Vai Usika karjeras grūtākā cīņā joprojām ir duelis pret Briedi? (4)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Oleksandrs Usiks vēsturē kļuvis tikai par trešo bokseri, kurš izcīnījis pasaules čempiona titulu gan pirmā smagā svara kategorijā, gan smagsvaru divīzijā. Vai boksa profesionāļa karjerā ukrainim grūtākā cīņa bijusi pret Latvijas boksa zvaigzni Mairi Briedi?

Usiks sestdien Londonā vairāk nekā 60 tūkstošu skatītāju klātbūtnē pārspēja Lielbritānijas pārstāvi Entoniju Džošua un ieguva savā rīcībā Pasaules Boksa asociācijas (WBA), Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) un Pasaules Boksa organizācijas (WBO) čempiona jostas.

Ukrainis kļuva tikai par trešo bokseri vēsturē, kurš izcīnījis pasaules čempiona jostas gan "cruiserweight" (līdz 90,7 kg) svara kategorijā, gan smagsvaros. Iepriekš tas bija izdevies tikai Evanderam Holifīldam (ASV) un Deividam Hejam (Lielbritānija).

Usiks jau šobrīd ir viens no vistitulētākajiem bokseriem vēsturē - viņš amatiera karjerā aizvadīja vairāk nekā 300 cīņu, kļuva par Eiropas čempionu 2008. gadā, par pasaules čempionu 2011. gadā un par olimpisko čempionu 2012. gadā.

Profesionāļa karjerā Usiks ir nepārspēts 19 cīņās, kurās tikai sešas reizes pretinieki ir izturējuši visus 12 raundus. Viens no šiem sešiem pretiniekiem ir Briedis, kurš ukrainim piekāpās 2018. gada janvārī "Arēnā Rīga".

Usikam preses konferencē tika vaicāts, vai cīņa pret Džošua bija grūtākā karjerā?

"Tā bija lielākā cīņa manā karjerā, taču ne grūtākā," atbildēja Ukrainas bokseris.

Iespējams, ka visgrūtākā cīņa Usikam līdz šim bijusi tieši pret Briedi. Pirms trim gadiem Rīgā ukrainis pārspēja latvieti 12 raundos pēc punktiem. Divi tiesneši uzvaru piešķīra ar rezultātu 115:113, bet trešais soģis uzskatīja, ka duelis noslēdzās neizšķirti - 114:114.

Usika un Brieža duelis norisinājās Pasaules boksa supersērijas turnīra ietvaros. Ļoti iespējams, ka citos apstākļos šajā cīņā būtu neizšķirts, taču sacensību formāts liedza organizatoriem pieļaut šādu scenāriju, jo pēc pusfināla sekoja fināls un sarīkot revanšu būtu ārkārtīgi sarežģīti un laikietilpīgi.

Usiks pārspēja Džošua ar pārliecinošāku rezultātu nekā Briedi - 117:112, 116:112, 115:113. Arī citas uzvaras 12 raundos pēc punktiem ukrainim bijušas pārliecinošākas nekā duelis pret Briedi.

 

Protams, tā ir "sausa" statistika, taču, kā redzams tabulā, pēc punktiem Briedis teorētiski ir bijis vistuvāk Usika pārspēšanai.

"Vairāk nekā 20 gadu laikā, kopš skatos boksu klātienē, šī noteikti bija viena no vislabākajām cīņām, kādu esmu redzējis. Man personīgi rezultāts ir gandrīz vai otršķirīgs. Zinu, ka viens iekļūst finālā, bet otrs ne. Varēja uzvarēt gan viens, gan otrs. Varēja būt neizšķirts. Tā bija ļoti sīva cīņa," pēc Brieža un Usika cīņas preses konferencē pirms trim gadiem sacīja supersērijas organizators Kalle Zauerlands.

"Pretim bija spēcīgs bokseris. Pirmo reizi man pretim stājās sportists ar tādu pieredzi. Man šķiet, ka pirms šīs cīņas biju pārāk mierīgs, un tas mani iegāza. Pārdomas ir tādas, ka šo dueli vajadzēs atkārtot. Un ceru, ka tas notiks," pauda Briedis uzreiz pēc zaudējuma Usikam.

"Uzskatu, ka šī cīņa bija līdzīga - tikās divi pasaules čempioni. Neredzu, ka Mairis būtu zaudējis vai Oleksandrs uzvarējis - tāds ir mans personīgais uzskats. Pirms cīņas vairāk runāja par Oleksandru, mēs bijām klusāki. Ja cilvēku vairāk atpazīst, par viņu vairāk domā. Tas varbūt ietekmēja arī tiesnešus," norādīja Brieža treneris Sandis Kleins, ar kuru pēc šī zaudējuma Latvijas bokseris pārtrauca sadarbību.

Tiesa, vērts atgādināt, ka 2018. gadā Usiks cīņā pret Lielbritānijas bokseri Toniju Beljū bija iedzinējos tiesnešu vērtējumā - 66:67, 67:67, 65:68, taču ukrainis astotajā raundā izcīnīja uzvaru tehnisko nokautu.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu