Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Turpinājums - bez FK "Ventspils", bet ar jaunām intrigām

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Ventspils stadions
Ventspils stadions Foto: FK Ventspils/Twitter

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā diemžēl kļuva par vienu komandu mazāk un tā nav "Noah Jūrmala", kas izstājās no turnīra - tas ir FK "Ventspils". Komanda, kas virslīgā spēlēja kopš 1997. gada un kas šajā laikā tikai trīs reizes nebija trijniekā, komanda, kas vienīgā no Latvijas komandām spēlēja Eiropas kausu izcīņas grupu turnīrā (Eiropas līgā).

Toties radās jaunas intrigas - proti, par titulu tagad spēkojas trīs komandas un intriga būtu bijusi vēl lielāka, ja netiktu anulēti ventspilnieku spēļu rezultāti (ventspilnieki nenospēlēja pusi no turnīra), kas tajā pašā laikā radīja intrigu cīņā par vietu četriniekā.

Melni mākoņi virs FK "Ventspils" bija jau kopš sezonas sākuma (kaut gan droši vien jau agrāk), taču it kā nekas neliecināja, ka komanda izstāsies no turnīra. Izrādās, ka zem jautājuma jau bija došanās uz iepriekšējās kārtas spēli Daugavpilī un tādā gadījumā tikai uzslavu par savu attieksmi ir pelnījuši spēlētāji, kuri Daugavpilī cīnījās ar lielu pašatdevi un tajā spēlē nekas neliecināja, ka tas, iespējams, ir ventspilnieku pēdējais mačs virslīgā, ka komanda jau ir nolemta.

Tieši futbolisti - īpaši jau pašmāju jaunie spēlētāji - šajā situācijā ir lielākie zaudētāji un, cerams, ka lielākā daļa no viņiem tomēr paliks futbolā. Komandā ir vairāki interesanti un talantīgi spēlētāji, kurus nevajadzētu zaudēt. Futbola akadēmija turpinās darbību, tiks veidota jauna komanda, kas sāks no pašas apakšas (3. līga) un atkal tieksies tikt virslīgā.

Vai FK "Ventspils" nevarēja glābt?

Droši vien, ka varēja un Latvijas futbola federācijas vadība arī mēģināja to darīt, taču - vai bija vērts to darīt tādā formā, kādā komanda pastāv pašreiz? Diskvalifikācija uz vairākiem gadiem Eiropas kausos nesekmē atbalstītāju atrašanu, turklāt faktiskais komandas īpašnieks Adlans Šišhanovs nebūt negrasījās kādam komandu "dāvināt". Kamēr viņam ir teikšana, tikmēr neviens negrib sniegt palīdzīgu roku. Esot sakrājies arī 30 tūkstošu eiro liels nodokļu parāds, to varētu arī klubam iemaksāt, bet - kur ir garantija, ka Šišhanovs ar to summu nerīkosies citādāk? Šišhanovam svarīgi saglabāt "roku uz pulsa" arī tāpēc, ka par savulaik Cīrihes klubam pārdoto Aijegunu Tosinu pienākoties procenti no viņa nākamā līguma un, ja viņu pārdod kādam TOP līgu klubam, tad summa var sanākt diezgan prāva…

Vai tagad Šišhanovs un Co no Latvijas futbola ir prom?

Oficiāli - jā. Bet patiesībā… Oļegs Gavrilovs arī ir diskvalificēts uz mūžu, taču nedomājiet, ka viņš tāpēc ļoti pārdzīvo, patiešām ir prom no futbola vai cieš trūkumu. Dzird jau runājam, par jauniem "projektiem"… Tas, kas notika, ir rezultāts pēdējo gadu darbībām ap FK "Ventspils", rezultāts to cilvēku darbībām, kuriem futbola klubs ir darbības lauks mahinācijām un blēdībām. Ventspils ir svarīgs Latvijas futbola centrs un atliek tikai novēlēt ventspilniekiem atkal izveidot konkurētspējīgu virslīgas komandu. Bez apšaubāmiem investoriem un īpašniekiem.

Atkal jāveido jauns spēļu kalendārs. FK "Ventspils" izstāšanā ietekmēja arī turnīra tabulu un var gadīties, ka tas vēl nav viss - vēl jau savu atrisinājumu gaida "Noah Jūrmala" lieta… Izrādās, ka visi parādi vēl nebūt nav dzēsti. Kur tad tie 700 tūkstoši eiro, ar ko lielījās kluba prezidents Aleksandrs Jakubovskis? Spēlē pret RFS viņa vadītajā komandā rezervē bija tikai trīs laukuma spēlētāji un viens vārtsargs… Arī tas laikam par kaut ko liecina. 0:5 bija likumsakarīgs galaiznākums.

Ka tik mēs nepaliekam ar 7 komandām virslīgā, ka tik atkal nav jāveido jaunu spēļu kalendāru un jākoriģē turnīra tabulu.

Ventspilnieku aiziešana no līderiem nākusi par labu vispirms RFS, kas turnīra sākumā Ventspilī zaudēja punktus, taču tas īpaši nemazina intrigu cīņā par titulu. Cik liela intriga būs un cik ilgi tā pastāvēs, tas lielā mērā būs atkarīgs no RFS un FK "Valmiera" spēles iznākuma 25. jūnijā. Čempionam "Riga FC" valmierieši nupat zaudēja ar 0:1 un tagad tikai uzvara pār līderi ļaus tiem saglabāt labas izredzes cīņā par titulu. "Rīdzinieku" uzvara bija likumsakarīga - guvuši spēles sākumā vārtus (atkal izcēlās soms Mikaels Soisalo - guva vārtus četrās no pēdējām sešām spēlēm un viņa rēķinā kopā tagad ir 7 vārti), laukuma saimnieki kontrolēja spēles gaitu.

Otrajā puslaikā, piemēram, Valmieras komandai bija tikai viena patiešām reāla iespēja gūt vārtus, kamēr mājinieki varēja izcelties pretuzbrukumos. Pēc viena no tiem viesu vārtsargs Rihards Matrevics atvairīja četrus (!) sitienus pēc kārtas. No līdera RFS (10 uzvaras pēc kārtas) Valmieras komandu šķir 8 punkti, no "Riga FC" - tikai trīs punkti, turklāt valmierieši aizvadījuši par vienu spēli mazāk nekā "rīdzinieki".

Nevis saglabājas, bet vēl lielāka intriga cīņā par ceturto vietu jeb palikšanu tā sauktajā Eiropas kausu zonā - FK "Liepāja" savā laukumā nospēlēja 0:0 ar BFC "Daugavpils". Liepājnieki neizmantoja 11 m soda sitienu. Daugavpilieši 2019. gada sezonā pārspēja liepājniekus visās četrās spēlēs, bet kopš tā laika nav uzvarējuši viņus jau piecās spēlēs pēc kārtas, taču arī punkts viesiem šoreiz bija ļoti vērtīgs - starp abām komandām turnīra tabulā paliek tikai viens punkts (par vienu punktu vairāk ir liepājniekiem). Ventspils komandas izstāšanās nāk par labu arī Jūrmalas "Spartakam", kas no 4. vietas tagad atpaliek tikai par trim punktiem. Tiesa, spartakieši aizvadījuši par divām spēlēm vairāk nekā Liepājas un Daugavpils komandas, bet tomēr - kāpēc lai viņi arī neiesaistītos cīņā par vietu četriniekā?

Foto: Ekrānšāviņš no optibetvirsliga.com
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu