Kivlenieka kādreizējais treneris: Matīss bez "blatiem" izsitās līdz pašai augšai...

Mārtiņš Kļavenieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Matīss Edmunds Kivlenieks.
Matīss Edmunds Kivlenieks. Foto: https://www.facebook.com/bluejacketsnhl

Traģiski mūžībā aizgājušais Latvijas hokeja vārtsargs Matīss Edmunds Kivlenieks visu sasniedza ar neatlaidīgu darbu, tiekot līdz pasaules hokeja mekai jeb Nacionālajai hokeja līgai (NHL), sarunā ar TVNET pauda spēlētāja kādreizējais treneris Ēriks Miļuns.

Kivlenieka dzīvība svētdien apdzisa ASV Neatkarības dienas svinību laikā Mičiganas štata pilsētiņā Novi.

Tiek ziņots, ka Kivlenieks kopā ar vairākiem citiem cilvēkiem baudījis atpūtu āra burbuļvannā jeb džakuzi. Nogājis greizi mēģinājums šaut pirotehniku, un Kivlenieks kopā ar vēl vairākiem cilvēkiem mucis no negadījuma vietas.

Latvijas hokejists neveiksmīgi kritis, gūstot nāvējošu galvas traumu.

Kivlenieka kādreizējais treneris jauniešu un junioru vecumā Ēriks Miļuns sarunā ar TVNET pauda, ka, tāpat kā visi skumjo ziņu saņēmušie, nespēja noticēt.

"Kad saņēmu šo ziņu, biju šokā. Šajā laikā parasti letālas sekas ir Covid-19 saslimšanas gadījumā vai neapdomīgas peldēšanās rezultātā, kā savulaik Kristiānam Pelšam. Vēl arī auto vai motocikla avārija. Kad uzzināju, kā viss notika, likās pavisam nesaprotami. Lielākā līdzjūtība viņa mātei un ģimenei," sacīja Miļuns.

"Atceros Matīsu no kādu 10 gadu vecuma. Konkrētu vecumu hallē grūti pateikt. Daļa jauno hokejistu sveicinās, daļa to nedara. Kā jau visi agrīnā pusaudžu vecumā. Tik mazu gan es viņu vēl netrenēju. Viņš man trāpījās tuvāk U-18 vecumam. Gan U-18, gan U-20 izlasē.

Ar Gunta Bāliņa vadīto U-16 izlasi bijām Rumānijā, kur notika Jaunatnes ziemas olimpiskās spēles. Tad es viņu iepazinu tuvāk. Vienmēr bija mērķtiecīgs, apzinīgs un pieklājīgs. Ļoti kulturāls un labi audzināts."

Lūgts pastāstīt, no kādas ģimenes nāca Kivlenieks, Miļuns aicināja to jautāt trenerim Bāliņam. Katrā gadījumā, ģimene nebija no turīgākajām, bet tas netraucēja Matīsam sasniegt visaugstākās virsotnes hokejā.

"Zinu, ka viņu pārsvarā vienatnē audzināja māte. Nedomāju, ka tā bija ļoti turīga ģimene. Bet izaudzināja krietnu vīru, kas tālu tika savā dzīvē. Un tik muļķīgi tas viss aprāvās. Un tik agri..."

"Viņš vienmēr ir bijis nosvērts. Jau no pirmsākumiem. Nosvērts un mierīgs. Nepārdzīvoja pēc katriem ielaistajiem vārtiem. Analizēja situācija pie sevis, iekšienē. Nebija tā, ka viņam iemeta vārtus un tad bija nūja pa gaisu vai sita galvu pret vārtiem. Viņš bija ļoti nosvērts, bet tas deva komandai pārliecību. Viņa mieru novērtēja visos klubos, kur viņš spēlēja.

Tā viņš ar katru dienu auga un kāpa augstāk. Ne velti viņš bez "blatiem" ir izsities, ejot savu ceļu, un nonācis līdz pašai augšai. Spēlēt NHL un Latvijas izlasē kā pirmajam numuram ir ļoti cildināmi."

Kivlenieks mūžībā devās 24 gadu vecumā.

Viņš oktobrī noslēdza jaunu divu gadu divvirzienu līgumu ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu Kolumbusas "Blue Jackets".

Vārtsargs bija hokeja skolas "Pārdaugava" audzēknis.

Savas karjeras laikā viņš piedalījās astoņās NHL spēlēs, pārstāvot Kolumbusas "Blue Jackets" komandu. Vidēji mačā viņš atvairīja 89,9% metienu un ielaida savos vārtos 3,09 ripas. Divās spēlēs gūta uzvara, divās cīņās piedzīvots zaudējums papildlaikā.

Ar Latvijas izlasi Kivlenieks piedalījies divos pasaules čempionātos, bet spēlējis vienā - šogad Rīgā, kurā vidēji spēlē atvairīja 92,2% metienu un ielaida savos vārtos 2,18 ripas.

Kivlenieks šogad pasaules čempionātā atnesa Latvijas izlasei vēsturisku 2:0 uzvaru pār spēcīgo Kanādu, kas vēlāk kļuva par pasaules čempioni. Vārtsargs tika galā ar visiem 38 pretinieku metieniem. Tieši viņu arī atzina par mača labāko spēlētāju.

CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu