Pozitīvais "pingvīns" un neatlaidīgā "haizivs"

CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas hokeja uzbrucēji Teodors Bļugers un Rūdolfs Balcers.
Latvijas hokeja uzbrucēji Teodors Bļugers un Rūdolfs Balcers. Foto: AP/AFP/Scanpix

Ziemeļamerikā sporta spēlēs tiek apkopota dažnedažādākā statistika, kurā var apmaldīties pat rūdīti konkrētā sporta veida pazinēji. Tomēr ir vairākas skaidri saprotamas statistikas ailītes, kurās izceļas Latvijas hokeja uzbrucēji Teodors Bļugers un Rūdolfs Balcers. Viņi šosezon savās komandās attiecīgi pie "pingvīniem" un "haizivīm" ir stabila vērtība Nacionālajā hokeja līgā (NHL).

Lietderības koeficients jeb +/- rādītājs hokeja faniem nav svešs. Proti, komandām spēlējot vienādos sastāvos, ja spēlētājs atrodas laukumā vārtu gūšanas brīdī, viņš saņem + vai - atkarībā no tā, vai vārti tiek gūti vai zaudēti. Plusu vai mīnusu var nopelnīt arī gadījumā, ja tiek gūti vārti skaitliskajā mazākumā. Savukārt vārtu guvums skaitliskajā vairākumā nemaina +/- rādītāju.

Pitsburgas "Penguins" komandas centra uzbrucējs Teodors Bļugers savā karjerā aizvadījis 134 regulārā čempionāta spēles, guvis 22 vārtus un veicis 31 rezultatīvu piespēli (53 punkti). Trešās vai ceturtās maiņas uzbrucējam solīda rezultativitāte, it sevišķi ņemot vērā faktu, ka Latvijas hokejists nevienādos sastāvos spēlē praktiski tikai mazākumā, bet vairākumā nemaz.

Kopumā karjerā NHL regulārajā čempionātā Bļugera lietderības koeficients ir +21, kas starp visiem Latvijas hokejistiem, kuri reiz spēlējuši hokeja mekā, ir ievērojami vislabākais rādītājs.

Protams, labu +/- rādītāju teorētiski ir vieglāk sasniegt, ja spēlē spēcīgā komandā, kāda ir "Penguins" vienība, kas šosezon ir viena no vadošajām Austrumu divīzijā. Tomēr tas ir NHL čempionāts, kurā netrūkst spēcīgu pretinieku.

Foto: Infogram

Bļugers šosezon trīs no septiņiem vārtiem guvis skaitliskajā mazākumā, tikpat ripas NHL iemetuši vēl pieci spēlētāji, kuri kopumā sezonā guvuši vismaz 17 vārtus. Savukārt līderis ir vārtsargu Elvja Merzļikina un Matīsa Kivlenieka komandas biedrs Kolumbusas "Blue Jackets" sastāvā amerikānis Kems Atkinsons, kurš skaitliskajā mazākumā guvis četrus no saviem šosezon kopumā 14 precīzajiem metieniem.

Skaitliskajā mazākumā Bļugers karjerā guvis jau četrus vārtus. Tikpat savulaik guva Sandis Ozoliņš un Kārlis Skrastiņš, bet līderis starp Latvijas hokejistiem ir Zemgus Girgensons, kurš septiņas ripas iemetis pretinieku vārtos, komandai spēlējot skaitliskajā mazākumā. Savukārt citiem Latvijas hokejistiem NHL nav izdevies gūt vārtus skaitliskajā mazākumā.

26 gadus vecais Bļugers šosezon 37 mačos atzīmējies ar 21 rezultativitātes punktu (7+14), kas ir astotais labākais rādītājs "Penguins" komandā. Jāņem vēl vērā, ka Latvijas hokejists traumas dēļ izlaida 13 mačus, kuru laikā rezultativitāti nevarēja palielināt.

Sanhosē "Sharks" komandā pamazām nostabilizējies Rūdolfs Balcers, kurš no ceturtās maiņas spējis pārcelties uz otro virknējumu. Vēl sezonas sākumā varēja padomāt, ka sapnis par NHL ir beidzies, jo Otavas "Senators" atteicās no latvieša pakalpojumiem, turklāt kluba ģenerālmenedžeris publiski pateica, ka komandai esot labāki uzbrucēji par Balceru.

 Kanādā latvieti nenovērtēja, taču ASV Rietumos viņam tika dota vēl viena iespēja sevi pierādīt, un saulainajā Kalifornijā viņš jūtas kā zivs (haizivs) ūdenī. Balcers atgriezies komandā, kas viņā saskatīja potenciālu jau pirms sešiem gadiem, izvēloties latvieti 2015. gada NHL jauno spēlētāju draftā.

"Sharks" galvenais treneris Bobs Bugnērs nereti pēcspēles konferencēs paslavē Balceru. Viņš ir nosaucis latvieti par mača labāko spēlētāju. Nesen viņš arī uzlika Latvijas hokejistam augstu latiņu, sakot:

 "Redzu, ka Rudijs var izveidoties par Top 6 džeku [uzbrucēju], kurš var gūt 20 vārtus gadā."

20 vārtus vienā NHL sezonā no Latvijas hokejistiem izdevies gūt Sergejam Žoltokam (26) un divreiz Sandim Ozoliņam (26 un 23). Tas notika, nu jau jāteic - tālajos deviņdesmitajos gados. 10 gūto vārtu slieksni divreiz pārsniedzis Zemgus Girgensons (15 un 12).

  1. Sergejs Žoltoks 26 vārti (68 spēles, 38 punkti) 1999./2000. gada sezonā
  2. Sandis Ozoliņš 26 vārti (81 spēle, 64 punkti) 1993./94. gada sezonā
  3. Sandis Ozoliņš 23 vārti (80 spēles, 68 punkti) 1996./97. gada sezonā
  4. Sergejs Žoltokks 19 vārti (73 spēles, 39 punkti) 2001./02. gada sezonā
  5. Sergejs Žoltoks 16 vārti (78 spēles, 42 punkti) 2002./03. gada sezonā
  6. Sandis Ozoliņš 16 vārti (82 spēles, 52 punkti) 1999./2000. gada sezonā
  7. Zemgus Girgensons 15 vārti (61 spēle, 30 punkti) 2014./15. gada sezonā

Bļugeram un Balceram atlicis pavisam nedaudz spēļu, lai šosezon gūto vārtu skaitu noapaļotu līdz desmit. Taču tas nav galvenais. Svarīgāk, lai abi starpsezonā tiek pie jauniem līgumiem un turpina karjeru NHL. Abi pēc sezonas kļūs par ierobežotiem brīvajiem aģentiem.

Balcers ar asiem haizivs zobiem ieķēries sniegtajā iespējā, cīnoties par katru laukuma centimetru. To zināmā mērā apliecina statistikas ailītes - spēka paņēmieni un bloķētie metieni.

Savā NHL debijas sezonā 36 mačos viņš izpildīja 18 spēka paņēmienus, otrajā sezonā 15 spēlēs viņa kontā 19 "hiti", bet šosezon 33 mačos viņš veicis jau 67 spēka paņēmienus. Bloķētie metieni pa sezonām - 24, 7 un 22.

Balcers šosezon "Sharks" rindās pēc izdarīto spēka paņēmienu skaita ir piektais spēlētājs un trešais starp uzbrucējiem. Latvijas hokejists gan aizvadījis mazāk spēļu nekā tie četri spēlētāji, kuriem spēka paņēmienu ir vairāk.

  1. aizsargs Mario Ferraro (Kanāda) 141 spēka paņēmiens (48 spēles)
  2. uzbrucējs Evanders Keins (Kanāda) 89 spēka paņēmieni (48 mači)
  3. aizsargs Radims Šimeks (Čehija) 76 spēka paņēmieni (40 mači)
  4. uzbrucējs Dilans Gembrels (ASV) 68 spēka paņēmieni (44 mači)
  5. uzbrucējs Rūdolfs Balcers (Latvija) 67 spēka paņēmieni (33 mači)

Pēc bloķēto metienu skaita Balcers ir desmitais "Sharks" komandā, taču priekšā ir septiņi aizsargi, kuriem šis elements ir starp tiešajiem darba pienākumiem. 

Balcers ir viens no retajiem spēlētājiem "Sharks" komandā, kuram šosezon ir pozitīvs lietderības koeficients jeb +/- rādītājs.

Latvijas hokejistam tas ir +1. Tāds pats rādītājs ir vēl pieciem uzbrucējiem, taču no viņiem tikai divi aizvadījuši vismaz 10 spēles - čehs Tomāšs Hertls (42 mači) un kanādietis Kērtiss Gabriels (11 mači). Nosacīti līderis ar +2 ir krievu uzbrucējs Aleksandrs Barabanovs, kurš aizvadījis tikai vienu maču.

Interneta dzīlēs iepriekš varēja atrast komentārus, ka Balcers fiziski ir pārāk vājš, lai spēlētu NHL. Iespējams, šosezon viņam būs izdevies pierādīt, ka šie komentētāji smagi kļūdās. Tiesa, lai spēlētu pirmajā un otrajā uzbrucēju virknējumā, no hokejista tiek gaidīta regulāra rezultativitāte. Kā saka treneris Artis Ābols - Balceram rezultativitātes punkti līp klāt. Jācer, ka tie lips klāt vēl biežāk.

"Sharks" iepriekšējā sezonā, iejaucoties Covid-19 pandēmijai, regulārajā čempionātā ierindojās 29. vietā 31 komandas konkurencē. Savukārt šosezon Sanhosē vēl saglabā teorētiskas izredzes iekļūt Stenlija kausa izcīņā, ko gan droši vien nevēlas Latvijas hokejista līdzjutēji Rīgā gaidāmā pasaules čempionāta kontekstā.

Vēl aizpagājušajā sezonā "Sharks" regulārajā čempionātā bija otra spēcīgākā komanda Rietumos. Stenlija kausa izcīņas pusfinālā jeb Rietumu finālā "haizivis" piekāpās tobrīd topošajai 2019. gada NHL čempionei Sentluisas "Blues". Vēl salīdzinoši nesen (2016. gadā) "Sharks" sasniedza finālu, cīņā par Stenlija kausu piekāpjoties "Penguins".

Gan Bļugers, gan Balcers pārstāv spēcīgas organizācijas. Šobrīd sapņa piepildījumam par Stenlija kausu un jaunam līgumam droši vien tuvāk ir Bļugers, kuram ir par 55 spēlēm lielāka pieredze (ieskaitot 5 "play-off" mačus) nekā Balceram, taču jādomā, ka viņus abus gaida vēl ilga karjera NHL. Bļugeram augustā paliks 27, Balcers nesen atzīmēja 24. dzimšanas dienu.

P.S. Rakstā minētā NHL statistika apkopota 28. aprīlī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu