Latvijas valstsvienības kapteinis būs Kaspars Daugaviņš

CopyDraugiem X Whatsapp
Kaspars Daugaviņš
Kaspars Daugaviņš Foto: Latvijas Hokeja federācija

Latvijas hokeja izlases spēlētāji ceturtdien komandas sapulcē pirms gaidāmā pasaules čempionāta Rīgā par kapteini izraudzījušies Kasparu Daugaviņu, piektdien sarunā ar Latvijas Televīziju teica Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols.

Koziols intervijā norādīja, ka ceturtdien komandas sapulcē par kapteini ievēlēts Daugaviņš, bet asistenta pienākumus veiks Lauris Dārziņš un Andris Džeriņš.

Tāpat LHF amatpersona atklāja, ka pirms piektdien paredzētās pirmās spēles uzrunu veicis gan galvenais treneris Bobs Hārtlijs, gan vārtsargu treneris Edgars Masaļskis. Bijušā vārtsarga uzruna komandai esot bijusi ļoti emocionāla.

Koziols arī atklāja, ka līdz šim veiktajos Covid-19 testos nevienam spēlētājam saslimšana ar vīrusu nav noteikta, bet viens gadījums atklāts starp personām, kuras strādā pie televīzijas pārraižu nodrošināšanas.

Saeima piektdien pēc garām debatēm uzdeva valdībai izstrādāt kārtību, lai pret Covid-19 vakcinētajiem un slimību nesen pārslimojušajiem ļautu klātienē vērot pasaules hokeja čempionātu Rīgā.

Saeima atbalstīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) izstrādāto lēmumprojektu, kas uzdot Ministru kabinetam "nekavējoties izstrādāt kārtību", kādā pasaules hokeja čempionāta spēles klātienē drīkstētu apmeklēt personas, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 un ir pagājis nepieciešamais vairāku nedēļu laiks, lai būtu izveidojusies imunitāte, un personas, kuras var dokumentāri pierādīt Covid-19 pārslimošanu.

Sākotnēji figurēja iecere uz spēlēm ļaut laist arī personas ar negatīviem Covid-19 testiem, kas izsauca vislielāko veselības nozares pretreakciju, jo testi negarantē nesaslimšanu ar Covid-19, taču lēmumā šī personu grupa nebija iekļauta. Čempionāta organizētāji savukārt ir atzinuši, ka tieši personas ar negatīviem Covid-19 testiem tiem būtu visvieglāk pārbaudīt, savukārt mehānismu, kā pārliecināties, ka biļetes pircējs tiešām ir pārslimojis Covid-19 vai pret to vakcinējies, viņiem pašlaik vēl nav.

Saeimas lēmuma realizēšana, kad tas varētu tikt īstenots, tagad atkarīgs no valdības turpmākajiem lēmumiem. To ietekmēs, kurā dienā tiks sasaukta nākamā valdības sēde. Pirms vēl parlamenta politiķi bija ķērušies klāt hokeja skatītāju jautājumiem tika prognozēts, ka nākamā valdības sēde varētu notikt tikai 27.maijā. Pašlaik nav zināms, vai nākamo valdības sēdi varētu nolemt rīkot agrāk.

LHF prezidents Aigars Kalvītis ceturtdien sarunā ar Latvijas Televīziju norādīja, ka gadījumā, ja skatītāju klātbūtne arēnās tiktu atļauta, biļešu tirdzniecība varētu sākties 24 stundu laikā. Viņš spekulēja, ka Rīgā varētu ierasties fani no Skandināvijas, Vācijas, Šveices un citām Eiropas pilsētām.

Savukārt Koziols piektdien intervijā pauda, ka līdzjutēji lielākoties noteikti būtu latvieši, jo lielai daļai ārzemnieku pēc ieceļošanas ir jāievēro desmit dienu pašizolācija.

Latvijas hokejisti B apakšgrupas pirmajā spēlē plkst.20.15 krustos nūjas ar hokeja dzimtenes pārstāvjiem kanādiešiem. Spēli tiešraidē pārraidīs Latvijas Televīzijas 7.kanāls (LTV 7).

Pirms tam šajā apakšgrupā plkst.16.15 tiksies Vācija un Itālija, šo maču tiešraidē translējot kanālam "360 hokejs".

Sestdien Latvija mēros spēkus ar Kazahstānu, pirmdien tiksies ar Itāliju, pēc divu dienu atpūtas 27.maijā būs mačs ar ASV, nākamajā dienā pretī stāsies Norvēģija, 30.maijā būs spēkošanās ar Somiju, bet 1.jūnijā - ar Vāciju.

A apakšgrupā piektdien Olimpiskajā sporta centrā plkst.16.15 būs Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) komandas un Čehijas spēle, bet četras stundas vēlāk sāksies Baltkrievijas un Slovākijas mačs. Šīs grupas mačus translēs kanāls "360 TV". Vēl šajā apakšgrupā spēlēs Zviedrija, Šveice, Dānija un Lielbritānija.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra vājākās komandas šogad nepametīs elites divīziju.

Pērn Covid-19 izplatības dēļ Starptautiskā Ledus hokeja federācija (IIHF) pēc ilgām pārdomām marta otrajā pusē lēma atcelt Šveices pilsētās Lozannā un Cīrihē plānotās meistarsacīkstes.

2021.gada pasaules čempionātu šogad bija jāuzņem Minskai un Rīgai, tomēr 18.janvārī IIHF Padomes sēdē Minskai tika atņemtas 2021.gada pasaules čempionāta rīkotāju tiesības. Februārī IIHF Padome nobalsoja par Rīgas apstiprināšanu par vienīgo 2021.gada pasaules hokeja čempionāta rīkotāju.

Latvijas izlase, salīdzinot ar citiem gadiem, brīvā režīmā pirmo treniņu aizvadīja jau 17.martā. Aprīļa sākumā 37 hokejisti aizvadīja savu pirmo oficiālo treniņu pirms gaidāmā pasaules čempionāta, bet 9. un 14.aprīlī kandidāti ar 6:1 un 5:1 pārliecinoši uzvarēja Latvijas U-18 hokeja izlasi, kas vēlāk devās uz ASV, lai spēlētu elites divīzijā. Aptuveni nedēļu vēlāk (20. un 21.aprīlī) komanda 26 vīru sastāvā Slovākijā aizvadīja divas pārbaudes spēles. Pirmajā no tām Slovākiju "bullīšos" izdevās uzvarēt ar 2:1, bet otrajā papildlaikā zaudēts ar 0:1.

Pēdējās pārbaudes spēlēs pagājušajā nedēļā Latvija ar 0:3 un 1:2 atzina Šveices valstsvienības pārākumu. Pēc otrās pārbaudes spēles ar Šveici Bobs Hārtlijs nosauca sastāvu dalībai pasaules čempionātā, kurā iekļāva trīs vārtsargus, deviņus aizsargus un 16 uzbrucējus. Šie 28 hokejisti ceturtdien arī tika pieteikti meistarsacīkstēm.

Vispieredzējušākais Latvijas izlasē būs Miķelis Rēdlihs, kuram šīs būs 13.pasaules meistarsacīkstes karjerā. Par vienu turnīru mazāk būs Kristapam Sotniekam, bet desmito reizi Latviju elitē pārstāvēs Kaspars Daugaviņš, Lauris Dārziņš, Andris Džeriņš un Gints Meija.

Izlasē ir tikai viens potenciālais debitants - 22 gadus vecais uzbrucējs Renārs Krastenbergs, kurš sevi labi apliecināja valstsvienības pēdējā pārbaudes spēlē.

Ģimenes pieauguma dēļ izlasei talkā nenāks vārtsargs Elvis Merzļikins, jauna līguma gaidās ir uzbrucējs Rūdolfs Balcers, kurš, tāpat kā šosezon nespēlējušais Zemgus Girgensons, dziedē savainojumu. Savukārt Stenlija kausa izcīņu turpina uzbrucējs Teodors Bļugers, kuram nav atstāta vieta Latvijas izlases pieteikumā. Šajā čempionātā būs jāiztiek bez ilggadējās izlases aizsarga Gunta Galviņa, kamēr karjeru valstsvienībā noslēdzis cits šīs pozīcijas spēlētājs Krišjānis Rēdlihs.

Tikmēr Kanādas izlase Rīgā ieradusies ar 21 debitantu sastāvā, bet bez spožām zvaigznēm un augstu rezultativitāti demonstrējušiem spēlētājiem. Tikai četri hokejisti iepriekš spēlējuši pasaules čempionātā - vārtsargi Maikls Dipjetro un Dārsijs Kempers, uzbrucējs Edamss Henriks un aizsargs Trojs Stečers.

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātos ar Kanādu līdz šim spēkojusies 12 reizes un cietusi 11 zaudējumus, bet viena cīņa noslēgusies neizšķirti - tas notika 1997.gadā, kad valstsvienība debitēja pasaules čempionāta elitē. Pirms trim gadiem Herningā Latvija toreiz zvaigžņotajai Kanādai piekāpās ar 1:2, pagarinājumā vārtus gūstot Konoram Makdeividam.

Ierasti pasaules čempionāts sākas maija pirmajā nedēļā, bet šogad tas pārcelts uz mēneša beigām, lai nepārklātos ar nacionālo čempionātu izspēli un NHL regulāro turnīru.

Pasaules čempionāta talismans būs ezis vārdā "Spaikijs", bet oficiālā himna būs Latvijas grupas "Astro'n'out" dziesma "For Glory and Joy".

2021.gada pasaules čempionāts Rīgā notiks no 21.maija līdz 6.jūnijam.

B apakšgrupā, kurā spēlēs Latvija, Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Norvēģija, Itālija un Kazahstāna, mači notiks "Arēnā Rīga", bet A apakšgrupas izlases Krievija, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija, Baltkrievija un Lielbritānija savus dueļus aizvadīs Olimpiskā sporta centra futbola laukumā ierīkotajā ledus laukumā.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu