Pļaviņš: Droši vien neviens neprognozēja, ka mēs iekļūsim olimpisko spēļu pusfinālā

CopyDraugiem X Whatsapp
Mārtiņš Pļaviņš
Mārtiņš Pļaviņš Foto: AFP/SCANPIX

Latvijas pludmales volejbolistu iekļūšana Tokijas olimpisko spēļu pusfinālā droši vien lielākajam vairākumam ir pārsteigums, atzina Mārtiņš Pļaviņš, kurš to paveicis otro reizi karjerā, kamēr viņa pārinieks Edgars Točs ir olimpiskais debitants.

Latvijas pludmales volejbola pāris, kas sacensībās izlikts ar 14. numuru, ceturtdaļfinālā ar rezultātu 2-0 (21:16, 21:19) pārspēja Brazīlijas duetu, kura sastāvā spēlēja 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu čempions Alisons Seruti un viņa pārinieks Alvaru Filju. Brazīlieši bija izsēti ar ceturto numuru.

Latviešiem olimpisko spēļu pusfinālā  ceturtdien pretī stāsies turnīrā ar pirmo numuru izliktie norvēģi Annešs Mūls un Kristians Sērums, kuri ir pēdējo gadu dominējošie spēlētāji Pasaules tūrē.

Latvija ir vienīgā valsts, kas Tokijas olimpisko spēļu pusfinālos būs pārstāvēta ar diviem duetiem, jo dienu iepriekš sieviešu turnīrā Top 4 fāzi sasniedza Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka.

"Esam ļoti noguruši. Ir ļoti karsts. Saule ir spoža un ir augsts mitruma līmenis. Bija grūti, un priecājos, ka paveicām darbu divos setos. Nezinu, kā būtu bijis trešajā setā. Grūti bija arī Brazīlijas puišiem, viņi pieļāva daudz kļūdu. Zinājām, ka Alisons pagurs. Mums bija sava stratēģija," teica Točs.

"Latvija ir maza pludmales volejbola lielvalsts. Mēs smagi strādājam. Pasaules tūrē naudas balvas nav ļoti lielas, taču varam atļauties trenēties visu gadu, ziemā dodoties uz Ēģipti. Šis mums nav tikai sporta veids vai darbs, ar ko nopelnīt naudu, - tas ir mūsu dzīvesveids," uzsvēra Edgars.

"Redzēsim, kā ies. Esam daudz pret viņiem spēlējuši, nav gan sanācis uzvarēt. Esmu par labu cīņu," piebilda Točs, runājot jau par pusfināla maču pret spēcīgajiem norvēģiem.

2012. vai 2013. gadā Pļaviņš esot Mūlu uzaicinājis uz Latviju patrenēties. Nu viņiem būs jāspēkojas olimpisko spēļu pusfinālā.

"Tā bija mūsu kļūda. Tā bija mūsu milzīga kļūda. Redzējāt, kas tagad notika? Trakums," smejot sacīja Pļaviņš.

"Viņi ir lieliski puiši, lieliski atlēti. Viņi pēdējo gadu laikā ir daudz progresējuši. Viņi ir jauni, un visiem viņi patīk. Negribu to atzīt, bet arī man viņi patīk," atzina Mārtiņš.

Kā pārspēt turnīra galvenos favorītus? "Viņi ir vikingi ar diviem zobeniem. Viņi mums tos iedos, un mēs viņus uzveiksim," jokoja Pļaviņš.

Karstais laiks izrādījās priekšrocība Latvijas, nevis Brazīlijas pludmales volejbolistiem.

"Ir baigais mitrums. Man šķiet, ka desmitos ir pats lielākais cepiens. Arī vienos un divos ir karsts, bet pēc tam grādi iet uz leju. Auksts ūdens un ledus deva možumu. Izturējām. Bet mēs zinājām, ja mums ir grūti, tad 110 kilogramus smagajam Alisonam ir vēl grūtāk," sprieda Točs.

"Viņam bija grūti. Viņš bieži sita autā. Pret mums reti sit autā, viss pašiem ir jāizcīna. Viņš ar nepiespiestajām kļūdām iedeva mums pārliecību. Mēs bijām pārliecināti, ka, spiežot uz viņu, viņš beigās salūzīs. Tā arī notika," piebilda Pļaviņš.

"Play-off" grafiks, pēc Pļaviņa domām, ir ērts.

"Tagad no rīta bija karsts un Alisons pirmais nogura. Pirms tam pret meksikāņiem vakarā, kad nebija karsts, viņš spēlēja zvērā. Tāpat arī iepriekš pret Bruno Šmitu - bija vējš, kas mums palīdzēja, jo viņš nevarēja sasist savas bumbas. Citā dienā citādā laikā viss varētu izvērsties savādāk. Tāpēc esam priecīgi, ka esam nokļuvuši tur, kur esam."

Latvijas duets taktiski nospēlēja precīzi un pacietīgi.

"Mēs zinājām, ka Alisons sit gan uz vienu, gan otru pusi. Līdz ar to Edgaram bija uzdevums noturēt vienu pusi. Un neraustīties, lai viņš nesajūt, ka var sist gan tur, gan tur. Lai viņš jūt, ka tā viena puse ir ciet. Kad viņš mēģināja pārbaudīt pusi, kas bija ciet, tur sanāca bloki. Jā, dažus viņš stipri iesita, bet izsita arī autā vai pa mani," skaidroja Pļaviņš.

"Paldies Ivaram Ikstenam, kurš palīdzēja tikt galā ar kājas traumu, kas man bija visu sezonu. Mārtiņam arī bija maza traumiņa, bet tagad jūtamies labi. Mēs pēdējo mēnesi smagi strādājām. Dzīvojām pludmalē, ēdām un atkal strādājām. Nekādi tusiņi, nekādas dzimšanas dienas, ne kāzu jubilejas. Mēs vienkārši maucām," norādīja Točs.

Pļaviņš ar Toču pauda pateicību sponsoriem un treneriem, kas grūtajos brīžos neizjauca puišiem iesākto darbu.

"Atšķirībā no citām komandām mums katram ir savs plāns, kā trenēties. Mēs bieži netrenējamies kopā. Ārpus pludmales mums ar Edgaru katram ir savs plāns. Prieks, ka mums ļāva turpināt trenēties, kad bijām bedrē un neko nespējām uzvarēt. Tas tomēr nostrādāja," teica Pļaviņš.

"Nedomāju, ka kāds pirms olimpiskajām spēlēm atļāvās pateikt, ka mēs spēlēsim pusfinālā. Liels paldies tiem, kas ticēja mums līdz galam. Ka netaisīja nekādas pārmaiņas. Mums bija vajadzīgs miers un laiks," turpināja Mārtiņš.

"Ja nu vienīgi humora šovā kāds pateica, ka spēlēsim pusfinālā," pajokoja Točs, kuram Top 4 sasniegšana olimpiskajās spēlēs ir negaidīti labs rezultāts.

"Sapņos un domās visu laiku jau kaut kas notiek. Sapņoju, ka braukšu ar Bentliju un dzīvošu kaut kur Maiami. Stress ir visu laiku. Te tas ir mazliet vairāk. Ja stresa nav vai tā ir par daudz, tad ir slikti. Pagaidām peldam pa virsu. Ar Mārtiņu akurāti runājam par to, kas ir jāizdara. Palīdzam viens otram."

Pļaviņš otro reizi karjerā spēlēs olimpisko spēļu pusfinālā. Vai viņš ir Latvijas pludmales volejbola karalis jeb labākais spēlētājs?

"Atkarībā, kam tu to pajautāsi. Monētai ir divas puses, vienmēr ir divi pretēji viedokļi (smejas). Es par to gan nedomāju. Nekad nav bijis mērķis būt Latvijā labākajam. Gadiem ejot, esmu sapratis, ka ir jādara tā, kā tev ir labāk dotajā brīdī. Kad beigsi sportista karjeru un nebūsi izmantojis kādu iespēju, to jau tikai pats nožēlosi. Katrs mans lēmums ir uz manas sirdsapziņas. Ja varu ar to sadzīvot, tad viss ir labi. Ja ne, tad pats vainīgs. Vienmēr ir jāpieņem savs lēmums, neietekmējoties no citiem."

Atgādinām, ka 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs Pļaviņš pārī ar Jānis Šmēdiņu izcīnīja bronzas medaļas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu