IZM darba kārtībā nav jautājuma, vai Briedim piešķirt naudas balvu (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Mairis Briedis
Mairis Briedis Foto: worldboxingsuperseries.com

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darba kārtībā nav jautājuma par naudas balvas piešķiršanu Latvijas bokserim Mairim Briedim no valsts budžeta, sarunā ar TVNET norādīja IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Briedis septembra nogalē Vācijas pilsētā Minhenē pārspēja Kubas bokseri Junielu Dortikosu, iegūstot Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) pasaules čempiona un žurnāla "The Ring" jostas, kā arī Pasaules boksa supersērijas turnīra uzvarētāja trofeju, kas nodēvēta leģendārā Muhameda Ali vārdā.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka naudas balvas piešķir par sasniegumiem, kas izcīnīti oficiālajās starptautiskajās klātienes sporta sacensībās, kuras ir iekļautas attiecīgās starptautiskās sporta federācijas sacensību kalendārā, ja minētā sporta federācija ir atzīta Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā (IOC) vai Starptautiskajā Paralimpiskajā komitejā (IPC), vai ir Starptautisko sporta federāciju asociācijas (SportAccord) biedre. Šādas sacensības ir:

  • olimpiskās spēles, pasaules spēles (World Games), paralimpiskās spēles, nedzirdīgo spēles (Deaflympics) un pasaules jaunatnes olimpiskās spēles;
  • pasaules vai Eiropas čempionāti pieaugušajiem;
  • pasaules vai Eiropas čempionāti sportistiem vecumā no 16 līdz 23 gadiem (bobslejā - līdz 26 gadiem);
  • pasaules kausa (vai Eiropas kausa, ja attiecīgajā sporta veidā pasaules kausa izcīņa nenotiek) izcīņa pieaugušajiem (kopvērtējumā);

Valdības noteiktā kārtība paredz, ka Latvijas sporta federācijām līdz šā gada 15. oktobrim ir jāiesniedz pieteikumi naudas balvu saņemšanai par sasniegumiem pasaules un Eiropas čempionātos 2020. gadā.

Profesionālā boksa panākumi neietilpst Ministru kabineta noteikumos par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvu apmēru. Līdz ar to Briedis nevar pretendēt uz prēmiju no valsts budžeta jeb nodokļu maksātāju naudas.

"Kā mēs zinām, Mairis Briedis startē profesionālajā, nevis amatieru boksā. Sasniegumi profesionālā boksā neietilpst šajos valdības noteikumos. Līdz ar to Mairim Briedim naudas balvu nevar piešķirt par sasniegumiem konkrētajās sacensībās," skaidroja Severs.

Par augstiem sasniegumiem profesionālajā sportā ir bijuši divi izņēmumi, kad tika piešķirtas prēmijas no valsts budžeta - 2017. gadā Briedis izcīnīja Pasaules boksa padomes (WBC) pasaules čempiona jostu, bet Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko triumfēja "Grand Slam" raudzes turnīrā "French Open".

"Toreiz naudas balvas tika piešķirtas nevis saskaņā ar valdības noteikumiem par naudas balvu piešķiršanu par panākumiem sportā, bet gan par Latvijas tēla popularizēšanu ārzemēs caur attiecīgo sporta pasākumu," sacīja IZM Sporta departamenta direktors.

Pirms trim gadiem šādi lēmumi tika pieņemti politiskā līmenī.

"IZM augstu vērtē arī šo Brieža panākumu, kas Latvijas vēsturē ir visaugstākais sasniegums profesionālajā boksā. Tomēr profesionālais bokss un arī profesionālais teniss neietilpst valdības regulējumā par naudas balvu piešķiršanu," piebilda Severs.

Vācijas ziņu aģentūra DPA lēš, ka Briedis šogad par septembra nogalē izcīnīto panākumu nopelnījis aptuveni 1,7 miljonus eiro.

Savukārt 2017. gadā Ostapenko par triumfu "French Open" saņēma 2,1 miljonu eiro pirms nodokļu nomaksas (apmēram puse bija jānomaksā Francijas nodokļos).

"Arī nākotnē nerosināsim noteikumos paredzēt iespēju piešķirt naudas balvu par sasniegumiem profesionālā sportā. Šāda mēroga sacensībās naudas balvas apmērs nav samērojams ar valsts piešķirto prēmiju," sacīja Severs.

"Tā ir nodokļu maksātāju nauda, tāpēc ir jābūt pamatojumam, kāpēc to kādam piešķirt. Šie divi gadījumi vienlaikus ir labi un vienlaikus slikti. Labi tādā ziņā, ka īpašos izņēmuma gadījumos valsts atrod veidu, kā novērtēt konkrētu sasniegumu ārpus vispārējās sistēmas. Maira Brieža uzvara bija pirmais gadījums, pēc tam sekoja Aļonas Ostapenko panākums. Slikti tādā ziņā, ka pieļaujot vienu precedentu, sasniegumi savā starpā tiek salīdzināti," teica IZM Sporta departamenta direktors.

Lai gan bokss ir viens no pirmajiem olimpiskajiem sporta veidiem, pēc Otrā pasaules kara tas kā sporta veids pasaules sabiedrībā tika vērtēts neviennozīmīgi, kas lielā mērā veicināja šā sporta veida pārvaldības struktūras sadrumstalotību visā pasaulē. Patlaban paša sporta veida iekšienē nav iespējams definēt, kuru sacensību uzvaras rezultātā sportists būtu uzskatāms par pasaules labāko bokseri jeb pasaules čempionu. Pasaulē ir vairākas pasaules līmeņa pārvaldības organizācijas, kuras, ievērojot sporta autonomijas principus, izstrādā noteikumus un sportistu reitingus, kā arī ierobežojumu sportistu dalībai sacensībās.

Par pasaules prestižākajām profesionālā boksa sacensībām, kas rada lielu sabiedrības interesi pasaules līmenī, uzskatāmas Pasaules Boksa asociācijas (WBA), Pasaules Boksa padomes (WBC), Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) un Pasaules Boksa organizācijas (WBO) rīkotās boksa cīņas, tomēr neviena no šīm organizācijām nav atzīta IOC vai SportAccord.

2017. gadā IZM ieskatā Brieža sasniegums un tā ietekme uz Latvijas pozitīvu starptautiskās atpazīstamības veicināšanu bija uzskatāms par valstiski īpaši nozīmīgu pasākumu.

Attiecībā uz piešķiramās naudas balvas apmēru, lai ievērotu godīgas spēles un vienlīdzības principus, IZM rosināja piemērot noteikumos noteikto pieauguša sportista olimpiskajos individuālajos sporta veidos un disciplīnās piešķiramo naudas balvas apmēru - līdz 28 458 eiro. Šī summa tika izmaksāta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Brieža menedžeris Raimonds Zeps portālam TVNET norādīja, ka bokseris 2017. gadā no valsts saņemto prēmiju ziedoja jauniešiem labdarības nolūkā.

Arī Ostapenko sasniegumu 2017. gadā un tā ietekmi uz pozitīva Latvijas ārējā tēla veidošanu IZM novērtēja kā valstiski īpaši nozīmīgu panākumu.

Lai ievērotu godīgas spēles un vienlīdzības principus, arī šajā gadījumā tika piemērots noteikumos noteiktais naudas balvas par sportista olimpiskajos individuālajos sporta veidos un disciplīnās pasaules čempionātā piešķiramais naudas balvas apmērs - līdz 28 458 eiro. 

"Grand Slam" turnīri tiek uzskatīti par augstākā līmeņa starptautiskajām tenisa sacensībām, un gada laikā ir tikai četri šādi turnīri - "Australian Open", "French Open", Vimbldonas čempionāts un "US Open". Lai gan teniss ir olimpiskais sporta veids, tā starptautiskās specifikas un komercializācijas dēļ tenisā netiek organizēti pasaules čempionāti vai Eiropas čempionāti, kā arī nenotiek pasaules kausa izcīņa. Izņēmums ir Deivisa kauss un Federāciju kauss, kas ir izlašu turnīri.

Severs norādīja, ka neviens nav rosinājis izņēmuma kārtā piešķirt valsts prēmiju par Brieža panākumu 2020. gadā.

IZM pārstāvis arī norādīja, ka sporta budžetā uz visu gadu visām naudas balvām 2020. gadā ir tikai 42 686 eiro. Par finansējuma sadalījumu vēl tiks lemts.

"Latvijas Nacionālajai sporta padomei būs jālemj, kad skatīs jautājumu par naudas balvu piešķiršanu un sadalījumu. Tīri teorētiski modelējot situāciju, kad sporta padome skata jautājumu par naudas balvām, var aizsākt diskusiju par īpašu naudas balvas piešķiršanu, piemēram Mairim Briedim. Sporta padome par naudas balvām varētu lemt oktobra beigās vai novembra sākumā. Līdz 15. oktobrim visas sporta federācijas iesniedz pieprasījumus, tad sporta departaments tos apkopo un izskata. Tad tiek rosināta sporta padomes sēde par naudas balvu piešķiršanu noteiktajā kārtībā saskaņā ar noteikumiem."

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu