"Nobijušās līdz nāvei". Afgāņu sportistes Afganistānā (3)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kalida Popala
Kalida Popala Foto: AFP/SCANPIX

Vairāk nekā 50 afgāņu sportisti evakuēti no Afganistānas galvaspilsētas Kabulas, vēsta "ABC Sport". Lielākā daļa sportistu ir sievietes, kuras, domājot par savu nākotni, ir "nobijušās līdz nāvei". 

Afganistānā varu pārņēmusi islāmistu kustība "Taliban", tādēļ tūkstošiem afgāņu cenšas patvērumu meklēt ārvalstīs, drošākās vietās. Valstī joprojām ir saspīlēta situācija un valda nedrošība. 

Vairāk nekā 50 afgāņu sportistu saņēmuši iespēju patverties Austrālijā, kas šiem cilvēkiem izsniegusi vīzu humānu apsvērumu dēļ. Uz Austrāliju viņi devušies ar Austrālijas gaisa spēku lidmašīnu caur Dubaiju. 

Bijusī Afganistānas futbola izlases kapteine Kalida Popala paudusi bažas par futbolistu drošību un ieteikusi viņām sadedzināt visu, kas sievietes saista ar sportu, vēsta aģentūra "Reuters". 

Bijusī Afganistānas futboliste Šamila Kohestani mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta, ka afgāņu sportistes ir "nobijušās līdz nāvei". 

"Diena, kad "Taliban" ienāca Kabulā, bija diena, kad es atvadījos no sieviešu sporta. Sieviešu sporta nākotne atkal ir kļuvusi tumša un biedējoša," vēsta Kohestani.

"Es jūtu tik daudz sāpju, jūtos sagrauta, ka nevaru palīdzēt... Redzu, ka sievietes tur ir iestrēgušas, es dzirdu viņu balsis, sieviešu drebošās balsis, kas baidās un baidās..." pauda Kohestani.

Divas no afgāņu parasportistēm aizvien cer piedalīties Tokijas paraolimpiskajās spēlēs. 

Bijusī Afganistānas sieviešu futbola izlases trenere amerikāniete Kellija Lindsija: "Cilvēkiem pasaulē ir jāsanāk kopā un vienkārši jānodrošina viņu drošība neatkarīgi no tā, vai viņām ir pareizi dokumenti, atbilstoša personas apliecība vai pase. Daudzām sievietēm Afganistānā nav identitātes kartes, nav personas apliecības, nav pasu."

Iepriekš, cenšoties pamest valsti, pēc kritiena no ASV gaisa spēku lidmašīnas, kad tā pameta Kabulas lidostu, dzīvību zaudēja talantīgais šīs valsts futbolists Zaki Anvari.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu