Ostapenko panākuma atslēga - spēlēt prātīgāk, nesist no visa spēka

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Aļona Ostapenko
Aļona Ostapenko Foto: AFP/SCANPIX

Pagājušajā nedēļā Lielbritānijā tenisiste Aļona Ostapenko triumfēja Īstbornas "WTA 500" turnīrā, izcīnot karjerā ceturto WTA titulu. Latvijas sportiste atzīst, ka panākumu atslēga bija centieni spēlēt gudrāk, nesist katru reizi no visa spēka, jo tādējādi samazinās nepiespiesto kļūdu skaits.

WTA turnīrā Ostapenko uzvarēja pēc divu gadu pārtraukuma. 2019. gadā rīdziniece triumfēja Luksemburgas WTA "International" turnīrā, bet 2017. gadā viņai izdevās tikt pie Seulas WTA "International" sacensību trofejas, kā arī sensacionāli Parīzē uzvarēt "French Open".

24 gadus vecā Latvijas tenisiste nu karjerā WTA tūrē ir izcīnījusi titulu uz visiem četriem segumiem - māla, zāles, kā arī uz "hard" jeb cietā laukuma gan telpās, gan ārā. Sportiste intervijā Sieviešu Tenisa asociācijas (WTA) mājaslapā atzīst, ka cietais segums viņai ne visai patīk.

"Ir jāpielāgojas un dažas lietas jāpamaina. Piemēram, uz māla es zinu, kā slīdēt, un pieprotu to itin labi. Ne visiem tas sanāks, daudzām spēlētājām ir grūtības kustēties uz māla," norāda Ostapenko.

"Arī uz zāles varu izmantot savas priekšrocības. Zinu, kā kustēties uz zāles. Arī uz zāles dažreiz varu slīdēt, ko nedarīju šonedēļ, taču vispār varu to darīt," piebilda Latvijas tenisiste.

"Visticamāk, ka segums, kas man ne visai patīk, ir "hard". Tas tāpēc, ka šis laukums ir līdzens un bumbiņa kustas vienmēr vienādi. Nezinu, kā paskaidrot, bet laikam uz tā ir pārāk viegli spēlēt. Ja izpildi iegriezto servi, tā nestrādā, jo bumbiņa vienmēr atlec vienādi, tāpēc pretiniecei ir viegli pielāgoties."

Ostapenko izcīnīja piecas uzvaras pēc kārtas ceļā līdz Īstbornas turnīra čempiones titulam. Viņai pretī stājās tenisistes, kuras WTA rangā atradās augstākās pozīcijās - Anastasija Pavļučenkova (Krievija, WTA 19.), Onsa Žabēra (Tunisija, 24.), Darja Kasatkina (Krievija, 34.), Jeļena Ribakina (Kazahstāna, 21.) un Anete Kontaveita (Igaunija, 25.).

Turklāt fināla mača pretiniecei Ostapenko iepriekšējos trīs dueļus zaudēja. Pēc triumfa Īstbornas turnīrā Latvijas tenisiste pasaules rangā pakāpusies no 43. uz 34. pozīciju. Līdz karjeras rekordam 5. vietai gan vēl ir tāls ceļš ejams, taču pati sportiste ir pārliecināta, ka viņai ar šādu spēli ir pa spēkam atgriezties Top 10.

"Esmu ļoti apmierināta ar to, kā nospēlēju. Domāju, ka spēlēju ļoti stabili, gudri un arī saglabāju agresivitāti, realizējot "winner" sitienus un radot spiedienu pretiniecēm," sacīja Ostapenko, turpinājumā paskaidrojot, ko viņa domā ar gudru spēli.

"Domāju, ka dažreiz man nav jāsit ar 100%, jo dažkārt jau ar pusi spēka sitiens ir ļoti bīstams," atzīmēja Latvijas tenisiste.

"Nav spēcīgi jāsit katru reizi, bet gan tikai tad, kad tas ir nepieciešams. Ir jāmiksē - jāizmanto saīsinātie un iegrieztie sitieni, kad tas ir iespējams. Jānoķer pretiniece uz pretkustību, jāmaina virzieni. Ir jāizmanto izdevības, nevis jātrako," turpina sportiste.

"Protams, ka pieļāvu dažas nepiespiestās kļūdas, tāpēc ka situ spēcīgi. Bet domāju, ka spēlēju gudrāk un pieļāvu mazāk nepiespiesto kļūdu nekā ierasts. Acīmredzami, ja situ 100%, tad reti kura meitene var turēt līdzi tam ātrumam," pārliecināta ir Latvijas pirmā rakete.

"Dažreiz, ja nejūtos komfortabli, tad varu sist ar pusi spēka. Šeit [Īstbornā] es to darīju. Netrakoju katrā sitienā. Kad patiesi bija reāla iespēja, centos to izmantot, bet ne katrā sitienā. Tādā veidā pieļāvu mazāk kļūdu, un tas nostrādāja."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu