Furkads pastāsta, kā IBU melojusi par šļirci ar EPO pēdām

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Martēns Furkads
Martēns Furkads Foto: SIPA/Scanpix

Titulētais Francijas biatlonists Martēns Furkads, kurš noslēdzis savu karjeru, pastāstījis, kā uzzinājis par šļirci, kas 2014./2015. gada sezonā atrasta Pasaules kausa izcīņas posmā Antholcas (Itālija) trasē. 

Šis gadījums nāca gaismā pēc Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) neatkarīgās komisijas, kuru vada Džonatans Teilors, izpētes. 

DNS analīzēs tika konstatēts, ka asinis, kas atrastas, pārbaudot šļirci, bijušas vīrieša. Ziņojumā atzīmēts, ka trase bija pieejama tikai akreditētām personām. Incidenta priekšvakarā šļirces atrašanas vietā bija redzami krievu treneri un arī citu komandu biatlonisti.

Šļircē tika konstatētas eritropoetīna (EPO) pēdas. 

Bijusī IBU ģenerālsekretāre Nikola Reša toreiz apgalvoja, ka šļirce nodota policijas rīcībā, lai gan vēlāk atklājies, ka tā nav taisnība. 

"Par šļirci uzzināju pēc informācijas noplūdes. Par to zināja neliels skaits cilvēku - tikai daži IBU vadībā. Viens no viņiem bija satraucies, ka netika veiktas nekādas darbības, un man atklāja, ka trases malā atrasta šļirce," Norvēģijas kanālam TV2 sacīja Furkads. 

"Sportistu komisijas sēdes laikā es jautāju Rešai, ko viņa darīja ar šļirci, jo šādas lietas nedrīkst slēpt ne federācija, ne treneri, ne kāds cits. Kad šāda informācija netiek izpausta, tas nozīmē, ka ir ko slēpt," teica Furkads. 

Furkads tajā posmā izcīnīja bronzas medaļu stafetes sacensībās. 

"Kā es uzzināju, ka viņa melo? Kad izlasīju ziņojumu. Visi sportisti, kas piedalījās sanāksmē, vēlāk saprata, ka IBU nav izdarījusi visu iespējamo, lai atrastu šļirces īpašnieku. Nekad nebūtu domājis, ka viņi to vienkārši iemetīs atkritumos un pat nemēģinās noskaidrot, kam tā pieder," izteicās Francijas biatlonists. 

Reša esot izteikusies, ka atrastā DNS salīdzināta ar pēdējo 10 gadu laikā ņemtajām analīzēm datu bāzē, taču atbilstība neesot atrasta.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu