Stājas spēkā ierobežojumi - iekštelpās nedrīkst notikt sporta grupu treniņi (4)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Basketbola bumbas
Basketbola bumbas Foto: LETA

No sestdienas, 17. oktobra, līdz 6.novembrim iekštelpās nedrīkst notikt sporta grupu nodarbības, paredz šonedēļ valdībā pieņemtais lēmums.

Lai mazinātu Covid-19 izplatību, no šodienas līdz 6.novembrim visā valstī sporta treniņi grupās varēs notikt tikai ārpus telpām vai attālināti, neizmantojot kopīgās ģērbtuves. 

Telpās treniņi varēs norisināties tikai individuāli. 

Šī prasība attiecas arī uz sporta klubiem, bet neattiecas uz Latvijas pieaugušo izlases, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta treniņiem pieaugušajiem.

Tāpat līdz 6.novembrim aizliegts organizēt sporta pasākumus, piemēram, sacensības. Tiesa, šī prasība neattiecas uz starptautiskiem sporta pasākumiem, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām pieaugušajiem.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja iepriekš aģentūrai LETA stāstīja, ka sporta grupu nodarbībās primārais inficēšanās ar Covid-19 risks ir saistīts ar atrašanos šaurās telpās, piemēram, garderobēs, ģērbtuvēs vai dušās, kamēr vienlaikus netiek nodalīta dažādu cilvēku plūsmu jeb sociālo burbuļu iespējama krustošanās.

SPKC atklāja, ka ar sportu un sporta veidiem līdz šim bijuši saistīti vairāki inficēšanās gadījumi, tostarp arī plaša mēroga uzliesmojums sakarā ar Daugavpils ledus halli un hokeja komandu.

"Grupas sporta veidos arī nereti notiek sacensības, kas norisinās starp dažādu pilsētu vai reģionu sportistiem, tādējādi novedot pie dažādu sociālo burbuļu krustošanās," piebilda centra pārstāve.

Vienlaikus SPKC norāda, ka iekštelpās ir paaugstināts inficēšanās risks. Atsevišķi līdz šim atklātie Covid-19 gadījumi tostarp bijuši saistīti ar sporta klubiem. Centrā skaidro, ka inficēšanās riski primāri parādās nevis sportošanā kā tādā, bet gan saistībā ar šaurajām telpām, kas neizbēgami iet pakārtoti iekštelpu sportošanai.

Tādās telpās kā garderobēs, ģērbtuvēs un dušās inficēšanās risks ir augstāks, kamēr vienlaikus šajās telpās var krustoties dažādas cilvēku plūsmas, rezumēja SPKC. Šajā kontekstā centrā arī atzīmē, ka iekštelpu sportistiem jebkurā gadījumā ir jāiziet caur garderobei vai citām šaurām telpām. Vienlaikus riskus rada fakts, ka, piemēram, pārģērbjoties, personai ģērbtuvē ir jāuzturas nosacītu laika ilgumu.

Tāpat centra pārstāve norādīja, ka sakarā Covid-19 gadījumiem hokeja klubā Rīgas "Dinamo" un tā dalību Kontinentālajā hokeja līgā, ir jāsaprot, ka "viņi iet pēc saviem protokoliem un viņiem ir riska komandas". Līdz ar to uz šiem Covid-19 gadījumiem būtu jāraugās atsevišķi.

Centrā skaidro, ka sportistu ierobežojumi ir līdzīgi kā tie, kas ir ieviesti attiecībā uz amatiermākslu, kur arī atsevišķos gadījumos vērojams, ka dažādi sociālie burbuļi krustojas caur kopīgiem pasākumiem.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu