Pasaules kausa projekts Katarā prasījis vairāk nekā 6500 viesstrādnieku dzīvību (13)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Gatavojoties 2022. gada Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīram futbolā Katarā, dzīvību zaudējuši vairāk nekā 6500 viesstrādnieku, vēsta britu izdevums "The Guardian". 

Kopš 2010. gada decembra, kad Katara ieguva tiesības rīkot 2022. gada Pasaules kausu, miruši vairāk nekā 6500 viesstrādnieki no Indijas, Pakistānas, Nepālas, Bangladešas un Šrilankas. 

Saskaņā ar ziņojumu, vidēji nedēļā miruši 12 cilvēku.

Mirušo skaits gan esot ievērojami lielāks, jo nav uzskaitītas Filipīnu un Kenijas viesstrādnieku bojāejas. Šo valstu strādnieki veido lielu daļu no kopējā nodarbināto skaita. 

FIFA piešķīra Pasaules kausu Katarai, neskatoties uz bažām par cilvēktiesību pārkāpumiem un attieksmi pret viesstrādniekiem. Kopš tā laika "Amnesty International" ir dokumentējusi apstākļus, kādos darbinieki tiek "ekspluatēti" un "pakļauti piespiedu darbam".

"Viņi nevar mainīt darbu, nevar pamest valsti un bieži vien mēnešiem gaida, lai saņemtu atalgojumu," teikts cilvēktiesību organizācijas ziņojumā.

Foto: Reuters/ScanPix

"Ievērojama daļa viesstrādnieku, kuri miruši kopš 2011. gada, atradās valstī tikai tāpēc, ka Katara ieguva tiesības rīkot Pasaules kausu," sacīja Persijas līča strādnieku tiesību grupas vadītājs Niks Makgihans. 

Mirušo viesstrādnieku valstspiederība ("The Guardian" aplēses):

Indija: 2711

Nepāla: 1641

Bangladeša: 1018

Pakistāna: 824

Šrilanka: 557

Katarā dzīvo mazāk nekā trīs miljoni iedzīvotāju. Šī valsts nodarbina aptuveni divus miljonus viesstrādnieku. 

Nāves cēloņi visbiežāk ir elektrotraumas, kritiens no liela augstuma un pašnāvības. Lielākā daļa nāves gadījumu tiek reģistrēti kā "dabiski".

Gatavojoties Pasaules kausam, Katra ir uzbūvējusi vai vēl būvē septiņus jaunus stadionus, tostarp ceļus, viesnīcas un lidostu.

Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs 2022. gadā Katarā paredzēts no 21. novembra līdz 18. decembrim.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu