Meivezers: Boksā ir pārāk daudz jostu. Šie mēsli ir jāsatīra (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Viens no visu laiku labākajiem bokseriem amerikānis Floids Meivezers paudis vēlmi sakārtot boksa sistēmu, lai nebūtu tik daudz jostu, par kurām cīnīties.

Jau daudzus gadus boksa sistēma ir sadrumstalota, jo ir vairākas starptautiskas organizācijas, kuras nosaka pasaules čempionus. Prestižākās ir četras - Pasaules Boksa padome (WBC), Pasaules Boksa asociācija (WBA), Starptautiskā Boksa federācija (IBF) un Pasaules Boksa organizācija (WBO).

Lai noteiktu absolūto pasaules čempionu boksā, cīkstonim vienlaicīgi īpašumā jābūt visām četrām jostām - WBA, WBC, IBF un WBO. Šādi kritēriji ir spēkā kopš 2007. gada. No 1963. līdz 1983. gadam pietika ar divām jostām (WBA un WBC), bet pēc tam tika pievienotas arī IBF (1983. gadā) un WBO (2007. gadā) jostas.

43 gadus vecais Meivezers karjeras laikā kļuva par pasaules čempionu vairākās svara kategorijās. 2017. gadā viņš noslēdza boksera karjeru nepārspēts - 50 uzvaras tikpat cīņās. Viņš ir arī viens no visu laiku finansiāli veiksmīgākajiem sportistiem, jo karjerā nopelnījis vairāk nekā miljardu ASV dolāru.

"Šobrīd ir pārāk daudz čempionu boksā. Nav tādas lietas, kā superčempions. Es necenšos neko atņemt cīkstoņiem. Vienkārši ir pārāk daudz jostu," portāls "BoxingScene" citē Meivezeru.

"Un ir iemesls, kāpēc ir pārāk daudz jostu. Daudzi cilvēki nezina, ka cīkstonim ir jāmaksā komisija par katru jostu, kuru viņš izcīna. Tas nenāk par labu boksam. Tagad teju katrs cīkstonis ir čempions, teju katram ir josta. Jostas tagad dala tā kā amatieru trofejas," uzskata slavenais ASV bokseris. 

Organizācijas parasti prasa 3% komisijas maksu no čempiona un pretinieka, kurš viņu izaicina. Līdz ar to, ja cīņas likme ir četras pasaules čempiona jostas (IBF, WBA, WBC un WBO), tad bokseriem komisijā jāsamaksā 12% no sava honorāra.

"WBC, WBA, IBF un WBO - jums visiem ir jāsatīra šie mēsli. Šis kaitē boksam. Jūs vienkārši iekasējat papildus naudu no šiem visiem cīkstoņiem, kuriem jāmaksā komisija," piebilda Meivezers.

ASV bokseris izteicās, ka viņa kompānija "Mayweather Promotions" varētu iesaistīties procesos, lai mēģinātu sakārtot boksa sistēmu un mazinātu pasaules čempiona jostu skaitu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu