Video ⟩ "Kas ar moci?" jeb neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu ikdienā arī gadās kuriozi (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Ardis Bērziņš.
Ardis Bērziņš. Foto: Ekrānuzņēmums no video

Jau pagājušas vairāk nekā divas nedēļas, kopš visa sporta pasaule turēja īkšķus par "Euro 2020" dalībnieces Dānijas izlases futbolista Kristiana Ēriksena dzīvību. Viņam saļimstot uz laukuma, sportistam tika sniegta pirmā palīdzība, kas 12. jūniju padarījusi par Ēriksena otro dzimšanas dienu. Ko varam mācīties no šā gadījuma, aicinājām vērtēt profesionālu anesteziologu-reanimatologu Ardi Bērziņu.

12. jūnijā Eiropas čempionāta finālturnīrā Dānijas un Somijas izlašu spēlē pirmā puslaika beigās Ēriksens pēkšņi saļima. Ārsti nekavējoties devās laukumā un veica futbolistam kardiopulmonālo reanimāciju (CPR).

Sportists pēc atdzīvināšanas tika nogādāts slimnīcā, bet vēlāk viņam tika implantēts kardioverteris-defibrilators. Šī ierīce palīdzēs regulēt sirds ritmu.

Lai profesionāli izvērtētu Ēriksena gadījumu, TVNET studijā aicinājām intensīvās terapijas ārstu rezidentu Ardi Bērziņu, kurš iepriekš strādājis arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD).

"Kad strādāju NMPD, tad visnotaļ bieži bija gadījumi, kad pacientam bija apstājusies sirdsdarbība. Šādos gadījumos jārīkojas tūlīt un tagad, nekavējoties.

Cik reižu gadā vidēji kādu reanimēju? Droši vien kādas piecas līdz desmit. Cik atradu literatūrā, tad profesionālajā sportā šādu gadījumu gadā ir gaužām maz. Tikai 0,01% no visiem fiksētajiem. Bet ir. Vairums no šiem pacientiem pirms desmit vai piecpadsmit gadiem tā arī uz laukuma aizgāja no dzīves," pastāstīja Bērziņš.

Speciālists Ēriksena gadījumu izcēla kā pozitīvo piemēru, kur gan arī pirmā palīdzība netika sniegta pilnīgi perfekti. Tiesa, galvenais uzdevums tika izpildīts, glābjot futbolista dzīvību.

Bērziņš arī neslēpa, ka NMPD brigāžu ikdienā nereti gadās arī pa kādam atmiņā paliekošam gadījumam, ko atminēties ar smaidu. Kādu no šādiem gadījumiem lūdzām pastāstīt TVNET auditorijai.

Ardis izstāstīja par kādu izsaukumu, kurā bija jādodas sniegt pirmo palīdzību puisim un meitenei, kas bija devušies romantiskā randiņā motocikla mugurā, bet avarējuši.

Interviju ar anesteziologu-reanimatologu Ardi Bērziņu, kurš analizēs Dānijas un Somijas futbola izlašu mačā sniegto pirmo palīdzību K.Ēriksenam, meklējiet TVNET tiešsaistes žurnālā "Klik" jau trešdien.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu