Basketbola izlases kapteinis Blūms par saslimšanu ar Covid-19, sezonas ievadu un iespējamo atvadu spēli

Jānis Blūms Foto: FIBA.com
CopyDraugiem X Whatsapp

Covid-19 saslimšana nopietni skārusi arī Latvijas basketbola izlases kapteini Jāni Blūmu, kurš atzīst, ka pirms tam bijis skeptisks par iespēju sasirgt ar jauno slimību.

Portāls TVNET sazinājās ar Blūmu, kurš šobrīd atrodas Itālijā, joprojām cenšoties atgūt veselību pēc pozitīvā Covid-19 testa. Basketbolists intervijā atzīst, ka iepriekš bijis pārliecināts, ka spēcīgais organisms spēs nesaslimt vai pārslimot šo kaiti vieglā formā, bet izrādījies citādi. Sarunas laikā apspriedām arī Jāņa nākotnes plānus un iespējamo atvadu maču dzimtajā Saldū.

TVNET: Jāni, sākšu ar šībrīža ierastāko jautājumu. Kā ar veselību?

Jānis Blūms: Vēl cīnos ar Covid-19. Mani tā diezgan pasmagi paņēma. Biju labā formā, varbūt tāpēc nav tik viegli. Pāris gadus jau nebiju slimojis, uz Itāliju atbraucu ļoti labā formā. Visu pandēmijas laiku ļoti cītīgi trenējos. Ķiploki un balzams nepalīdz, kad esi labā formā. Tik un tā tas vīruss paņem (smejas).

TVNET: Kad sajuti pirmos simptomus?

J.Blūms: Viens komandas biedrs dabūja pagājušajā pirmdienā (26.oktobrī - aut.). 24.oktobrī izcīnījām vērtīgu uzvaru Itālijas čempionāta spēlē, svētdien bija viens treniņš, bet pirmdiena bija brīva. Manam komandas biedram un kaimiņam Filipo Baldirosi pirmdien tieši bija dzimšanas diena. Pamodos no rīta un uznesu viņam augšā Latvijas balzamu kā dāvanu. Vakarā viņš aizbrauca uz Boloņu pie saviem vecākiem. Nākamajā rītā svaru zālē jau bija tāds nekāds. Varbūt viņš jau agrāk dabūja. Jau tajā 24.oktobra mačā kādam no pretiniekiem bija Covid-19. Es nezinu, kur un kad inficējos.

Pamodos 29.oktobra rītā un man nenormāli sāpēja ceļgala saites. Tā nekad nebija bijis. Ļoti pretīgas sāpes. Rokas palika karstas. Tad jau sapratu, ka nebūs labi. Nākamajā dienā jau iepirku pārtiku ilgākam laikam. 1.novembrī visi ar mašīnām aizbraucām nodot Covid-19 testu, kas izrādījās pozitīvs. Simptomi visiem aptuveni vienādi, vairāk nekā 38 grādu temperatūra.

Es arī iepriekš biju skeptisks par šo vīrusu. Domāju, ka esmu fiziski stiprs, mani nepaņems. Dzeru vitamīnus, dezinficēju rokas. Varbūt biju nedaudz vieglprātīgs savā attieksmē. Tagad saprotu, ka labāk ar to nesaslimt. Ir grūti. Jau nedēļa pagājusi, bet vēl netieku no tā vaļā. Jūtos slimības pilns. Visu lauž un sāp.

TVNET: Ar elpošanu problēmu nav?

J.Blūms: Nē, ar elpošanu viss ir kārtībā. Es regulāri eju aukstā dušā. To darīju arī īsi pirms saslimšanas. Varbūt man pat ir kas vairāk par Covid-19. Galvenais, ka visi 11 komandas spēlētāji dabūjām to vīrusu. Kas interesanti, tad pozitīvs tests bija arī komandas biedram, kurš pagājušajā sezonā spēlēja Spānijā un arī tur dabūja šo vīrusu. Tagad atkal ir saslimis. Viņam gan simptomu nav. Ja esi saslimis vienreiz, tad tas nenozīmē, ka esi imūns. 

TVNET: Vai ievēro pilnīgu mājas režīmu, bez fiziskajām aktivitātēm?

J.Blūms: Jā, tagad tikai pa mājām. Vakaros mums ir neliels "Zoom" treniņš. Tur mēs pastaipāmies, izpildām dažus elpošanas vingrinājumus. Es pat nezinu, kad un kā tagad varēšu atgūt fizisko formu. Mani konsultē gan komandas ārsts, gan Mārtiņš Pulveris no Latvijas izlases. Domāju, ka pēc slimošanas būs kārtīgi viss jāizmeklē. Gan plaušas, gan deguns, visas analīzes.

TVNET: Izklausās, ka diezin vai redzēsim tevi Latvijas izlasē novembra beigās paredzētajās Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs.

J.Blūms: Es ļoti gribēju braukt uz izlasi! Klubā daudz nespēlēju, bet biju ļoti labā sportiskajā formā. Jutos fiziski ļoti spēcīgs. Vairāk gatavojos, lai palīdzētu izlasei. Tagad nezinu, kā būs. Ļoti šaubos, ka man sanāks. Vēl gan laiks ir.

TVNET: Jāni, tu jau uz izlasi rausies jebkurā gadījumā, vai ne?

J.Blūms: Ja viss būs kārtībā un būšu vajadzīgs Robertam Štelmaheram, tad noteikti braukšu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Favorite picture! Love playing for my country! #Latvija #trīszvaigznes

A post shared by Janis Blums (@blums45) on

TVNET: Cik bieži sazinies ar mājiniekiem Latvijā?

J.Blūms:  Sazvanāmies pāris reižu dienā. Kad ziņu portālos parādījās vēsts par situāciju komandā, tad daudzi paziņas zvanīja. Es jau zināju, ka riskēju, braucot uz Itāliju. Te saslimt ir lielāka varbūtība. Nedomāju, ka saslimšu. Pozitīvi ir visi spēlētāji un treneru korpuss. Pilns komplekts.

TVNET: Kāda ir itāļu attieksme pret Covid-19 piesardzības pasākumiem?

J.Blūms: Ļoti nopietna! Tāpēc arī brīnos, ka mēs visi saslimām. Visur dezinficē rokas, visur cilvēki dodas maskās - veikalos, restorānos. Cepuri nost viņiem! Pieņemu, ka daudzi martā zaudēja savus tuviniekus, tāpēc to uztver ļoti nopietni. Kad atbraucam uz treniņu, uzreiz mēra temperatūru, dezinficē rokas. Tikai tad laiž zālē. Tur arī regulāri dezinficē inventāru, bet tik un tā visi saslimām. Kaut kā dīvaini. 

TVNET: Parunāsim par sportisko pusi. Jau uzreiz pēc līguma parakstīšanas sarunā ar TVNET sacīji, ka komandas vadība ar tevi rēķinās kā pieredzes bagātu veterānu, kas rādīs piemēru jaunajiem. Var teikt, ka tieši šādu lomu arī pildi?

J.Blūms: Jā. Pieļauju, ka šī būs mana pēdējā profesionālā sezona. Gribēju karjeru noslēgt Latvijā, bet nācās braukt uz ārzemēm. Zināju, ka daudz nespēlēšu. Itālijas superkausā spēlēju daudz, jo komandā bija pārsvarā jaunie. Kad atbrauca amerikāņi, tad mana loma samazinājās. Spēlēju kādas piecas līdz desmit minūtes. Mums ir laba komanda, tāpēc nav lielas spēlētāju rotācijas. Septiņi vai astoņi spēlētāji ir pamatkodols. Mani reizēm tur ierotē. Esmu kā tāds dūzis vai rezerves patrona, ko var izšaut vajadzīgā brīdī. Pēdējos gados jau mana loma visās komandās ir tāda. Ļoti gribējās savu pēdējo sezonu nospēlēt Latvijā...

TVNET: Tad varbūt jāspēlē arī nākamsezon, lai varētu pabeigt karjeru Latvijā?

J.Blūms: Nezinu, vai atradīšu tam motivāciju. Tagad Latvijas-Igaunijas līgā labāk spēlēt jaunajiem.

TVNET: Vai jau esi domājis, ko darīsi pēc karjeras beigām?

J.Blūms: Domāju, ka neko nedarīšu. Rūpēšos par bērniem (smejas). Noteikti gribētu palikt basketbolā. Man jau "VEF Rīga" šai sezonai piedāvāja amatu, bet es vēl vēlējos spēlēt. Pandēmijas laikā ļoti intensīvi kopā ar dēlu trenējos. Negribēju pabeigt ar tādu sezonu, kas aprāvās pusceļā.

TVNET: Atvadu spēle būs Saldū?

J.Blūms: To esmu teicis jau iepriekš - savu pēdējo spēli aizvadīšu Saldū. Kaut kad tas noteikti notiks. Šobrīd nezinu kad.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu