DĀR peldētāja Shūnmākere olimpisko spēļu finālā labo pasaules rekordu

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) peldētāja Tatjana Shūnmākere piektdien ar jaunu pasaules rekordu triumfēja Tokijas olimpisko spēļu 200 metru brasa sacensībās.

Shūnmākere finišēja divās minūtēs un 18,95 sekundes, dānietes Rīkes Melleres-Pedersenas 2013.gadā sasniegto rekordu labojot par 0,16 sekundēm.

Aiz viņas finišēja divas ASV peldētājas, treniņu partneres Lillija Kinga un Annija Lazora, kuras zaudēja attiecīgi 0,97 un 1,89 sekundes.

Jau priekšsacīkstēs Shūnmākere izdarīja nopietnu pieteikumu jaunam pasaules rekordam. Finālā pirmajos divos starpfinišos priekšā gan bija Kinga.

Pēdējo reizi kāda DĀR peldētāja par olimpisko čempioni kļuva 1996.gadā, kad 100 un 200 metros brasā zeltu izcīnīja Penija Heinsa.

Tikmēr 200 metros uz muguras par čempionu kļuva Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) peldētājs Jevgeņijs Rilovs, kurš Tokijā uzvarēja arī uz pusi īsākā distancē. Rilovs finiša atzīmei pieskārās pēc peldētas vienas minūtes un 53,27 sekundēm, labodams olimpisko rekordu.

Riodežaneiro olimpisko spēļu čempions Raiens Mērfijs no ASV atpalika 0,88 sekundes, bet bronzu guvušais brits Lūks Grīnbenks bija 1,45 sekundes lēnāks.

Iepriekšējās sešās olimpiskajās spēlēs šajā distancē uzvarēja amerikāņi. Rilovs Japānā ieradās ar pieciem no 17 visu laiku ātrākajiem rezultātiem 200 metru peldēšanā uz muguras.

Savukārt 100 metros brīvajā stilā uzvaru svinēja Austrālijas zvaigzne Emma Makeona, kura finišēja ar jaunu olimpisko rekordu - 51,96 sekundēm. Šovana Bernadete Hohi no Honkongas zaudēja 0,31 sekundi un laboja Āzijas rekordu (52,27), bet austrāliete Keita Kempbela no savas tautietes atpalika 0,56 sekundes un izcīnīja bronzu.

Ātrāk par Makeonu šo distanci peldējusi tikai zviedriete Sāra Šēstrēma, kura piektdien finišēja sestā. Abas peldētājas ir vienīgās, kuras 100 metros brīvajā stilā finišējušas ātrāk par 52 sekundēm.

Riodežaneiro olimpisko spēļu čempione Simone Manuela Tokijā nestartēja, jo nepārvarēja ASV atlasi.

Rīta sesijas noslēgumā norisinājās medaļu cīņas 200 metros kompleksajā peldējumā, uzvaru svinot ķīnietim Šuņam Vanam, kurš finišēja ar jaunu Āzijas rekordu - viena minūte un 55,00 sekundes. Lielbritānijas peldētājs Dankans Skots zaudēja 0,28 sekundes, bet šveicietis Žeremī Deplānšs bija 1,17 sekundes lēnāks.

Sezonas līderis Maikls Endrū no ASV samierinājās ar piekto vietu, bet Riodežaneiro uzvarējušais japānis Daija Seto bija ceturtais. Seto bija starp favorītiem uz pusi garākā distancē, taču nesasniedza finālu.

Tokijas olimpiskajās spēlēs peldēšanā baseinā palikušas vairs tikai divas sacensību dienas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu