ir nepabeigts stāsts ar Glovacki. Ja Glovackis zaudēs Okolijam, tad Mairim ar Glovacki nebūs vairs interesanti. Ja Glovackis uzvar, tad viss ir ideāli - nepabeigtais stāsts ar Mairi. Tā cīņa noteikti kaut kur tiktu noorganizēta, un visi nopelnītu," uzskata treneris.

"Manā skatījumā maču Briedis/Dortikoss un Glovackis/Okolijs uzvarētājiem jātiekas savā starpā. Nākamo cīņu var uztaisīt tepat Eiropā, Anglijā. Nebūtu prātīgi gaidīt nākamā gada decembri, lai cīnītos par WBC jostu, ko pavasarī sadalīs Makabu un Papins."

Elvis Mihaiļenko (bijušais profesionālais bokseris, kādreizējais Maira Brieža treneris, boksa komentētājs televīzijā)

2012. gadā, kad Briedis nesen bija sācis profesionāla boksera karjeru, pusgadu viņu trenēja Mihaiļenko.

Profesionāla boksera karjerā Mihaiļenko izcīnīja vairākus titulus - WBA Intercontinental, WBF European un EBU-EU (European Union).

"Maira stiprā puse vienmēr bijusi spēja koncentrēties. Protams, viņš arī sit spēcīgi. Domāju, ka šīs divas īpašības viņš var veiksmīgi izmantot," teica Mihaiļenko.

"Dortikosam, kā jau lielākajai daļai kubiešu, pieklibo pašdisciplīna. To mēs redzējām, kad viņš zaudēja Gasijevam. Arī iepriekšējā cīņā pret Endrū Tabiti (ASV) viņš ļoti atklāti uzbruka. Domāju, ka Briedis to var izmantot, sagaidot pretinieku ar spēcīgu sitienu."

Mihaiļenko uzskata, ka Brieža trūkums jau gadiem ir nervozitāte, kad pretinieks viņam uzspiež presingu.

"Mairim mūždien vājā puse bijusi nervozitāte, kad tiek uzspiests regulārs presings, ko Dortikoss arī dara. Ja cīņas pirmajā daļā Mairis nerealizēs savus sitienus, koncentrējoties un izmantojot svaigumu, tad otrajā daļā Dortikoss ar savu presingu varētu sagādāt grūtības."

Elvis Mihaiļenko
Elvis Mihaiļenko Foto: Ekrānšāviņš no "Spēkapodcast ar Jāni Eisaku" video

Daudz runāts par to, ka Dortikoss cīnās vienveidīgi, ka viņš ir viegli paredzams, bet Briedis ir mazāk prognozējams.

"Kā savulaik teica Rojs Džounss - ja pretinieks ir neprognozējams, tad uzspied viņam savu presingu un viņš kļūs prognozējams. Lai cik Dortikoss būtu vienveidīgs, viņu neviens, izņemot Gasijevu, nav ne uzvarējis, ne nokautējis," sacīja Mihaiļenko.

"Ja viņš ir vienveidīgs, bet kāpina tempu, ir aktīvs un uzbrūk, dara savu darbu ar katru raundu arvien ātrāk, tad pretiniekam ar to vienveidību jāprot tikt galā."

Mihaiļenko abu bokseru izredzes izcīnīt uzvaru vērtē vienādi.

"Neņemos prognozēt šo cīņu, izredzes vērtēju 50 pret 50. Ja tomēr jāprognozē, tad vai nu cīņas pirmajā pusē uzvarēs Briedis, vai cīņas otrajā pusē pārāks būs Dortikoss."

Mihaiļenko uzskata, ka uzvaras gadījumā loģisks Brieža karjeras turpinājums būtu aizvadīt revanšu pret Glovacki, bet Okoliju viņš neuzskata par cienījamu pretinieku.

"Būtu loģiski tikties ar Glovacki, jo pirmā cīņa bija nekāda... no jebkura aspekta. Tai nevajadzēja beigties tā, kā tā beidzās. Revanšs būtu loģisks," teica boksa pazinējs.

"Okoliju neuzskatu par nopietnu pretinieku. Makabu būtu ļoti interesants pretinieks, viņš ir ļoti spēcīgs un viltīgs bokseris. Labs pretinieks būtu Papins. Arī krievs Maksims Vlasovs būtu interesants, jo viņš būtu neērts pretinieks - gara auguma bokseris, kurš svārstās - gan uzbrūk, gan aizsargājas. Mairim vajag pretinieku, kurš no viņa mūk vai arī atklāti uzbrūk. Tā tas bija pret Gevoru, kurš ne īsti muka, ne īsti uzbruka. Tas Mairim sagādāja grūtības, un kritiķi uzskata, ka to cīņu viņš zaudēja," sacīja Mihaiļenko.

Jānis Eisaks (cīņas sporta veidu komentētājs televīzijā, raidījuma "Spēkapodcast" vadītājs)

"Viņam ir komanda, kas spēj atrast kopīgu valodu un gūt panākumus. Brieža treneris Dmitrijs Šiholajs vienlaikus gatavo arī Ričardu Balotņiku. Šie divi ir Latvijas labākie bokseri - pirmais un otrais numurs "pound for pound" rangā (reitings neatkarīgi no svara kategorijas)," sacīja Eisaks.

"Brieža stiprā puse ir ātrums - gan kustēšanās kājās, gan sitienu tehnika. Viņam ir spēcīgs sitiens. Viņš arī lieliski spēj pielāgoties cīņas apstākļiem, cīņas pretiniekam. Viņš galvā spēj ātri izanalizēt pretinieku, ja arī kaut kas nestrādā pēc cīņas plāna. Viņš prot pielāgoties cīņas ātrumam un pretinieka cīņas manierei," uzskata cīņas sportu komentētājs.

Eisaks atzīmē, ka abiem bokseriem vairāk nekā gads ir pagājis kopš iepriekšējās cīņas, tāpēc svarīgs būs sagatavošanās posmā ieguldītais darbs sparingos.

"Dortikosa trumpis ir garās rokas. Viņam ir spēcīgs sitiens, ko viņš daudzas reizes karjerā ir izmantojis, lai uzvarētu."

"Viņš ir prognozējams. Viņš visu laiku cīnās pēc vienas manieres. Tas gan nemazina faktu, ka viņam ir daudz uzvaru. Lai arī viņš ir salīdzinoši prognozējams, viņš ir bīstams un viņu nedrīkst nenovērtēt," uzsver Eisaks.

Jānis Eisaks
Jānis Eisaks Foto: Ekrānšāviņš no "Spēkapodcast ar Jāni Eisaku" video

Cīņas sportu pazinējs nepiekrīt Dortikosa prognozei, ka viņš nokautēs Briedi.

"Ja nokauts būs, tad tas notiks cīņas izskaņā. Septītajā, astotajā raundā vai pat vēlāk. Vairāk sliecos uz to, ka uzvarētāju noteiks pēc punktiem," prognozē Eisaks.

"Dortikoss visu laiku strādā ar distanci un cenšas noķert pretinieku uz kļūdām, pretkustībām. Briedim šajā cīņā nav auguma priekšrocības, vēziens jeb rīčs (reach) ir mazāks. Viņam būs jālien klāt un jāmēģina trāpīt. Tā ka var būt visādi, cīņa var beigties arī ātrāk. Domāju, ka abi viens otru ļoti labi pazīst, gada laikā viens otru ir kārtīgi izanalizējuši." 

Eisaks gribētu redzēt, ka Briedis nākamo cīņu aizvada pret Glovacki, turklāt pretinieka dzimtenē Polijā.

"Tas būtu godīgi un arī ļoti interesanti. Būtu liela ažiotāža. Poļu fani to ļoti gaida. Tā Briedim varētu būt arī laba pay-day (algas diena). Šī cīņa sportiskajā ziņā gan vairāk ir interesanta Glovackim nekā Briedim."

Eisaks domā, ka Glovackis uzvarēs Okoliju cīņā par WBO jostu.

"Briedim vārds ir zināms. Domāju, ka viņam nebūs problēmu dabūt labas cīņas," uzskata Eisaks.

"Tomēr Briedim ir salīdzinoši maza fanu bāze - Latvijā ir aptuveni divi miljoni iedzīvotāju. Pārdot Briedi tāpēc ir sarežģītāk, jo nenāk līdzi lielas naudas summas. Tajā pašā laikā Briedis ir ļoti bīstams, viņš varētu tikties arī ar smagsvaru zvaigznēm Džošua, Fjūriju, Vailderu, Usiku."

Eisaks domā, ka pēc revanša cīņas ar Glovacki, iespējams, Briedim vajadzētu mēģināt pāriet uz smagsvariem. Šāds scenārijs, visdrīzāk, ir maz ticams, jo Briedis ir aptuveni 1,86 metrus garš, kamēr smagsvaros lielākās zvaigznes Džošua, Fjūrijs un Vailders ir divmetrinieki.

"Smagsvari ir klasika, tā ir divīzija, ko visi grib redzēt. Tagad smagsvaros ir populāri čaļi. Atgriežas laiki līdzīgi kā 2000. gadu sākumā, kad bija Lenokss Lūiss, Evanders Holifīlds, brāļi Vladimirs un Vitālijs Kļičko, vēl bija aktīvs arī Maiks Taisons," iepriekšējo paaudzi atceras Eisaks.

"Smagsvaru divīzija būtu vēl interesantāka, ja tur parādītos arī Briedis," piebilda komentētājs.

Artjoms Savdons (profesionāls bokseris, sparingos stājies pretī Mairim Briedim)

Šobrīd 24 gadus vecais Artjoms pirmo reizi ar Briedi sparingoja jau 15 vai 16 gadu vecumā. Viņš toreiz trīs reizes dabūja spēcīgus sitienus pa aknām, kā arī tika nogāzts no gājām.

"Briedis ir ļoti gudrs bokseris, domājošs. Ļoti labi izjūt distanci. Viņš ir tehnisks, izturīgs. Spēcīgi sit. Vājā puse ir traumas, no kurām sportā neviens nav pasargāts," teica A. Savdons.

"Dortikoss arī ir ļoti izturīgs. Viņš visu laiku iet uz priekšu un sit. Reizēm liekas, ka viņš vispār nepiekūst. Cīņā pret Gasijevu viņš parādīja, ka spēj izturēt spēcīgus sitienus un pēc tiem piecelties."

A. Savdons uzskata, ka Dortikoss boksējas visai primitīvi. 

"Protams, gribu, lai Briedis uzvar. Tomēr bokss ir sporta veids, kurā rezultātu ir grūti prognozēt. Viens sitiens var visu izmainīt, it sevišķi reizēs, kad satiekas divi bokseri ar spēcīgu sitienu," teica Latvijas bokseris.

"Viss atkarīgs no tā, kā abi būs sagatavojušies cīņai. Divreiz jau cīņa bija ieplānota, bet abas reizes pārcēla. Tas čakarē veselību. Ja Mairis būs sagatavots 12 raundiem, tad viņš viennozīmīgi kādā brīdī uzķers pretinieku ar spēcīgu sitienu, lai cik labi sagatavojies būtu Dortikoss," domā A. Savdons.

"Uzvarēs tas, kurš būs fiziski labāk sagatavojies un spēs ilgāk noturēt koncentrēšanos."

A. Savdons gribētu uzvaras gadījumā Briedi nākamajā cīņā redzēt pret kādu no pasaules čempioniem.

"Ja Briedis uzvar, gribētos viņu redzēt cīņā pret kādu no pasaules čempioniem, lai viņš varētu apvienot jostas. Glovackis cīnīsies pret Okoliju. Domāju, ka uzvarēs brits. Gribētos, lai Mairis cīnās ar viņu. Pēc tam varētu ar kreili Makabu, kurš ir WBC čempions."

Deniss Savdons (profesionāls bokseris)

Artjoma dvīņubrālis Deniss arī uzteica Brieža boksēšanās manieri, kas esot daudzpusīgāka nekā Dortikosam.

"Brieža stiprās puses ir taimings (laba izjūta, lai īstajā brīdī izdarītu sitienu), nestandarta kustības un boksēšanās maniere, kā arī laba izturība," teica D. Savdons.

Latvijas bokseris par vājo pusi Briedim uzskata vienīgi viņa vecās traumas.

"Dortikosa stiprās puses ir sitiena spēks, garās rokas, izturība un pašpārliecinātība," uzskata D. Savdons.

Savukārt Dortikosa vājās puses, viņaprāt, ir ātrums un standarta boksa stils.

D. Savdons atzīst, ka uzvarētāju ir grūti prognozēt, tomēr priekšroku viņš dod Briedim ar varbūtību 65 pret 35.

Viņš arī gribētu, ka Briedis uzvaras gadījumā nākamo cīņu aizvadītu pret Kongo bokseri Ilungu Makabu.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu