Video ⟩ Noslēgusies pirmā konference "Par godīgu un atbildīgu spēli"

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Noslēgusies pirmā konference “Par godīgu un atbildīgu spēli”. Konferences mērķis bija raisīt sabiedrībā diskusiju par jautājumiem kas saistās atbildīgu un drošu spēli laukumā un ārpus tā.

Konferenci atklāja Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Vadims Ļašenko un UEFA pārstāvis Godīgas spēles jautājumos Massimiliano Michenzi, kurš savā uzrunā atzīmēja godīgas spēles principu ievērošanu kā nozīmīgāko aspektu, uz kura balstās futbola spēle, un atgādināja, ar kādu nopietnību UEFA vēršas pret godīgas spēles principu pārkāpumiem un ir gatavi sniegt nepieciešamo atbalstu LFF šajā jomā.

Konference notika tematiskajos blokos par atbildīgu spēli un par godīgu spēli, kur katrā no tiem uzstājās divi lektori un diskusiju panelī par tēmu izvirzītos jautājumus apskatīja konferencē pieaicinātie nozares eksperti. Īpašs prieks un gods ir, ka konferencē klātienē piedalījās arī starptautiskie viedokļu līderi un speciālisti Jakob Jonsson un Jesper Karrbrink, kuri savus novērojumus un skatījumu problemātikai prezentēja pirmajā tematiskajā blokā “par atbildīgu spēli”.

Jakob Jonsson ir viens no vadošajiem speciālistiem problemātiskas spēles un azartspēļu atkarības jomā Ziemeļeiropā. Savā prezentācijā stāstīja par riska faktoriem sportistu vidū, kas veicina azartspēļu atkarības rašanos, un iepazīstināja ar iespējamajiem rīkiem, kā sevi un sporta sabiedrību no tādiem pasargāt. “Visas izmaiņas uz labo sākas ar zināšanām.” Viņš uzsvēra arī: lai pasargātu no potenciālām atkarību problēmām sportistus, tos ieteicams iesaistīt procesos un nodarbināt, jo svarīgi, lai ārpus sporta viņiem dzīve būtu jēgpilna.

Jesper Karrbrink kā viens no azartspēļu nozares cienītākajiem viedokļu līderiem atgādināja, ka “atbildīgas spēles principu ievērošana ir galvenais priekšnoteikums nozares ilgtspējai”, un savā prezentācijā skaidroja, kā mainījusies licencētā azartspēļu nozare un ar kādiem rīkiem atbildīgs spēļu operators šodien proaktīvi spēj pasargāt spēlētāju no nevēlamām sekām. Viņš uzsvēra, ka diemžēl nozares kontekstā nākas pieskarties arī nelegālo azartspēļu pakalpojumu sniedzēju problēmai, kas pēdējos gados saasinājusies kā Latvijā, tā citās valstīs.

Konferences laikā tika aizvadītas divas paneļdiskusijas - “Kā atrast līdzsvaru azartspēļu regulējumā?” un “Izaicinājums spēļu sarunāšanas apkarošanā”. Azartspēļu diskusija tika veltīta to regulējumam un citām problēmām. Pieaicinātie eksperti Jana Salmiņa (Finanšu Ministrija), Signe Birne (IAUI), Armands Ukass (Betsson Group) un Baiba Liepiņa (Reklāmas asociācija) diskutēja par iespējām atrast līdzsvaru stingrajā regulējumā, nelegālā tirgus īpatsvaru un par cīņu ar to, kā arī apsprieda nodokļu un reklāmas jautājumus.

Godīgas spēles paneļa diskusija bija par spēļu sarunāšanas problēmu. Tās dalībnieki Arvīds Rasa (Leon Gaming Group), Kaspars Rāzna (viensviens.lv), Konstantīns Rubīns (LFF) un Raitis Kalnačs (Valsts policija) deva ieskatu aktuālajā situācijā, sadarbībā problēmas apkarošanā un citos jautājumos. "Līdzsvaru viennozīmīgi nav viegli atrast," skaidro "Betsson Group" vadītājs Latvijā Armands Ukass.

"No vienas puses, ir skaidrs, ka mums jāaizsargā spēlētājs, no otras puses, mums, kā mazā tirgū, ir arī nepieciešami legālie operatori, kas piedāvā legālu un atbildīgu spēli."

Pirms diskusijas uz konferences skatuves uzstājās LFF Drošības un godīgas spēles speciālists Konstantīns Rubīns, kurš savā prezentācijā skaidroja juridisko regulējumu un praktiskus jautājumus, aptverot gan krimināllikumu, gan specifisku LFF regulējumu. Un jurists un Starptautiskās pretkorupcijas sportā asociācijas vadības komitejas biedrs Mārtiņš Dambergs, kurš izklāstīja, kā institūcijas var rīkoties, lai mazinātu iespējamu manipulāciju risku sportā.

Interesi par konferenci izrādīja ne tikai futbola sabiedrība. To apmeklēja un klausījās/skatījās tiešsaistē arī citu sporta federāciju pārstāvji, komandu spēlētāji, treneri un tiesneši.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu