Latvijas Futbola arodbiedrība aicina pārtraukt virslīgas sezonu

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
RFS futbolisti
RFS futbolisti Foto: Nora Krevņeva-Baibakova

"Latvijas Futbola arodbiedrība" (LaFA) Covid-19 izplatības dēļ aicina apturēt "Optibet" Latvijas virslīgas čempionātu. 

"Pēdējās nedēļas laikā teju katram desmitajam "Optibet" virslīgas spēlētājam konstatēta inficēšanās ar Covid-19. Šis procentuālais īpatsvars, ja to attiecinātu uz Latvijas iedzīvotāju kopskaitu, nozīmētu 20 000 saslimušo vienā nedēļā. Ir steidzami jāpieņem mēri un jāapstādina Covid-19 izplatība Latvijas futbolā," norāda Latvijas Futbola arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Kaspars Gorkšs

Spēlētāju drošības un veselības dēļ apturēt "Optibet" virslīgas sezonu ir aicinājuši, jau vairāki futbola klubi. Riga FC ir norādījusi, ka "Optibet" virslīgas spēlēs piedalās arī amatieri un nepilngadīgi futbolisti un ka vairums "Optibet" virslīgas klubu nevar nodrošināt Ministru kabineta (MK) noteikumu izpildi.

Arī Valmiera FC pēc Covid-19 uzliesmojumiem Rīgā un tā, ka vairāki klubi nespēj izpildīt MK izsludinātos noteikumus, ir aicinājusi pieņemt lēmumu par tūlītēju virslīgas sezonas pārtraukšanu.

"Pēdējie starptautiskie pētījumi liecina, ka profesionālie sportisti ietilpst paaugstinātā riska grupā un pakļauj sevi papildu bīstamībām, inficējoties ar Covid-19. Pētījumu rezultātā sportistiem konstatētās sirdsdarbības izmaiņas pēc inficēšanās ar Covid-19 ir pastiprinājušas bažas par to, ka kopumā šiem jaunajiem, veselīgajiem sportistiem, saslimstot ar Covid-19 vieglā formā, vēlāk var tikt konstatētas dažādas sirds patoloģijas," teikts arodbiedrības paziņojumā. 

LaFA ir apkopojusi savu biedru viedokli, kuri pārstāv virslīgas klubus. Lielais vairākums norāda, ka klubu nodrošinātie apstākļi nav pietiekami, lai garantētu spēlētāju drošību, pauž bažas par savu un ģimenes locekļu veselību un atzīst, ka šādos psiholoģiskajos apstākļos ir neiespējami pilnvērtīgi gatavoties spēlēm.

Kāds "Optibet" virslīgas futbolists, kurš vēlējās palikt anonīms, skaidro: "Balstoties uz esošo situāciju ar Covid-19 virslīgas klubu spēlētāju vidū, čempionāts būtu jāpārtrauc, jo spēlētāji, kuri ir pašizolācijā (pie tam ar pozitīviem testu rezultātiem), nebūs spējīgi pilnvērtīgi aizvadīt sezonas noslēgumu. Lai būtu optimālā fiziskā formā, tiem nāktos veikt nepieciešamu sagatavošanās periodu, kas ievilktu vēl uz nenoteiktu laiku čempionāta noslēgšanos. Pretējā gadījumā čempionāts tiktu noslēgts zemākā sacensību līmenī un nespētu sniegt komandu sezonas garumā sniegto spēles līmeni. Turpināšanas iemesls ir tikai tāds, ka ir palikušas pāris kārtas čempionātā."

"Šajos izaicinošajos apstākļos futbola sabiedrībai ir jāspēj solidarizēties un nostādīt futbolā iesaistīto labsajūtu un veselību prioritāri jebkurām sportiskajām ambīcijām. Šī ir bijusi izaicinājumiem pilna sezona gan sporta organizācijām, gan spēlētājiem, taču nebūtu tālredzīgi aizvadīt atlikušās spēles, iespējams, nepilnos sastāvos zem paaugstināta psiholoģiskā spiediena, riskējot ar spēlētāju veselību.

Esam nosūtījuši Latvijas Futbola federācijai oficiālu vēstuli, kur mēs lūdzam LFF ņemt vērā publiskajā telpā izskanējušo Virslīgas un to pārstāvošo klubu viedokli, kā arī spēlētāju un viņu tuvinieku drošības un veselības apsvērumus, un nekavējoties priekšlaicīgi pārtraukt 2020.gada "Optibet" Virslīgas čempionātu. Turpmākās diskusijās par "Optibet" virslīgas turpināšanu vai pārtraukšanu lūdzam iekļaut arī LaFA pārstāvjus, lai pilnvērtīgi tiktu pārstāvētas spēlētāju intereses. LaFA sagaida atbildīgu rīcību no Latvijas futbola federācijas puses, jo futbols vienmēr sākas no spēlētājiem," vēsta organizācija. 

Piektdien Latvijas čempionātā paredzētas divas spēles. "Liepājas" komanda spēlēs ar RFS, bet "Jelgava" spēkiem mērosies ar "Valmieru". 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu