Kazakevičs: Ir mērķis uzvarēt Melnkalni (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Dainis Kazakevičs
Dainis Kazakevičs Foto: Latvijas Futbola federācija

Pirmajā 2022.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē savā laukumā pret Melnkalni Latvijas mērķis ir uzvarēt, ceturtdien preses konferencē paziņoja Latvijas valstsvienības galvenais treneris Dainis Kazakevičs.

Ceturtdien Kazakevičs paziņoja 28 spēlētājus, kuri uzaicināti valstsvienībā dalībai Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs pret Melnkalni, Nīderlandi un Turciju.

Pret Melnkalni pirmajā mačā mērķis ir uzvarēt, bet iepriekš Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde izvirzīja mērķi - sešu komandu grupā finišēt ne zemāk kā ceturtajā vietā.

"Komandai būs mērķis gatavoties katrai nākamajai spēlei. Izņemot spēles ar Gibraltāru, nebūsim favorīti. Tas nenozīmē, ka nevaram pretendēt uz uzvaru vai punktiem," par spēku samēriem grupā saka Kazakevičs. "Ja LFF izvirza mums kā piektā groza komandai uzdevumu izcīnīt ceturto vietu, uzdevums ir loģisks. Nebūs vienkārši, taču tas nav neiespējami un ir adekvāti šajā situācijā."

Par pirmajām trim spēlēm viņš saka, ka katrā spēlē būs mērķis iegūt punktus, un sabraukuma beigās varēs redzēt, kas būs izdevies.

"Mūs gaida ne tas vienkāršākais sabraukums, jo triju oficiālo spēļu nedēļas laikā pieredzes mums vēl nav," par unikālo pieredzi, ko komandām nāksies iegūt Covid-19 ierobežošanas apstākļu dēļ, saka treneris.

"Ir izdevies nokomplektēt gandrīz optimālu spēlētāju virknējumu, gandrīz visiem esot labā tonusā ar spēļu praksi. Cerams, ka pēdējās dienas nesagādās kādu pārsteigumu," viņš pauž gandarījumu par spēlētāju resursiem, bilstot, ka vienīgais spēlētājs, kurš traumas dēļ nevarēs palīdzēt šajā sabraukumā, būs Ritvars Rugins..

Tomēr ir lietas, pie kā jāpalauza galva. Piemēram, apmēram desmit spēlētāji savā klubā spēlē citā pozīcijā, nekā viņi ir aicināti to darīt izlasē.

"Pēc iespējas gribam vairāk izmantot futbolistus laukumā tajās pozīcijās, kādās viņi spēlē klubā, vai tai radniecīgā pozīcijā," saka Kazakevičs, norādot, ka ir gan atsevišķas pozīcijas, kurās klubos futbolisti laukumā tiek reti, gan pārbagātība kādā no pozīcijām.

Pēc pārtraukuma izlases rindās atgriezies Latvijas 2020.gada labākais futbolists vārtsargs Pāvels Šteinbors, iepriekš Japānā spēlējušais aizsargs Vitālijs Maksimenko, kurš pašlaik maizi pelna Slovēnijā, kā arī cits aizsardzības spēlētājs Aleksandrs Solovjovs, kurš uzaicināts Rugina vietā.

Valstsvienības galveno treneri, protams, satrauc situācija, kurā abi iespējamie pamatvārtsargi - Šteinbors un Roberts Ozols - savos klubos nav pirmie vārtsargi, taču Kazakevičs izsaka cerību, ka funkcionāli abi ir sportiskajā formā.

"Situācija nevairo optimismu, bet abiem vismaz pirmssezonā bija iespēja aizvadīt nelielu pārbaudes spēļu skaitu," saka treneris, minot, ka trīs spēlēs laukumā varētu tikt abi vārtsargi.

Par trešo vārtsargu šoreiz izsaukts liepājnieks Krišjānis Zviedris, jo Dāvim Ošam Zviedrijā nav pastāvīgas spēļu prakses, taču trešā vārtsarga pozīcijā jau nākamajā izlases pulcēšanās reizē var būt izmaiņas, min Kazakevičs.

Zviedris ir vienīgais potenciālais izlases debitants, kamēr pārējie uzaicinātie spēlētāji valstsvienības kreklos aizvadījuši jau vismaz trīs mačus.

Visiem 28 spēlētājiem ir rezervētas biļetes, un šobrīd izlases treneris neredz iemeslus, kāpēc spēlētāji varētu neierasties, jo gan paši futbolisti, gan klubi nav teikuši, ka būs šķēršļi.

Svētdien, kad sāksies treniņnometne dažiem izlases kandidātiem vēl Šveicē, Ukrainā un Itālijā būs spēles, un viņi varēs piedalīties ātrākais pirmdienas vakara treniņā, bet Indulis Emsis, kuram mačs Armēnijas čempionātā bija nedēļas sākumā, jau ir klāt.

Vācijas granda Minhenes "Bayern" rindās spēlējošais Daniels Ontužāns šobrīd ir ar niecīgu spēļu praksi. Iespējams, kas mainīsies vasarā, kad iespējamas pārmaiņas, mainot klubu.

Saistībā ar "Liepājas" futbolista Artūra Karašauska iespējamo parādīšanos izlases rindās Kazakevičs atkārtoja rudenī teikto, ka nekādi papildu komentāri šajā jautājumā sniegti netiks līdz brīdim, kamēr futbolists atkal būs izlases kandidātu sarakstā.

Visticamāk Latvijas izlasei nāksies iztikt bez kaut viena treniņa "Skonto" stadionā, kurā plānota spēle.

"Situācija izlasei nav pateicīga. Nebūs priekšrocību, pat pirmsspēles treniņa mums nebūs. Varbūt viesiem tiks ļauts aizvadīt pirmsspēles treniņu," konstatē izlases galvenais treneris. "Laukuma stāvoklis pēc šīs ziemas nav spīdošs, un zālājam mačs ir liels izaicinājums. Vēl ir nedaudz laika, un stāvoklis var uzlaboties, taču visdrīzāk treniņu "Skonto" stadionā aizvadīt nespēsim - tāds ir Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) un spēles delegātu lēmums."

Par spīti ceļošanas ierobežojumiem izlases treneri nav sēdējuši, rokas klēpī salikuši. 

"Neapmeklējām klubu spēles vai treniņnometnes, taču sekojām līdzi futbolistu fiziskajai sagatavotībai un futbolistu pārstāvētajiem klubiem, arī tiem futbolistiem, kuriem nav spēļu prakses vai kuri atkopās no traumām," skaidro Kazakevičs.

"Komunicējām attālināti, ar spēlētājiem, gan iepriekšējo sezonu analizējot, gan runājot par šo sezonu. Turklāt šobrīd ir pieejama diezgan plaša informācija par pirmssezonas spēlēm, kurām bija iespēja sekot līdzi. Turklāt liels darbs tika paveikts pretinieku izvērtēšanā."

Latvija G grupas pirmajā spēlē 24.martā "Skonto" stadionā uzņems Melnkalni, 27.martā Johana Kruifa vārdā nosauktajā stadionā Amsterdamā tiksies ar Nīderlandi, bet 30.martā Ataturka olimpiskajā stadionā Stambulā spēkosies ar Turciju.

Eiropas zonas G apakšgrupā spēlēs arī Norvēģijas un Gibraltāra izlases.

Eiropas zonā izlases sadalītas desmit apakšgrupās - piecās pa piecām izlasēm un piecās pa sešām izlasēm. Pasaules kausa finālturnīram kvalificēsies desmit grupu uzvarētājas, bet "play-off" kārtā piedalīsies desmit otro vietu ieguvējas un divas labākās UEFA Nāciju līgas komandas, kas apakšgrupās būs ārpus labāko divnieka.

Izslēgšanas turnīrā 12 izlases tiks sadalītas trīs "play-off" zaros, kur 2022.gada martā tiks noskaidrotas vēl trīs finālturnīra dalībnieces.

2022.gada Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Katarā, un karsto laikapstākļu dēļ turnīrs tiks izspēlēts ziemā no 21.novembra līdz 18.decembrim.

2022.gadā Katarā notiks pēdējais Pasaules kausa finālturnīrs, kurā piedalīsies 32 komandas. 2026.gada turnīrā, kuru uzņems Kanāda, Meksika un ASV, piedalīsies 48 izlases.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu