Latvijas basketbolisti Rīgas "burbulī" sāks cīņu par "izdzīvošanu"

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas basketbola izlase
Latvijas basketbola izlase Foto: FIBA.com

Latvijas vīriešu basketbola izlase sestdien "Arēnā Rīga" aizvadīs ārkārtīgi svarīgu spēli cīņā par iekļūšanu 2022. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Latvijas basketbolisti sestdien spēkosies ar Bulgārijas valstsvienību. Mača sākums paredzēts plkst. 19.30 pēc vietējā laika.

Savukārt pirmdien, 22. februārī, Latvijas basketbolistiem paredzēta cīņa pret Grieķijas izlasi, kas jau garantējusi sev ceļazīmi uz Eiropas čempionātu.

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) piešķīra Rīgai tiesības organizēt četru izlašu sabraukumu, uzticot gādību par drošiem sacensību apstākļiem, lai nepieļautu Covid-19 izplatību.

Kopš valsts neatkarības atgūšanas Eiropas čempionāta finālturnīrā Latvijas basketbolisti nav piedalījušies vien 1995. un 1999. gadā, kad neizdevās pārvarēt kvalifikāciju.

Latvijas valstsvienība kvalificēsies finālturnīram, ja:

1) 20. februārī uzvarēs Bulgārijas izlasi vismaz ar 7 punktu pārsvaru (ļoti iespējams, derēs arī +6; tādā gadījumā bilance savstarpējās spēlēs būs neizšķirta, bet nākamais kritērijs - visās spēlēs sasniegtā gūto un zaudēto punktu starpība - pirms pēdējās kārtas spēlēm Latvijai būs +4, Bulgārijai -55);

2) uzvarēs Bulgāriju ar 1-5 punktu starpību un 22. februārī pieveiks Grieķiju;

3) uzvarēs Bulgāriju ar 1-5 punktu starpību un 22. februārī bulgāri zaudēs Bosnijai.

 

Jānis Timma un Dairis Bertāns ceturtdien Krievijas kluba "Himki" sastāvā aizvadīja ULEB Eirolīgas spēli Maskavā, taču piektdien abi pievienojās Latvijas izlasei Rīgā.

Savukārt valstsvienības lielākā daļa kandidātu jau pirmdien sāka gatavošanos izšķirīgajiem mačiem pret Bulgāriju un Grieķiju.

Pirmajā aplī Latvija dramatiskā cīņā otrajā papildlaikā izbraukumā piekāpās Bulgārijai ar rezultātu 104:110. Latvija bija vadībā 24 sekundes pirms ceturtās ceturtdaļas beigām ar +7 (83:76).

Bulgārijas izlases rindās lielisku spēli aizvadīja naturalizētais amerikānis Dī Bosts, kurš sakrāja 26 punktus un astoņas rezultatīvas piespēles. Sagaidāms, ka viņš palīdzēs Latvijas pretiniecei arī sestdien Rīgā.

"Esam gatavi gan fiziski, gan mentāli. Esam aizvadījuši sešus labus treniņus. Apmēram zinām, kā spēlēs pretinieki. Komandā valda pozitīvs noskaņojums. No bulgāru pārbaudes spēlēm neko redzēt nesanāca, bet balstījāmies uz senāku spēļu ierakstiem. Zinām, kā viņi spēlē, jo to dara jau vairāku gadu garumā. Emocijas būs ļoti augstā līmenī, ar tām būs jātiek galā," piektdien preses konferencē sacīja Latvijas izlases galvenais treneris Roberts Štelmahers.

Šobrīd komandā ir 16 spēlētāji, bet katram mačam varēs pieteikt tikai 12.

Ārpus pieteikuma atstāti Jānis Bērziņš, Artis Ate, Mārcis Vītols un Māris Gulbis.

Pieteikumā būs Rolands Freimanis, Mareks Mejeris, Kristers Zoriks, Aigars Šķēle, Rihards Lomažs, Mārtiņš Laksa, Mārtiņš Meiers, Ojārs Siliņš, Kaspars Bērziņš, Artūrs Žagars, Jānis Timma un Dairs Bertāns.

Covid-19 pandēmijas dēļ Eiropas čempionāta finālturnīrs no 2021. gada pārcelts uz 2022. gada septembri. Tiesības tajā piedalīties nodrošinātas četru rīkotājvalstu izlasēm - Čehijai, Gruzijai, Itālijai un Vācijai.

Pirms pēdējām divām kvalifikācijas turnīra kārtām ceļazīmes jau nodrošinājušas vēl 7 valstu komandas: Izraēla, Spānija, Horvātija, Slovēnija, Ukraina, Grieķija un Bosnija. Pēdējās divās kārtās jānoskaidro vēl 13 finālturnīra dalībnieces.

Eiropas čempionāts finālturnīrs notiks 2022. gada septembrī Milānā, Prāgā, Tbilisi, Ķelnē un Berlīnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu