R.Ābols: Bez NHL pārbaudes spēlēm būtu grūti iekļūt "Panthers" sastāvā

CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas hokeja izlases hokejists Rodrigo Ābols.
Latvijas hokeja izlases hokejists Rodrigo Ābols. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pierādot sevi tikai treniņos, nevis arī pirmssezonas pārbaudes spēlēs, būtu ļoti grūti iekļūt Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Floridas "Panthers" sastāvā, sarunā ar TVNET sacīja Latvijas hokeja uzbrucējs Rodrigo Ābols, kurš šosezon pagaidām turpinās spēlēt Zviedrijas klubā "Orebro".

TVNET: Šosezon Zviedrijas augstākās hokeja līgas (SHL) čempionātā 20 spēlēs esi sakrājis 15 rezultativitātes punktus (8 vārti + 7 piespēles, lietderības koeficients +8). Kā vērtē savu sniegumu?

R.Ābols: Laikam nav slikti, ja salīdzina ar pagājušo reizi, kad šeit spēlēju [2018./19. gada sezonā 45 spēlēs 26 punkti (18+8) - aut.]. Tie rezultativitātes punkti tagad krājas vairāk. Gribētos vairāk stabilitātes, lai sniegums nebūtu tik ļoti kā pa kalniņiem. Pēc tā tiecas katrs hokejists. Ja būs lielāka stabilitāte, tad būs arī vairāk punktu.

TVNET: Uz ko šosezon tiecās komanda, kas šobrīd atrodas piektajā vietā kopvērtējumā?

R.Ābols. Pirms sezonas komandā runājām, ka gribam tikt Top 6. Zviedrijā pirmās sešas komandas uzreiz tiek ceturtdaļfinālā, un nav jāspēlē tā saucamais "play-in". Tas ir mūsu mērķis, kuru mēģinām sasniegt. Tomēr tāds mērķis ir daudzām komandām, un situācija turnīra tabulā ir saspringta.

 

TVNET: Vienā no iepriekšējiem mačiem guvi skaistus vārtus, kas izpelnījās uzmanību sociālajos tīklos un medijos. Šis vārtu guvums varētu būt viens no "garšīgākajiem" tavā karjerā?

R.Ābols: Jā, laikam. Vismaz visaugstākajā līmenī noteikti. Šādus vārtus esmu iemetis junioru līmenī, arī pagājušajā sezonā ECHL [Austrumkrasta hokeja līga] iemetu tieši tādā pašā veidā. Varbūt izskatās ļoti meistarīgi, varbūt var padomāt, ka tas ir tāds mazliet "zīmuļa" izgājiens. Manuprāt, tas nav slikts variants, kā ātri nomainīt leņķi vārtsargam, kurš to varbūt negaida. Ja to izdara ātri, tad var atrast brīvu stūri, kurā iemest.

TVNET: Līdz sezonas beigām paliksi "Orebro" komandā?

R.Ābols: Nevaru pateikt, vai palikušu Zviedrijā līdz sezonas beigām. Tas ir atkarīgs no Floridas. Tā kā tur nebūs nevienas pārbaudes spēles, parādot sevi tikai treniņos, man sastāvā iekļūt būtu diezgan grūti. Viņi negribēja, lai es braucu. Ja vispār sāksies AHL [Amerikas Hokeja līgas] sezona, tad labāk es līdz tam divus mēnešus spēlēju šeit, nevis tikai trenējos un skatos spēles no malas.

TVNET: AHL sezonas sākums plānojas 5. februārī, gandrīz mēnesi vēlāk nekā NHL, kas startēs 13. janvārī...

R.Ābols: Jā, bet AHL sezonas sākums vēl nav oficiāli apstiprināts, vēl tiek gaidītas ziņas no turienes. 

TVNET: Būtībā Florida ieteica palikt Zviedrijā?

R.Ābols: Jā, tā jau ir viņu izvēle, ko viņi grib ar mani darīt. Tā kā tos spēlētājus, kuri sezonu, visticamāk, sāks AHL, viņi negribēja saukt. Apstākļu dēļ pirmssezonas treniņnometnes šogad būs ar mazāku skaitu spēlētāju nekā parasti.

Viņi [Floridas "Panthers" pārstāvji] teica, ka viņiem patīk, ka es spēlēju šeit un kā es šeit spēlēju. Teica, lai tā turpinu un gaidu ziņas no viņiem.

TVNET: Šobrīd skaitās, ka Florida tevi izīrē "Orebro". Kura komanda tev maksā algu?

R.Ābols: Man algu maksā "Orebro". Man ir spēkā līgums gan ar NHL, gan SHL komandu. Pirms aizbraucu uz Floridu, es parakstīju divu gadu līgumu ar "Orebro". Šis ir līguma otrais gads. Aizbraucot prom, tas teorētiski palika spēkā. Sanāk, ka, aizbraucot uz Ameriku, vienmēr bija arī iespēja atgriezties. Bija tāda kā sistēmas apiešana. Neviens ar tikai NHL līgumu uz īstermiņa īri nevarēja šeit ierasties. Covid-19 dēļ bija jāpiekrīt algas samazinājumam, taču tādā ziņā viss ir kārtībā.

TVNET: Sanāk, ka uz citu komandu īrē tu nemaz nevarēji doties? 

R.Ābols: Nē, vismaz SHL noteikti ne.

Artis Ābols un Rodrigo Ābols
Artis Ābols un Rodrigo Ābols Foto: Edijs Pālens/LETA

TVNET: Kad kļuva zināms, ka Ziemeļamerikā sezona sāksies daudz vēlāk nekā Eiropā, bija diezgan skaidrs, ka atgriezīsies "Orebro"?

R.Ābols: Kad aģents pateica, ka var sākt skatīties Eiropas virzienā, jo NHL sezona nesāksies laicīgi, radās vēlme atgriezties "Orebro". Man pašam šeit ļoti patīk - gan pilsēta, gan komanda. Treneris joprojām ir tas pats, kurš bija iepriekš. Tāpēc zināju, ka man te dos daudz spēlēt un ka te jutīšos komfortabli. Arī sievai šeit patīk. Protams, Covid-19 laikā tas tagad ir mazliet savādāk, jo vairāk sēžam mājās. Tomēr viss šeit apmierina. Zvanīju "Orebro" komandas ģenerālmenedžerim, un viņš teica, ka situācija ir nedaudz smieklīga - tā kā man ir līgums, tad tā ir mana izvēle - ja gribu, tad es braucu, ja ne, tad nebraucu. Pajautāju, vai viņš ir mieru, ka es braucu. Viņš teica, ka jā, - un panācām kopsaucēju. Pēc noteikumiem viņš nemaz nevarēja man neļaut šeit spēlēt. Tomēr jāsaprot, ka viņam grūts darbs, jo tobrīd vēl nebija zināms, vai braukšu prom sezonas vidū vai ne. Bija vēl viens spēlētājs [Matiass Brome], kurš nesen aizbrauca uz Detroitas ["Red Wings"] nometni. Sanāktu pazaudēt divus spēlētājus no pirmajām divām maiņām. Savukārt ar Floridu pats neesmu runājis. Visa informācija, kas man ir, tiek saņemta caur aģentu.

TVNET: Zviedrija ir bēdīgi slavena ar to, ka pandēmijas sākumā Covid-19 ierobežojumi bija minimāli. Kāda šobrīd ir sadzīve svētku laikā?

R.Ābols: Nu tagad beidzot gada laikā viņi ir sapratuši, ka šis brīvais režīms nestrādā. Zviedrijas karalis par tādu situāciju bija dusmīgs. Tāpēc tagad sāk parādīties stingrāki ierobežojumi, un arī cilvēki kļuvuši uzmanīgāki. Kad vasarā atbraucu uz Zviedriju, reti varēja redzēt cilvēku maskā. Likās, ka cilvēkam ar masku noteikti ir vīruss un viņš tādā veidā cenšas pasargāt citus. Tomēr tāpat dzīve šeit ir daudz brīvāka. Visi restorāni ir atvērti. Lielā mērā visu var darīt. Lielveikali ir pārbāzti, kas man liekas mazliet drausmīgi.

Nesaprotu, kā svētdienā var būt pilns lielveikals, bet uz hokeju var nākt tikai kādi astoņi cilvēki.

[Zviedrijas valdības noteikumi kopš 24. novembra paredz, ka publisku pasākumu drīkst apmeklēt maksimums astoņi cilvēki. Iepriekš varēja 50 līdz 300, atkarībā no pasākuma - aut.] 

Tas pats bija arī vasaras sākumā, kad uzvirmoja video, ka naktsklubi ir pārpildīti, tikmēr uz kultūras vai sporta pasākumiem cilvēki nevarēja iet lielā skaitā. Tas bija mazliet dīvaini.

Taču tagad ielas vakaros ir daudz klusākas. Parasti sestdienā, braucot no spēles mājās, pilsētā bāri un restorāni būtu bijuši pilni, bet tagad ir diezgan patukši.

TVNET: Hokejs notiek pilnībā bez skatītājiem tribīnēs?

R.Ābols: Ielaiž varbūt tos astoņus cilvēkus tribīnēs, bet klubi apiet noteikumus, jo ložas it kā neskaitās, tad tur varbūt sapulcējas kādi 50 līdz 100 cilvēki, bet precīzi nezinu. Tad vēl restorānos, kas ir apkārt hallei un kuros ir skats uz ledus laukumu, noteikumi uz tiem neattiecas. Tur parasti arī ir cilvēki.

TVNET: Kā tu redzi, kuri ir tavi tiešie konkurenti cīņā par vietu Floridas "Panthers" sastāvā?

R.Ābols: Godīgi sakot, es nemaz tā precīzi nevaru pateikt. Tagad tur varbūt būs vēl vairāk konkurentu, jo daži nav parakstījuši nekādus līgumus. Šobrīd arī nezinu, kuri spēlētāji tiek aicināti uz nometni. Tas tuvākajās dienās varētu tapt zināms. Pēdējā brīdī parasti tiek parakstīti spēlētāji uz pārbaudes laika līgumiem. Gan jau konkurenti ir visi manas pozīcijas un mana vecuma spēlētāji.

Vispirms ir jāparāda, ka esmu labāks par viņiem. Tad jau tālāk, ja izsauks augšā [uz NHL], tad jāmēģina "nokost" kāds no pieredzējušajiem, kāds no tiem, kuram ir vienvirziena līgums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu