Fāzels par vizīti Baltkrievijā: Tā nebija vienkārši draudzīga tikšanās ar Lukašenko (3)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels paudis bažas, ka medijos izplatītie foto un video materiāli radījuši maldīgu priekšstatu, ka viņa vizīte Baltkrievijā bijusi draudzīga tikšanās ar Latvijas kaimiņzemes pašpasludināto prezidentu Aleksandru Lukašenko.

Fāzela un Lukašenko tikšanās hokeja sabiedrībā un ne tikai guva visai lielu rezonansi. Aizvien gan nav pieņemts oficiāls lēmums par 2021. gada pasaules čempionāta rīkotājvalstīm. Viena no tām ir Latvija, otra Baltkrievija

"Mēs nožēlojam, ka tikšanās foto un video radījuši negatīvu reakciju. IIHF regulāri tiekas ar pasaules čempionāta rīkotājvalstu līderiem. Mums pirms pāris mēnešiem bija videozvans ar Latvijas premjerministru [Krišjāni Kariņu], bet tikšanās ar Baltkrievijas prezidentu bija nepieciešama klātienē," intervijā IIHF mājaslapā norādīja Fāzels.

"Mēs pieprasījām šo tikšanos, jo vēlējāmies iespēju aci pret aci prezidentam paust savu nostāju un bažas par situācijas nopietnību," sacīja IIHF prezidents.

"Ja radījām priekšstatu, ka tā bija tikai draudzīga tikšanās, tad tas ir maldīgs un tāds nebija mūsu nolūks. Šī tikšanās noritēja nopietnā tonī, IIHF lika galdā konkrētus un sarežģītus jautājumus. Ceram, ka Baltkrievijas valdība apņemsies izpildīt IIHF prasības," skaidroja Fāzels.

IIHF prezidents norādīja, ka federācija ir gatava sēsties pie sarunu galda arī ar Lukašenko opozicionāriem.

"Mēs ieradāmies ar īpašām prasībām, kuras valdībai būtu jāizpilda, lai pasaules čempionāts varētu notikt Minskā. Starp tām bija apņemšanās rast mierīgus risinājumus sociāli politiskās situācijas uzlabošanai valstī un ļaut visiem Baltkrievijas sportistiem atgriezties un piedalīties attiecīgajos sporta veidos," skaidroja Fāzels.

"Vissvarīgākais ir tas, ka Baltkrievijas valdība piekrita atklātam un konstruktīvam dialogam ar opozīciju, lai 2021. gada pasaules hokeja čempionātu izslēgtu no politikas un izmantotu sportu kā līdzekli cilvēku satuvināšanai. Mēs atzīstam, ka mūsu pieprasījumi ir ārpus sporta un virzās politikas virzienā, taču mēs uzskatām, ka mūsu pieprasījumi bija nepieciešami, lai nodrošinātu drošu čempionātu," klāstīja IIHF prezients.

Fāzels arī atzīmēja, ka šobrīd netiek izskatīts cits scenārijs - turpinās darbs, lai 2021. gada pasaules čempionāts notiktu Rīgā un Minskā.

Tomēr viņš neslēpa, ka no Dānijas ir saņemts piedāvājums rīkot turnīru, kā arī IIHF ir veikusi pārrunas par čempionāta organizēšanu Slovākijā.

Pasaules čempionāta Rīgas daļu organizē Latvijas Hokeja federācijas (LHF) izveidotā SIA "Hokeja akadēmija". Tās valdes loceklis Edgars Buncis atzīst, ka pašlaik turnīra organizēšana neskaidrības dēļ ir apstājusies. 

Vienīgo reizi pasaules čempionātu Baltkrievija uzņēmusi 2014. gadā. Toreiz turnīru kopumā apmeklēja vairāk nekā 640 000 skatītāju jeb vidēji mačā 10 001 cilvēks. Tas aizvien ir trešais apmeklētākais pasaules čempionāts. 

Savukārt Rīga vienīgo reizi pasaules hokeja čempionāta spēles rīkojusi 2006. gadā.

2021. gada pasaules čempionāts ieplānots no 21. maija līdz 6. jūnijam.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu