Fakti: Latvijas komanda Tokijas olimpiskajās spēlēs (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas komandu Tokijas olimpiskajās spēlēs (OS) pārstāvēs 33 sportisti 14 sporta veidos, kas individuālo sporta veidu sportistu skaita ziņā, ir neliela komanda (mazāk atlētu ir bijis Atēnās - 32, un Riodežaneiro - 30).

Pirmo reizi Latvijas komanda tiks pārstāvēta 3x3 basketbolā un karatē, kas tagad ir iekļauti olimpiskajā programmā. Kā ierasts mūsu komandu vienmēr ir bijusi pārstāvēta vieglatlētikā, riteņbraukšanā, peldēšanā, pludmales volejbolā, svarcelšanā, cīņā, džudo, šaušanā, smaiļošanā un tenisā.

Komandas vidējais vecums ir 28,03 gadi kas ir nedaudz lielāks kā iepriekšējās olimpiskajās spēlēs (26,4 gadi Riodežaneiro). Komandas pieredzes bagātākais atlēts ir 36 gadus vecais pludmales volejbolists Mārtiņš Pļaviņš, bet visjaunākā ir 18 gadus vecā peldētāja Ieva Maļuka.

Komanda var lepoties ar vairākiem garāko augumu puišiem, tie ir basketbolisti Agnis Čavars, Kārlis Pauls Lasmanis un pludmales volejbolists Edgars Točs (visiem 196cm). Visīsākā ir BMX riteņbraucēja Vineta Pētersone (163cm). Vissmagākais atlēts ir svarcēlājs Artūrs Plēsnieks (109kg), bet visvieglākā ir peldētāja Ieva Maļuka (59kg).

72% komandas atlētu (24 no 33) Tokijas OS būs pirmās spēles, bet vispieredzējušākais OS dalībnieks ar dalību 4 OS ir džudists Jevgeņijs Borodavko, trešās OS būs cīkstonei Anastasijai Grigorjeva, šķēpmetējai Madarai Palameikai, pludmales volejbolistam Mārtiņam Pļaviņam un svarcēlājam Artūram Plēsniekam. Savukārt 5 sportistiem šīs būs otrās Olimpiskās spēles – šķēpmetējiem Līnai Mūzei, Rolandam Štrobinderam, soļotājam Arnim Rumbeniekam, riteņbraucējam Tomam Skujiņam un tenisistei Aļonai Ostapenko.

Latvijas komandā būs pārstāvētas 5 ģimenes:

  • šķēpmetēja Madara Palameika ar tēvu un treneri Gintu Palameiku
  • soļotājs Arnis Rumbenieks ar tēvu un treneri Aivaru Rumbenieku
  • vesera metēja Laura Igaune ar vīru un treneri Nolanu Hilu
  • tenisiste Aļona Ostapenko ar mammu un treneri Jeļenu Jakovļevu
  • tenisiste Anastasija Sevastova ar dzīvesbiedru Ronaldu Šmitu

Olimpisko spēļu pieredzes ziņā bagātākais ir svarcelšanas treneris Eduards Andruškevičs (7 OS), uz sestajām olimpiskajām spēlēm devies svarcelšanas treneris Viktors Ščerbatihs, uz savām piektajām olimpiskajām spēlēm devies soļošanas treneris Aivars Rumbenieks. Savukārt 18 treneriem Tokijas OS būs pirmās viņu karjerā.

Olimpisko komandu apkalpos 3 sporta ārsti un 4 fizioterapeiti.

Tokijā kā pirmie Latvijas komandas pārstāvji uz startu 24.augustā dosies mūsu šosejas riteņbraucēji (Tomu Skujiņš, Krists Neilands) un 3x3 basketbola komanda (Agnis Čavars, Edgars Krūmiņš, Nauris Miezis, Kārlis Pauls Lasmanis), kuriem jāaizvada divas spēles (pret Poliju un Beļģiju).

Foto: Latvijas 3x3 basketbolisti iemēģina Tokijas olimpisko spēļu laukumu

Apakšgrupas spēles aizvadīs pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs, Tīna Laura Graudiņa/Anastasija Kravčenoka un tenisistes Aļona Ostapenko un Anastasija Sevastova.

Savukārt OS pēdējā dienā starts noteikti būs modernā pieccīņas sportistam Pāvelam Švecovam un cerams, ka finālsacensībās sacentīsies arī šķēpmetējs – Gatis Čakšs.

Mūsu olimpiešu iecienītākais brīva laika pavadīšanas veids ir aktīva atpūta, kas saistīta ar dažādiem sporta veidiem, pārgājieniem, makšķerēšanu vai atpūtu dabā, kam seko ceļošana un ēst gatavošana vai grāmatu lasīšana.

Visvairāk olimpiešu nāk no Rīgas (11), kam seko Ventspils (4) un pa 2 atlētiem nāk no Talsiem, Daugavpils, Jelgavas un Cēsīm. Pa 1 atlētam nāk no Kuldīgas, Siguldas, Aizkraukles, Smiltenes, Limbažiem, Madonas, Jūrmalas un Ķekavas.

Visvairāk sportistu, kas beiguši studijas nāk no Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas – 5 un Daugavpils Universitātes – 3.

Ja uz sportistiem skatās caur horoskopa zīmēm, tad komandā dominē Auna un Ūdensvīra zīmju pārstāvji (pa 6), kam seko Dvīņu (5), Lauvas (4), Vērša un Strēlnieka (pa 3) zīmju pārstāvji. Pa 2 nāk no Svaru un Mežāža, bet pa 1 no Jaunavas, Skorpiona un Zivju zīmes. Nav neviena Vēža zīmes pārstāvja.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu