Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Mainās spēlētāji, mainās treneri, nemainās - līderi

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
RFS futbolisti
RFS futbolisti Foto: Nora Krevņeva Baibakova (RFS)

Dažos Latvijas "Optibet" futbola klubos jau ir notikušas pārmaiņas spēlētāju sastāvos, kas šajā laikā jau ir ierasts process, vēl divos klubos nomainījušies galvenie treneri, un tikai līderu trio virslīgas turnīra tabulā ir nemainīgs - RFS, "Riga FC" un FK "Valmiera". Visi trīs līderi pirmajās spēlēs pēc izlašu pauzes guva uzvaras un vēl vairāk nostiprinājās uz virtuālā goda pjedestāla. Lai cik pārliecinošs un drošs izskatās līderu trio pārsvars, tomēr medaļas vēl nedalīsim - par ātru.

Tieši par trenera maiņu jeb pareizāk jaunā "Riga FC" galvenā trenera Andra Riherta kontekstā šajā laikā arī bija visvairāk runu. Diezin vai ir kāds, kuru šāds pavērsiens nepārsteidza. Ja kaut kas notiek negaidīti, tad tas vēl nenozīmē, ka tas notiek nepareizi - tikai laiks (rezultāti "Optibet" virslīgā un Eiropas kausos) atbildēs, cik pareiza vai nepareiza bija šāda izvēle. Un diezin vai ar šajā sezonā atlikušo laiku atbildei pietiks. Andrim Rihertam ir tikai 40 gadu, Latvijas futbolā viņš sevi ir apliecinājis FK "Metta" galvenā trenera amatā, un jau pirms pāris gadiem dzirdēju, ka Rihertam vajadzētu spert nākamo soli savā trenera karjerā.

Ir pieredze arī darbā ar Latvijas izlasi (galvenā trenera asistenta lomā), un laikam jau patiešām pienācis laiks pieņemt jaunu izaicinājumu. Tas nāks par labu paša izaugsmei, un jācer, Latvijas futbols ar laiku iegūs vēl labāku treneri, taču - nebūs viegli. Ir liela atšķirība starp darbu praktiski jauniešu komandā (jaunākajā virslīgas komandā) un darbu čempionvienībā, turklāt pie "Riga FC" stūres Riherts stājās sezonas vidū un pašā karstākajā laikā - "Riga FC" cīnās par titulu, un pavisam drīz tai jau būs jākāpj uz Eiropas futbola skatuves. Kā pieredzējušie spēlētāji uzņems jauno treneri? Tas nav vienīgais jautājums, kas noteikti uztrauc komandas līdzjutējus.

Attiecībā uz "Riga FC" tas jau nav nekas jauns, ka sezonas vidū komandu pamet galvenais treneris, viņa vietā nāk … Mihails Koņevs un komanda kļūst par čempioni. Atklāti sakot, pārsteidz arī tas, kāpēc Koņeva vairs nav komandas treneru štābā (veselības likstas, šķiet, jau ir aiz muguras), jo tieši viņa vadībā komanda taču pērn ieguva savu trešo titulu pēc kārtas.

Manā skatījumā Mihails Koņevs ir nenovērtētākais Latvijas futbola treneris.

Riherta debijas spēlē pret "Noah Jūrmala" čempioni tikai pēdējā minūtē izrāva uzvaru, ko gan vismaz daļēji var izskaidrot arī ar to, ka atpūta tika dota izlases futbolistiem (beigās gan tieši viņi - Antonijs Černomordijs - glāba no punktu zaudēšanas). Galu galā - arī "Noah Jūrmala" nav komanda, kuru var viegli uzvarēt. Toties jau nākamā spēle un jau 17. jūnijā čempioniem būs pretinieku laukumā ar savu galveno konkurentu RFS. Titula liktenis šajā spēlē vēl netiks izšķirts, taču šī spēle var būtiski ietekmēt titula likteni.

Andris Riherts
Andris Riherts Foto: Zigismunds Zālmanis (Riga FC)

Andra Riherta vietā pie FK "Metta" stūres stājās Andrejs Gluščuks. Kluba sistēmā labi zināms cilvēks, viņa vadītās 2001. un 2003. gadā dzimušu puišu komandas savās vecuma grupās bija Latvijas čempiones, un tagad vairāki šo komandu futbolisti jau spēlē virslīgā. Arī Gluščukam tas ir solis uz priekšu viņa karjerā. Pirmajā spēlē virslīgas komandas galvenā trenera lomā gan nācās zaudēt ar 0:3, taču tas bija zaudējums vienam no līderiem un titula pretendentiem RFS.

RFS komandai šī bija 8. uzvara pēc kārtas un 11. pēc kārtas nezaudētā spēle.

Būs interesanti pasekot abu treneru karjeras turpinājumam. Jācer, ka pietiks pacietības ne tikai viņiem pašiem, bet arī klubu vadībām. Stāties pie komandas stūres pēc iepriekšējās sezonas beigām vai sezonu starplaikā un darīt to sezonas vidū - tās ir divas ļoti atšķirīgas situācijas. Lai izdodas abiem! Futbols no tā tikai iegūs.

Grūtu uzvaru Daugavpilī guva Valmieras komanda - 2:1. Mājinieki 77. minūtē izvirzījās vadībā, taču jau pēc pāris minūtēm viesi panāca 1:1, bet vēl pēc pāris minūtēs - arī 2:1. Visi trīs vārti šajā spēlē tika gūti apmēram piecās minūtēs. Daugavpils komandas izredzes uz tikšanu Eiropas kausos (tieši šī komanda - BFC "Daugavpils" - tajos vēl nav piedalījusies) pēc šā zaudējuma it kā samazinājās, jo trešo uzvaru pēc kārtas guva FK "Liepāja" - 2:1 viesos pār Jūrmalas "Spartaku". Liepājnieki ir ceturtie un apsteidz daugavpiliešus par 4 punktiem, taču - BFC "Daugavpils" ir par divām aizvadītām spēlēm mazāk. Liepājnieki nākamo spēļu kārtu izlaiž, bet Daugavpils komanda savā laukumā uzņems FK "Ventspils". Tā ka nesteigsimies arī ar vietu dalīšanu uz Eiropas kausiem (vēl taču ir arī Latvijas kausa izcīņa).

Pēdējās ziņas Ventspils komandas sakarā ir satraucošas.

Tas, ka komanda vairākas sezonas nedrīkstēs piedalīties Eiropas kausu izcīņā, nevar neietekmēt atbalstītāju piesaistīšanu, kas pašreizējā situācijā ventspilniekiem ir ļoti būtiski. Futbola federācijā domā par sankcijām arī no savas puses, taču laikam vajadzētu padomāt (un ne tikai futbola federācijai) par futbola centra saglabāšanu - ne labas dzīves dēļ, bet tomēr redzam šosezon Ventspils komandā vēl vairākus perspektīvus vietējās futbola akadēmijas audzēkņus, kuru izaugsme virslīgā būtu ieguvums ne tikai Ventspils komandai, bet arī visam Latvijas futbolam. Šo sezonu Ventspils komanda pabeigs, bet - kas tālāk? Atbildes jāmeklē jau tagad, to meklēšanai jābūt jau procesā un tās ir jāmeklē ne tikai Ventspilī. Zaudēt stabilu futbola centru var ātri, bet izveidot tādu ir vairāku gadu darbs.

Foto: Ekrānšāviņš no optibetvirsliga.com
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu