Saeimā nonākusi iniciatīva par sportošanas atsākšanu sporta klubos (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp

Saeimā nonākusi iedzīvotāju iniciatīva, par kuru portālā "Manabalss.lv" nedēļas laikā tika savākti vairāk nekā 10 000 paraksti un kurā prasīts atļaut atsākt sportot arī iekštelpās sporta klubos un sporta centros.

Tagad par iniciatīvas tālāko virzību jālemj Saeimas Prezidijam. Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli vairāk nekā 10 000 pilsoņu parakstītie rosinājumi tiek nodoti skatīšanai parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai, kas tos izskata, pieaicinot iesaistītās puses. Gala lēmumu par iniciatīvu pieņem Saeima.

Kā ziņots, Iniciatīvas autori atgādina, ka Ministru kabineta lēmums Latvijas iedzīvotājiem liedz nodarboties ar sportu iekštelpās - sporta klubos un sporta centros - jau kopš pagājušā gada 21.decembra.

"Aizliegums negatīvi ietekmē iedzīvotāju tiesības uz veselīgu un aktīvu dzīvesveidu, kas ir svarīgs priekšnosacījums sabiedrības veselīguma nodrošināšanai un dzīvildzei. Aptaukošanās un mazkustīgums veicina sirds un asinsvadu slimību rašanos un palielina mirstības riskus, tāpat veicina cukura diabētu un saslimšanu ar citām hroniskām slimībām," teikts iesniegtajā inicatīvā.

Vienlaikus tiek norādīts, ka regulāri fiziski treniņi palīdz arī garīgajai veselībai un stiprina imunitāti. Iniciatīvas autori atsaucas uz pētījumiem, kuros esot secināts, ka inficēšanās ar vīrusu draudi sporta klubos ir minimāli. Tāpat tiek uzsvērts, ka sporta klubi jau pērn rudenī pierādīja, ka spēj ātri pielāgoties situācijas izmaiņām valstī un nodrošināt atbilstošus epidemioloģiskos pasākumus drošiem individuāliem un grupu treniņiem.

Tāpēc iniciatīvas autori prasa, lai tiktu ieviests ar sabiedrības interesēm sabalansēts un drošs sportošanas risinājums iekštelpās, kurā tiek noteikts, kā sporta klubi darbojas un kā cilvēki var nodarboties ar sporta aktivitātēm iekštelpās, ievērojot visus pandēmijas izplatības ierobežojošās un higiēnas prasības atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem.

Proti, ja ir līdz 200 saslimušajiem 14 dienās uz 100 000 iedzīvotāju, tad sporta klubi drīkst strādāt bez ierobežojumiem; ja ir līdz 400 saslimušajiem14 dienās uz 100 000 iedzīvotāju, tad drīkst notikt grupu nodarbības, paredzot 15 kvadrātmetrus cilvēkam, kā arī individuālie treniņi līdz 20 cilvēkiem, paredzot 10 kvadrātmetrus cilvēkam. Savukārt, ja saslimušie ir līdz 650 uz 100 000 iedzīvotāju, tad iniciatīvas iesniedzēji prasa ļaut individuālos treniņus iekštelpās līdz septiņiem cilvēkiem, paredzot 15 kvadrātmetrus cilvēkam.

Iniciatīvas autori ir pārliecināti, ka ieguvums būs veselīga un sportiska sabiedrība drošā vidē pandēmijas apstākļos, mazāki veselības aprūpes sistēmas izdevumi ar mazkustīgu dzīves veidu saistītām gan fiziskām, gan emocionālām veselības problēmām. Savukārt valdībai un sabiedrībai kopumā būšot vairāk līdzekļu tieši pandēmijas apkarošanai.

Latvijas Veselības un fitnesa asociācijas valdes loceklis Gints Kuzņecovs aģentūrai LETA norādīja, ka šī aktivitāte ir turpinājums pirms mēneša dibinātās sociālās kustības "Gribu sportot. Tagad" uzsāktajai sporta entuziastu un sportistu iniciatīvai, kuras mērķis ir aicināt valdību ieklausīties nozares viedoklī un pievērst uzmanību sportošanas ierobežojumu nesamērīgumam, salīdzinot ar citu valstu piemēriem.

"Tauta ir paudusi savu nostāju. Esam gandarīti par tik ātru pilsoniskās iniciatīvas sasniegto rezultātu, un tas tikai liecina, ka sabiedrība aicina valdību nekavējoties pārskatīt ierobežojumus, attiecībā uz sporta nozari un sportošanu iekštelpās," sacīja Kuzņecovs.

Viņš atzīmēja, ka Latvijā sporta klubus apmeklē aptuveni 10% iedzīvotāju, veicot 12 miljonus apmeklējumu gadā. "Tas nozīmē, ka aizliegums sportot iekštelpās palielina saslimstības riskus citām slimībām, tostarp aizliegums sekmē aptaukošanos un veicina depresijas un trauksmes. Mēs aicinām valdību ļaut sabiedrībai sportot epidemioloģiski drošos apstākļos, atbilstoši Covid-19 situācijai valstī piemērojot luksofora modeli atbilstošu sporta nozarei," teica asociācijas valdes loceklis.

Asociācija pārstāv aptuveni 60% no fitnesa klubiem Tajā ir apvienojušies tādi nozares dalībnieki kā "Lemon Gym", "MyFitness", "People Fitness", "DCH Studija", "Squad Hour", "FitSpot Gym", "F1 Sporta klubs", "Panatta", "Only Private Gym", "Global Fitness", "Sporta centrs Jugla", "Siguldas Sporta centrs", "Banana Fitness", "Gym!", "Mūsu Fitness", "Gfitness", "Solution Gym", "Pilates Room", "Crossfit Rīdzene".

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu