Verpakovskis: Ļoti ceram, ka Elvja veiksmes sērija nepārtrūks

CopyDraugiem X Whatsapp
Māris Verpakovskis
Māris Verpakovskis Foto: Edijs Pālens/LETA

Piecus gadus pēc kārtas par Latvijas čempionu kronētais Elvis Stuglis starpsezonā no "Riga FC" pārcēlās uz RFS komandu, kuras pārstāvji cer, ka futbolista veiksmes sērija nepārtrūks, intervijā TVNET atzina kluba ģenerāldirektors Māris Verpakovskis.

TVNET: Pērn, kad tevi intervēju pirms sezonas, tu godīgi atzini, ka RFS galvenais mērķis bija iekļūt Eirokausos, nevis izcīnīt Latvijas čempionu titulu, ņemot vērā nokomplektēto sastāvu. Tomēr intriga bija teju līdz pašām sezonas beigām, nu jau trīskārtējai čempionei "Riga FC" zaudējāt trīs punktus. Kādi šosezon jums mērķi?

Verpakovskis: Šogad mums ir diezgan līdzīgi. Tomēr uzskatām, ka esam veikuši labu sastāva komplektāciju. Viens no galvenajiem panākumiem ir, ka izdevās noturēt lielāko daļu pagājušās sezonas komandas līderus, izņemot Jāni Ikaunieku. Viņš pie mums gan bija tikai pusi sezonas. Gribējām, lai viņš paliek pie mums un iziet pilnu sagatavošanās ciklu, nevis pievienojas neilgi pirms sezonas sākuma. Jānis gribēja atrast variantu ārzemēs, un atbalstījām viņu. Līgumsaistības mums bija beigušās.

Uzlabojām atsevišķas pozīcijas, kur to uzskatījām par vajadzīgu. Cik labi būsim sagatavojušies, to parādīs čempionāts. Šobrīd varam runāt par prognozēm un iekšējām sajūtām, tomēr jā - mērķis ir čempionu tituls, taču tas nav tā - visu vai neko, ja nebūs zelts, tad sezona ir izgāzta. Protams, "Riga FC" trīs gadus pēc kārtas uzvarējusi un viņiem ir lielākas finansiālās iespējas. Šogad arī "Liepāja" pēc komplektācijas un transfēru politikas izskatās, ka ir uzstādījusi mērķi kļūt par čempioniem. Protams, cīņā iesaistīsies arī "Valmiera" un "Ventspils", kā arī Jūrmalas "Spartaks". Būs jāieliek maksimālas pūles, lai iekļūtu trijniekā. Ja atkārtosies pagājušā gada scenārijs, ka līdz pēdējam brīdim varēs cīnīties ar "Riga FC" par čempionu titulu, taču zeltu neiegūsim, tāpat varēsim uzskatīt, ka sezona ir izdevusies. 

TVNET: Jānis izlēmis karjeru turpināt Somijā, pirms tam viņam bija neveiksmīgs mēģinājums spēlēt Norvēģijā. Kā tu vērtē viņa izvēles spēlēt šajās Ziemeļvalstīs?

Verpakovskis: Grūti pateikt. Norvēģijas čempionāts laikam ir spēcīgāks nekā Somijā. Atskatoties atpakaļ, Jānis varbūt pasteidzās un, iespējams, vajadzēja paciesties Norvēģijā, un sagaidīt spēles laiku un nostiprināties Drammenes "Stromsgodset" komandā. Pēdējā laikā sezonas viņam bijušas saraustītas. Uzskatu, ka viņam bija jāpaliek pie mums uz visu šo sezonu un jāatgriežas līmenī. Pagājušās sezonas beigās viņš atkal sāka rādīt to sniegumu, ar kādu mēs viņu pazinām. Tagad trīs mēnešus - decembri, janvārī un februāri - viņš principā izlaida, jo bija bez kluba. Paies kāds laiks, kamēr viņš atgūs formu un atsāks spēlēt.

Domāju, ka viņam šosezon pie mums vajadzēja parādīt, ka viņš ir RFS un Latvijas izlases līderis.

Pēc šā gada tad varētu skatīties kādu nopietnu piedāvājumu. Tomēr viņam un aģentam bija citas domas. Visu cieņu. Varbūt viņiem ir taisnība un vajadzēja provēt spēlēt ārzemēs. Domāju, ka viņš novembrī un decembrī, kad mēs runājām, gaidīja kādu labāku piedāvājumu, lai varētu kaut kur citur aizbraukt.

Jānis Ikaunieks
Jānis Ikaunieks Foto: Toms Dreiblats/RFS

TVNET: Mēdz teikt, ka mājās jau vienmēr varēs atgriezties...

Verpakovskis: Jā, bet laiks iet, un tā braukāšana spēlēt pa pusgadam vienā un tad otrā vietā... Nopietns klubs tevi neņems, paskatoties tavu CV, ka tu ik pa pusgadam maini klubu. Domāju, ka viņam vajadzēja gadu vai pusotru nospēlēt vienā komandā un apliecināt sevi kā līderi. Lai veicas! Ļoti ceru, ka viņam vēl izdosies savu potenciālu realizēt un pierādīt sevi kādā labā Eiropas čempionātā.

TVNET: Kurās pozīcijās izjutāt vajadzību starpsezonā pastiprināties, lai šosezon būtu spēcīgāki nekā pērn?

Verpakovskis: Esam pastiprinājuši vārtsargu līniju. Daņilo Kučeram (Ukraina) tagad būs ļoti nopietna konkurence ar Vitautu Čerņausku, kurš ir bijis Lietuvas izlases pamatvārtsargs, spēlējis spēcīgos čempionātos kā Rumānijā un Bulgārijā. Viņam ir gana liela starptautiskā pieredze. Ņemot vērā, ka mums priekšā ir Eirokausi un, cerams, arī cīņa par Latvijas čempionu titulu, šāds pastiprinājums bija vajadzīgs.

Kreisās malas aizsarga pozīcijā esam pastiprinājušies, un Aleksandram Solovjovam būs nopietna konkurence (čehs Petrs Marešs). Pērn principā neviens viņu nevarēja pilnvērtīgi aizstāt. Jā, spēlēja Vladislavs Sorokins, taču viņš nav kreilis, tāpēc bija sarežģīti būt aizvietotājam. Piesaistījām Darko Micevski (Ziemeļmaķedonija), kurš būs pilnvērtīgs aizstājējs Leonelam Strumiai (Argentīna) un Tomislavam Šaričam (Horvātija). Uzbrukumā piesaistījām Lukasu Villelu (Brazīlija), kurš sevi pērn jau pierādīja Latvijas čempionātā (FK "Ventspils" sastāvā). Uzskatām, ka viņš mums uzbrukumā pastiprinās konkurenci un kvalitāti. Tāpat pievienojies arī Jovans Popzlatanovs (Ziemeļmaķedonija).

Pirmssezonas treniņnometnes laikā ļoti priecēja Renārs Varslavāns. Ir redzams, ka viņš paliek konkurētspējīgāks un sāk aprast ar pieaugušo futbolu. Viņš ir spēris platu soli tuvāk pamatsastāvam. Pēdējā brīdī izdevās atgriezt sastāvā mūsu pagājušā gada uzbrukuma līderi Emersonu (Brazīlija), un par to mums arī liels prieks.

TVNET: Latvijas perspektīvie futbolisti Renārs Varslavāns (19 gadi) un Marko Regža (22 gadi) no sezonas pirmās spēles varētu būt reāls papildspēks RFS komandai?

Verpakovskis: Renārs diemžēl saslima ar angīnu, atgriežoties no treniņnometnes. Mēs viņu pirmajās divās kārtās noteikti laukumā neredzēsim. Tas mums ir zaudējums. Viņš treniņnometnē sevi parādīja tikai no labākās puses, guva arī vārtus, laukumā izskatījās pārliecinoši. Viņš izskatījās jau kā reāls pamatsastāva spēlētājs. Skaidrs, ka, sastāvā atgriežoties Emersonam un Renāram izlaižot pirmās divas kārtas, sevi būs no jauna jāpierāda. Ļoti ceram, ka viņš atgriezīsies un būs tikpat spēcīgs kā sagatavošanās posmā.

Marko arī sevi labi parādīja pirmssezonā. Ar tādu domu mēs arī viņu atgriezām sastāvā no īres. Gribējām izvērtēt, vai viņš ir gatavs spēlēt mūsu komandā, vai meklēsim iespēju viņu izīrēt arī šosezon. Nolēmām, ka atstāsim viņu sastāvā kā aizstājēju Darko Lemajičam (Serbija) - vismaz pagaidām, redzēsim, kā būs sezonas laikā. Pērn viņu izīrējām BFC "Daugavpils" ar domu, ka viņš tur spēlē un sevi pierāda. Viņš ar to ļoti labi tika galā (15 spēlēs 7 vārti). Tikai loģiski, ka viņš atgriezās pie mums pirmajā komandā.

TVNET: Talismans Elvis Stuglis (piecus gadus pēc kārtas kļuvis par Latvijas čempionu - iepriekšējās trīs sezonās ar "Riga FC", pirms tam divreiz ar Jūrmalas "Spartaks") pārgājis no konkurentiem pie jums. Cik zinu, par viņu interesējās no Kipras, Izraēlas un Īrijas augstākajām līgām. Kā jums izdevās viņu piesaistīt?

Verpakovskis: Aizmirsu sarunas sākumā Elvi pieminēt pie sastāva pastiprinājumiem. Aizsardzības līnijā konkurence mums ir pieaugusi. Elvis pārbaudes spēlēs apliecināja savu meistarību, aizsardzībā spēlēja droši un pārliecināti, un arī vārtus guva.

Ļoti ceram, ka viņa veiksmes sērija nepārtrūks. Izdarīsim visu, lai viņa rekords pagarinās. Nebija viegli viņu pārliecināt pievienoties RFS, jo Elvim bija vēlme sevi pierādīt ārzemēs.

Bija noruna, ka viņš līdz noteiktam datumam varēs braukt prom, ja būs labs piedāvājums. Piedāvājumi bija, tomēr tie laikam nebija tādi, kādus viņš gaidīja. Viņš izvēlējās palikt pie mums, un mēs par to esam priecīgi.

Elvis Stuglis
Elvis Stuglis Foto: Zigismunds Zālmanis, "Riga FC"

TVNET: Starpsezonā skaļākā pāreja Latvijas klubu starpā bija "Valmiera FC" un FK "Metta" komandu starpā. Perspektīvais uzbrucējs Raimonds Krollis bija arī jūsu interešu lokā? Un kā tu vērtē šo pāreju?

Verpakovskis: Mēs neiesaistījāmies, bet ne tāpēc, ka mums neinteresētu Krollis. Man pašam viņš ļoti simpatizē, viņam ir labi dotumi, lai kļūtu par labu futbolistu un Latvijas izlases līderi. Pirmkārt, viņam pie mums būtu ļoti grūti uzreiz izcīnīt vietu pamatsastāvā. Taču viņam ir jāspēlē, lai turpinātu augt, kļūtu par izlases līderi un pārceltos uz ārzemēm. Otrkārt, mēs apmēram sapratām, par kādu transfēra summu ir runa. Diemžēl nevaram atļauties tādas summas maksāt par iekšējo transfēru, arī ne par starptautisko.

Skaidrs, ka jauna un perspektīva spēlētāja, kurš ir guvis daudz vārtus virslīgā un agrā vecumā debitējis nacionālajā izlasē, transfēra summa grozās vairākos simtos tūkstošu eiro.

Kopumā uz šādu pāreju skatos pozitīvi. Acīmredzot viņam nekāds ļoti labs variants ārzemēs vēl nebija. Domāju, ka visi saprot, ka viņš ir pāraudzis "Metta" līmeni. Noteikti vajadzēja karjerā spert nākamo soli. "Valmiera" ir loģisks nākamais solis, pērn bronzas medaļniece, kas spēlēs Eirokausos. Viņam sevi šogad jāpierāda, jāiesit 10 vārti Valmierā, un tad jau var skatīties, kur var doties spēlēt vēl augstākā līmenī. Latvijas čempionāta kontekstā ir labi, ka Krollis palicis šeit, jo viņš ir jauns un spilgts vietējais spēlētājs. Skatītājiem būs interesanti viņu pavērot "Valmieras" sastāvā, cerams, viņš gūs daudz vārtu, bet tikai ne pret RFS.

TVNET: Nav noslēpums, ka uzturi ciešu saikni ar brāļiem Ikauniekiem. Jānis spēlēs Somijā, bet Dāvis pievienojies FK "Liepāja". Par Jāni jau izrunājām, kā bija ar Dāvi - kāpēc viņš nav RFS?

Verpakovskis: Mēs ar Dāvi komunicējām, uzturējām sakarus. Kopīgi sapratām, ka šoreiz laikam labāk būs pievienoties "Liepājai". Dāvis ir no tiem futbolistiem, kuriem, lai būtu labā kondīcijā, ir regulāri jāspēlē. Dāvis nav no tiem, kurš var regulāri nākt uz maiņu un spēlēt veiksmīgi. Viņam ir jāspēlē visu laiku. Ņemot vērā konkurenci mūsu priekšējā līnijā, mēs nevarējām garantēt spēles laiku katrā mačā 90 minūtes. "Liepājai" ir pretēji, viņiem tieši uzbrucēja pozīcija jau vairākus gadus ir vakanta. Tāda spilgta uzbrucēja ilgi nav bijis. Dodo (Brazīlija) pagājušā gadā labi spēlēja, bet viņš nav īsti izteikts uzbrucējs. Dāvis viņiem ir ļoti vērtīgs ieguvums. Viņam pašam tā ir laba iespēja atgriezties mājās dzimtajā klubā. Šoreiz neiesaistījāmies aktīvi, lai viņš pārietu pie mums. Iepriekš, kad mēs viņu aicinājām, situācija bija citādāka. Mēs tad viņam varējām garantēt spēles laiku. Viņš mums pievienojās un palīdzēja. 

TVNET: Emersons tomēr atgriezies komandā. Kāpēc viņam neizdevās pāreja uz Horvātijas klubu Zagrebas "Lokomotiva"?

Emersons
Emersons Foto: Toms Dreiblats/RFS

Verpakovskis: Uzskatu, ka mums mazliet paveicās. Var teikt tā - iznāca laime nelaimē. Iesaistījāmies pa vidu konfliktā, kas izveidojas starp "Lokomotiva" vadību un Emersona pārstāvjiem brazīliešu aģentiem. Kāds kaut ko nebija sapratis vai kāds uzskatīja, ka kāds ir kādam palicis parādā naudu. Tamdēļ Emersons nepagarināja līgumu ar "Lokomotiva". Viņam līgums būtu beidzies šovasar, un no "Lokomotiva" viņš būtu aizgājis prom par brīvu. "Lokomotiva" komandā par galveno treneri strādā mans labs draugs Jarko Leko, ar kuru savulaik spēlēju kopā vairākus gadus (Kijevas "Dinamo") un uzturam labas attiecības, tāpēc biju lietas kursā par notiekošo. Viņš gribēja Emerosnu paturēt komandā, un tas būtu noticis, ja nebūtu problēmu ar līgumu un aģentiem. Mums izdevās konfliktsituāciju atrisināt un piesaistīt Emersonu. Esam priecīgi, ka tas izdevās, un šobrīd viņš pilnībā ir mūsu spēlētājs.

TVNET: Kādi ir līguma nosacījumi?

Verpakovskis: Mums ir ilgtermiņa līgums - trīs gadi un ceturtajā gadā opcija no kluba puses. Ja gribam, tad viņš četrus gadus būs mūsu spēlētājs. 

TVNET: Esmu dzirdējis viedokli, ka spēles manierē Emersons ir ļoti līdzīgs tev. Kā tev pašam šķiet?

Verpakovskis: Arī es tādu salīdzinājumu dzirdēju. Pirmā līdzība ir devītais numurs. Man arī uz krekla bija šis skaitlis. Man ļoti simpatizē, kā Emersons spēlē. Viņš mums pagājušajā sezonā ļoti daudz palīdzēja.

TVNET: Kā tu raugies uz Jūrmalas "Noah" situāciju? 

Verpakovskis: Ļoti gribētos, lai tas, ko dzirdu, nav patiesība. Pēc komandas spēlētāju un arī kluba vadības sastāva komplektācijas tur nekas labs nevar būt gaidāms. Žēl, ka armēņiem tomēr neizdodas pilnībā pārņemt klubu. Tad ir jautājums, vai tiešām labāk nebūtu spēlēt ar astoņām komandām. Lēmums jāpieņem Latvijas Futbola federācijai, kas par to ir atbildīga.

Manuprāt, ja nav īsti pārliecības par to, ka cilvēki tur grasās godīgi strādāt, tad es labāk izvairītos no tiem riskiem, spēlētu mazāk spēļu un aizvadītu čempionātu ar astoņām komandām.

TVNET: Ņemot vērā Covid-19 faktoru, nav problēmu ar sponsoriem? RFS sezonas budžets ir aptuveni iepriekšējo gadu līmenī?

Verpakovskis: Budžets, visdrīzāk, paliks iepriekšējos apmēros. Izjūtam to, ka ar mazajiem atbalstītājiem ir grūti vienoties par sadarbību, kas ir saprotams, jo viņiem šis nav tas labākais laiks. Nav skaidrs, kad viss atgriezīsies vecajās sliedēs un varēs vienoties par reklāmas un sponsorēšanas līgumiem. Paldies dievam, ka mūsu galvenais sponsors var mūs turpināt atbalstīt. Pateicoties tam, budžets ir aptuveni iepriekšējā līmenī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu