Sākas NBA sezona - ar cerībām un izaicinājumiem (2)

Rodions Kurucs, Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns un Anžejs Pasečņiks Foto: Reuters/AP/Scanpix/TVNET kolāža
CopyDraugiem X Whatsapp

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) 75. sezona startēs 22. decembrī pēc Ziemeļamerikas laika. Trīs komandu pieteikumos atrodami četri Latvijas basketbolisti, kurus gaida gan individuāli, gan kolektīvi izaicinājumi. Un jācer, ka arī sezonas beigās Latvijai būs vismaz četri NBA spēlētāji...

Kristaps Porziņģis (Dalasas "Mavericks")

Pēc meniska operācijas, kas tika veikta 10. oktobrī, Porziņģis gatavojas atgriezties laukumā janvārī, līdz ar to sezonas sākumu viņš izlaidīs. Latvijas basketbolists iepriekš trenējās individuāli, bet pagājušajā nedēļā viņš aizvadīja bezkontakta treniņu kopā ar komandu.

Skeptiķi, kritiķi un statistiķi jau aprēķinājuši, ka NBA vēsturē neesot neviena spēlētāja ar 2,20 metru vai lielāku augumu, kurš būtu līgā aizvadījis 1000 spēles. Galvenais iemesls - traumas. Porziņģis karjerā piecās sezonās izlaidis 160 regulārā čempionāta spēles, bet piedalījies 243 mačos.

Porziņģis izlaidis aptuveni 39,7% spēļu NBA regulārajā čempionātā jeb vairāk nekā trešo daļu no mačiem,

kurus pēdējo piecu sezonu laikā aizvadīja liepājnieka pārstāvētās Ņujorkas "Knicks" un "Mavericks" komandas.

Tomēr pie labas veselības Porziņģis spēlē labi, ko viņš pierādīja pagājušajā sezonā, atgriežoties laukumā pēc 20 mēnešu pauzes. Viņš palīdzēja "Mavericks" komandai iekļūt "play-off" turnīrā pēc trīs gadu pārtraukuma, taču trauma piespieda sezonu noslēgt priekšlaicīgi. 

Daudzi prāto, kā būtu noslēgusies "Mavericks" sērija pret Losandželosas "Clippers" (Dalasa zaudēja ar 2-4), ja Porziņģis trešajā mačā nedabūtu traumu un ja pirmajā spēlē viņš nebūtu nepelnīti izraidīts no spēles trešajā ceturtdaļā par emocionālu reakciju uz tiesnešu lēmumiem...

Džošs Ričardsons
Džošs Ričardsons Foto: Reuters/ScanPix

Starpsezonā Dalasa paveikusi samērā labu darbu, kaut nedaudz pastiprinot sastāvu. Maiņas darījumā iegūts Džošs Ričardsons, bet pretējā virzienā uz Filadelfijas "76ers" aizdevies Sets Karijs. "Mavericks" ieguva spēlētāju, kurš uzbrukumā ir universālāks nekā Karijs, varbūt mazliet sliktāks snaiperis, taču fiziski ir spēcīgāks un noteikti labāk spēlē aizsardzībā.

Tiesa, trīs pirmssezonas pārbaudes spēlēs Ričardsons izcili uzbruka no tālās distances, trāpot 11 no 15 tālmetieniem (3/4, 5/6 un 3/5). Viņš spēlēs guva attiecīgi 9, 23 un 13 punktus.

Pagājušajā sezonā "Mavericks" regulārajā čempionātā ar vidēji spēlē 117 gūtiem punktiem bija trešā rezultatīvākā komanda, bet ar vidēji 112 zaudētiem punktiem ierindojās 16. pozīcijā. Lai spēlētu labāk un cīnītos par augstākiem mērķiem, aizsardzību noteikti būtu vērts uzlabot.

Aizsardzību cementēt varētu palīdzēt vēl viens starpsezonas papildinājums - Džeimss Džonsons. Viņam ir melnā josta karatē, uzvaru un zaudējumu bilance kikboksā ir 20-0, kā arī iegūta pieredze jauktajā cīņas mākslā (MMA). Šo cīņas sportu pieredzi NBA laukumos gan īsti nevarēs likt lietā, taču atlētisms noderēs.

Džeimss Džonsons
Džeimss Džonsons Foto: Reuters/ScanPix

ESPN vērtējumā "Mavericks" līderim slovēnim Lukam Dončičam ir vislielākās izredzes kļūt par nākamās sezonas MVP jeb vērtīgāko spēlētāju. Lai šo balvu iegūtu, parasti nepietiek ar lieliskiem individuālajiem statistikas rādītājiem, nepieciešams arī labs kopējais komandas sniegums un vieta turnīra tabulā.

Pagājušajā sezonā "Mavericks" regulāro čempionātu pabeidza 7. vietā Rietumu konferencē, par četru uzvaru tiesu atpaliekot no 3. pozīcijas ieguvējas Denveras "Nuggets". Arī šosezon konkurence būs sīva, taču Dalasa noteikti var pretendēt uz augstākajām vietām Rietumu konferences turnīra tabulā.

Dāvis Bertāns un Anžejs Pasečņiks (Vašingtonas "Wizards")

Kā jau šādās reizēs ierasts, atrodas kritiķi, kuri Bertāna noslēgto 80 miljonu līgumu uzskata par neadekvātu samaksu tādam spēlētājam, kurš divreiz pārrāvis ceļgala krusteniskās saites un būtībā nospēlējis tikai vienu rezultatīvu sezonu NBA. Pagājušajā sezonā viņš vidēji guva 15,4 punktus, sezonu iepriekš 8,0 punktus, bet pirms tam attiecīgi 5,9 un 4,5 punktus. Jācer, ka pozitīvā līkne turpināsies.

Latvijas futbolists Roberts Uldriķis reiz intervijā TVNET izteicās, ka nelabvēļu runas ir kā mūzika viņa ausīm. Domāju, ka šo atziņu varētu attiecināt arī uz Bertānu, kuram raksturs ir stingrs. Zaudējis daļu pirksta, divreiz pārcietis ceļgala krustenisko saišu operāciju, taču apliecinājis sevi kā vienu no labākajiem tālmetienu speciālistiem NBA.

"Pandēmija varbūt jau paspējusi mazliet aizmiglot acis, taču tas bija pasaules līmenis, ko viņš rādīja pagājušajā sezonā. Arī jaunais līgums kaut ko liecina. Strādājot ar viņu individuāli, es vēl vairāk pārliecinājos, ka viņš ir pelnījis šādu titulu [2020. gada Latvijas labākais basketbolists]. Viņš labi apzinās, ko viņš grib dzīvē sasniegt. Septiņus mēnešus pavadīja zālē, pēdējos četrus trenēties vienam pašam nebija viegli - saglabāt motivāciju, vēlmi strādāt. Jo vairs nav runa par naudu, pirms tam jau viņam bija pietiekami līdzekļu. Iespaidīgi, cik motivēts viņš bija katru dienu," sarunā ar TVNET sacīja treneris Mārtiņš Gulbis.

"Man šķiet, ka līgumu viņš parakstīja plkst. 6.30, bet plkst. 9.00 viņš bija treniņā. Protams, tajā dienā ir emocijas un viss pārējais. Mums bija sarunāts treniņš, bet viņš varēja pateikt - Mārtiņ, es nebūšu. Tomēr viņš atrada iespēju ierasties, un tas par kaut ko liecina," atzinīgi par Bertānu izteicās treneris.

Starpsezonā notika vērienīgs maiņas darījums, kurā uz Vašingtonu pārcēlās Rasels Vestbruks, bet pretējā virzienā uz Hjūstonas "Rockets" devās Džons Vols. Kura komanda šajā darījumā ir lielāka ieguvēja un kura varbūt būs zaudētāja - to rādīs laiks.

"Wizards" aizmainīja spēlētāju, kurš traumu dēļ nebija spēlējis kopš 2018. gada decembra. Tikmēr Vestbruks spēlējis regulāri, taču jau otro gadu pēc kārtas viņš nomainījis komandu. Pēc 11 sezonām Oklahomasitijas "Thunder" viņš pērn maiņas darījumā pievienojās "Rockets". Gadu vēlāk viņš jau nonācis "Wizards".

Foto: Reuters/ScanPix

Vašingtonas vienības galvenais treneris Skots Brukss iepriekš karjerā strādāja ar "Thunder", aizvedot komandu 2012. gadā līdz NBA finālam, kur tika atzīts Maiami "Heat" pārākums. Vestbrukam ar Bruksu ir laba sapratne, kas nav mazsvarīgi, ņemot vērā, cik pārgalvīgs laukumā mēdz būt šis spēlētājs.

"Wizards" pagājušajā sezonā regulārajā čempionātā ieņēma 10. vietu Austrumu konferencē. No "play-off" zonas jeb 8. vietas Vašingtona atpalika par 8 uzvaru tiesu. Ņemot vērā, ka komandai pievienojies 2017. gada MVP jeb vērtīgākais spēlētājs, "Wizards" jācīnās par iekļūšanu izslēgšanas spēļu turnīrā.

Vestbruks karjerā vidēji spēlē veicis 8,3 rezultatīvas piespēles, kas ir teicams rādītājs saspēles vadītājam. Viņam ir līdera raksturs, tomēr svarīgs faktors būs, vai viņš izšķirošajos brīžos saspringtās spēlēs uzticēsies "Wizards" ilggadējai zvaigznei Bredlijam Bīlam un snaiperim Bertānam, nevis centīsies viens pats nokārtot uzvaru.

ESPN analītiķis Bobijs Marks vēsta, ka Pasečņikam garantēts līgums ar "Wizards" būs vismaz līdz 1. februārim ar atalgojumu 350 000 ASV dolāru. Līdz ar to Latvijas basketbolistam nebūs daudz laika, lai sevi pierādītu un izcīnītu vietu NBA komandas sastāvā.

Pasečņiks pagājušajā sezonā tika pie iespējas debitēt NBA lielā mērā apstākļu sakritības dēļ, jo "Wizards" komandā vairākiem spēlētājiem sezonas gaitā bija traumas. Lielu sezonas daļu izlaida starta piecnieka centrs Tomass Braients, kurš pārbaudes spēlēs pirms šīs sezonas izskatījās labā sportiskā formā.

Starpsezonā komandai pievienojies pieredzējušais centrs Robins Lopess, kurš apgrūtina Pasečņika iespējas tikt pie spēles minūtēm. Lopess pirmajā pārbaudes spēlē punktus neguva, bet otrajā un trešajā izcēlās attiecīgi ar 11 un 13 punktiem. Tikmēr latviešu centrs laukumā tika vien pirmajā spēlē un guva 2 punktus.

Lopesam ir jau 12 gadu pieredze NBA. Šāds sparings treniņos Pasečņikam ilgtermiņā nāks par labu. 32 gadus vecajam amerikānim ir viena gada līgums par 7,3 miljoniem ASV dolāru. Latviešu centrs ir septiņus gadus jaunāks, tāpēc smags darbs var vainagoties panākumiem, un varbūt "Wizards" to novērtēs.

Rodions Kurucs (Bruklinas "Nets")

Grūta cīņa par tikšanu rotācijā gaida arī Kurucu. "Nets" komanda tiek pieskaitīta pie gaidāmās sezonas pretendentēm uz NBA čempionu titulu. Laukumā dosies zvaigznes Kevins Durants un Kairijs Ērvings. Pirmais no viņiem traumas dēļ izlaida visu pagājušo sezonu, bet otrais piedalījās vien 20 mačos.

Kaut arī nespēlēja komandas divas lielākās zvaigznes, "Nets" regulāro čempionātu pabeidza 7. vietā Austrumu konferencē. Sastāvā esot Durantam un Ērvingam, komanda vismaz "uz papīra" ir daudzas reizes spēcīgāka. 

"Nets" vadību galvenā trenera amatā pārņēmis Stīvs Nešs, kurš spēlētāja karjerā 2005. un 2006. gadā tika atzīts par NBA regulārā čempionāta MVP jeb vērtīgāko spēlētāju. Savulaik izcilajam Kanādas basketbolistam šī būs pirmā pieredze trenera darbā.

Foto: AP/Scanpix

Tiesa, Nešs iepriekš strādājis par konsultantu Goldensteitas "Warriors" komandā, palīdzot tai izcīnīt NBA čempionu titulu 2017. un 2018. gadā. Šajos abos gados par čempionu kļuva arī tagadējais "Nets" līderis Durants, kurš turklāt bija arī NBA finālsērijas MVP jeb vērtīgākais spēlētājs abas reizes.

Viens no visu laiku labākajiem saspēles vadītājiem NBA vēsturē vislabāk spēlēja basketbolā, kas bija ātrs un rezultatīvs. Gados, kad Nešs kļuva par MVP, viņa pārstāvētā Fīniksas "Suns" vidēji mačā guva par 6-7 punktiem vairāk nekā līgas otrā rezultatīvākā komanda.

"Mums ir dziļums, mums ir daudz opciju," par plašām spēlētāju rotācijas iespējām sacīja Nešs, kurš citēts laikrakstā "New York Post". "Ir grūti katram atrast vietu, mums ir daudz puišu, kuri ir pelnījuši spēlēt. Mēs esam pārliecināti par mūsu otro sastāvu. Dažādi spēlētāji var spēlēt dažādos vakaros un dažādos scenārijos."

"Man patīk Rodi [Rodions]," portālā "Nets Daily" citēts Nešs. "Domāju, ka viņš joprojām ir vairāk attīstības fāzē, lai turpinātu strādāt pie trīspunktu metiena. Viņš ir daudzpusīgs atlēts, spēlē centīgi, viņam ir labs ātrums, un viņš ir kustīgs 4. un 5. numura pozīcijās. Viņš var spēlēt vairākās pozīcijās, līdz ar to viņš ir ļoti talantīgs. Labs spēlētājs, bet, ņemot vērā mūsu sastāva dziļumu, negribētu viņam uzgrūst pārāk daudz."

"Viņš joprojām attīstās - apgūstot savu amatu, adaptējoties NBA spēlei, strādājot pie metiena un cenšoties kļūt par rotācijas spēlētāju. Viņš šobrīd smagi strādā katru dienu. Viņam noteikti ir nākotne," piebilda "Nets" galvenais treneris.

2018. gada NBA draftā "Nets" ar 29. numuru izvēlējās Džananu Musu no Bosnijas un Hercegovinas, bet Kurucu ar 40. numuru. Šoruden "Nets" aizmainīja Musu uz Detroitas "Pistons", kas nu jau viņu atlaidusi. Viņam neizdevās pierādīt sevi Bruklinas komandā. Jācer, ka līdzīgs liktenis nepiemeklēs arī Kurucu, kurš gatavojas savai trešajai NBA sezonai.

"Nets" aizvadīja divas pirmssezonas pārbaudes spēles. Vienā no tām Kurucs nespēlēja, bet otrā viņš guva 5 punktus 7 minūtēs. Viņam būs spēcīga konkurence cīņā par spēles minūtēm. Starpsezonā Bruklinas komandai pievienojās Džefs Grīns. 12 sezonu laikā 34 gadus vecais uzbrucējs vidēji spēlē guvis 13,0 punktus.

Visticamāk, lielu daļu spēles laika aizņems uzbrucējs Taurīns Prinss, kurš  pirms pagājušās sezonas pievienojās "Nets" un kļuva par starta piecnieka spēlētāju, bet nu būs rezervists, jo no traumas atguvies Durants. Tāpēc jācer, ka Kurucam trešā sezona nebūs sliktāka par otro, jo otrajā cēsnieka loma samazinājās salīdzinājumā ar debijas sezonu.

Laba ziņa, ka šosezon NBA vienā spēlē komandas rindās laukumā drīkstēs iziet 15 spēlētāji. Tas ir par diviem spēlētājiem vairāk nekā iepriekš. Līdz ar to spēlētāju rotācija varēs būt lielāka, kas palielina arī Kuruca un Pasečņika izredzes tikt laukumā.

ESPN vērtējumā 2020. gada čempione Losandželosas "Lakers" ir pārliecinoši galvenā favorīte cīņā par nākamās sezonas titulu. Maz ticams, ka "Mavericks" jau šosezon spēs izrādīt pretestību Rietumu konferences favorītei, bet nevajadzētu novērtēt par zemu "Nets", kas no Austrumu puses varētu tikt līdz finālam, jo Bruklinas zvaigznes ir eksčempioni Durants un Ērvings.

NBA sezona startēs naktī uz trešdienu pēc Latvijas laika. Kuruca pārstāvētā "Nets" dosies laukumā plkst. 2.00, pretī stāsies "Warriors".

Savukārt plkst. 5.00 pēc Latvijas laika sezonas pirmajā dienā sāksies Losandželosas derbijs - čempionvienība "Lakers" spēkosies ar "Clippers".

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu