Grand Swiss Rīgā - pasaules klases šaha turnīrs, kurš gandrīz nenotika (1)

Fabiano Karuana un Maksims Čigajevs Grand Swiss turnīrā Rīgā Foto: Mark Livshitz FIDE.com
Jānis Vingris
, Žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Otrdien, 26. oktobrī, tika atklāts Latvijas vēsturē lielākais šaha pasākums FIDE Grand Swiss, kurā piedalās gandrīz visi labākie pasaules šahisti. Bet pagājušonedēļ, kad Rīgā jau bija ieradušies pirmie spēlētāji, organizatori vēl dzīvoja neziņā, vai Latvijā ieviestais lokdauns nepieliks punktu turnīra norisei. Latvija bija pirmā valsts pasaulē, kas šoruden atkārtoti ieviesa lokdaunu, un tas šaha pasaulē radīja lielu neziņu.

Turnīra direktoram Egonam Lavendelim un viņa komandai nedēļa pirms turnīra sākšanās bija grūta. Saprast to, vai Grand Swiss vispār varēs notikt, viņš sauc par vislielāko izaicinājumu. Veselības ministrs Daniels Pavļuts bija paziņojis, ka visi sporta pasākumi tiek atcelti, bet oficiāla valdības lēmuma vēl nebija. Organizatori cerēja uz izņēmumu - augsta līmeņa sacensībām, organizētām stingros epidemioloģiskos ierobežojumos, kas netiktu aizliegtas. Turnīra atcelšana nozīmētu milzīgu sajukumu - Rīgā jau bija ieradušies pirmie spēlētāji, kaut kur debesīs lidmašīnās un tranzītlidostās atradās Dienvidamerikas, Ķīnas un Indijas spēlētāji, kuriem, lai nokļūtu Rīgā, ceļā bija jāpavada 24 stundas.

“Es saprotu, ka krīzes situācijā valdība var visu ko atcelt, bet ir šausmīgi sāpīgi, ja to atceļ pēdējā brīdī,” stāsta Egons Lavendelis. “Tad, kad viss jau notiek, viss ir pasūtīts, sarunāts un apmaksāts, tad zaudējumi ir vislielākie. Ja pasākumu atceļ divas dienas pirms sākuma, tas ir šausmīgi dārgi.”

Grand Swiss Rīgā
Grand Swiss Rīgā Foto: Mark Livshitz FIDE.com

GRAND SWISS

FIDE Grand Swiss ir lielākais šaha pasākums, kāds jebkad ir noticis Latvijā. Šāda līmeņa turnīrā līdz šim nav spēlējuši Latvijas šahisti, bet tagad tajā piedalīsies uzreiz pieci mūsējie. Šī prestižā turnīra uzvarētāji dodas tālāk uz pretendentu turnīru, kurā tiks izspēlēta ceļazīme uz maču par pasaules čempiona titulu. Turnīrā piedalās 164 spēlētāji - 114 vīrieši un 50 sievietes, kuri cīnās par 550 tūkstošus ASV dolāru lielu balvu fondu, pirmā vieta saņems 70 tūkstošus.

Pirms dažiem gadiem Rīgā notikušie sieviešu un jauniešu Eiropas čempionāti un Grand Prix posms bija lieli notikumi, bet Grand Swiss ir daudz lielāks notikums. Arī 1995. gada Bankas Baltija finansētie turnīri ar pasaules ranga līderu klātbūtni un septiņdesmitajos gados uz Dailes teātra skatuves notiekošie riņķa turnīri ar pasaules čempiona rīdzinieka Mihaila Tāla piedalīšanos nebija tik lieli notikumi.

Grand Swiss turnīru tradicionālā mājvieta ir Menas sala. Apvienotās Karalistes kroņīpašumā esošā sala ar plašām pašpārvaldes tiesībām Covid-19 pandēmijas rezultātā ieviesa stingrus noteikumus un augustā, divus mēnešus pirms turnīra sākuma, Starptautiskajai šaha federācijai (FIDE) kļuva skaidrs, ka Grand Swiss Menas salā nav jēgas organizēt. Vietējā likumdošana paredz, ka visiem iebraucējiem ir jādodas pašizolācijā. Tas nozīmētu to, ka pie 14 dienu spēlēšanai paredzētā laika klāt nāktu vēl 10 dienu pašizolācijas posms. Skaidrs, ka šahisti uz šo turnīru nebrauktu. Arī organizatoriem tie būtu dubulti viesnīcu un citi izdevumi. Tika meklēta jauna norises vieta, un izvēle krita uz Latviju, kuras epidemioloģiskā situācija tad vēl izskatījās cerīgi.

Grands Swiss Rīgā
Grands Swiss Rīgā Foto: Mark Livshitz FIDE.com

Tikai divus mēnešus pirms turnīra sākuma Latvijas organizatori atsaucās uzaicinājumam un metās jaunā izaicinājumā - rekordīsā laikā noorganizēt pasaules līmeņa turnīru. Spēlētāju vajadzībām bija vajadzīga vesela viesnīca vismaz 250 cilvēkiem - spēlētājiem, viņu pavadošajam sastāvam, tiesnešiem un FIDE pārstāvjiem. Viesnīcas un spēļu norises vietas vienā lokācijā izrādījās neiespējami atrast, tādas viesnīcas gan Rīgā, gan Jūrmalā vairs nebija pieejamas. Organizatori lika lielas cerības uz Jūrmalas viesnīcām, kas iespējamā burbuļa situācijā ļautu spēlētājiem aiziet pastaigāties līdz jūrai, bet brīvu viesnīcu vairs nebija. Galu galā organizatori par spēļu norises vietu izvēlējās Hanzas peronu - skaistu un prestižu vietu, kas atbilst turnīra līmenim un atrodas tuvu izvēlētajai turnīra viesnīcai AC Hotel Marriott Riga. Viss, kas spēlētājiem Latvijā ieviestā lokdauna apstākļos ir atļauts, - no viesnīcas doties uz Hanzas peronu un atpakaļ. Sabiedrisko transportu izmantot ir aizliegts, rudenīgas pastaigas pa Rīgu un pasēdēšanas kafejnīcās ir aizliegtas.

Lietuvā un Grieķijā tika atrasti un uz Latviju atgādāti trūkstošie elektroniskie DGT galdiņi, kas nodrošina spēļu tiešraidi internetā. Tika noīrēti 200 vienādi koncerta klases krēsli, lai spēlētājiem būtu ērta sēdēšana daudzu stundu garumā. Bet lielākais izaicinājums un izdevumi - drošības protokola izstrāde.

DROŠĪBAS PROTOKOLS

Lavendelis stāsta, ka organizatori ir izstrādājuši nopietnu drošības protokolu - tā, lai būtu droši gan dalībniekiem, gan Latvijas sabiedrībai: “Mums ir jābūt absolūti drošiem par spēlētāju veselību, un jābūt drošiem, ka viesi neatved vīrusu Latvijas sabiedrībai. Testi tiek veikti gan iebraucot, gan regulāri turnīra laikā. Šī testēšana ir milzīgi papildu izdevumi. Mums ir jātestē gan dalībnieki, gan visi līdzbraucēji, kas dzīvo tajā pašā burbulī, gan tiesneši, oficiālās personas, brīvprātīgie, viesnīcas darbinieki, pasākuma norises vietas darbinieki. Tikai šahistiskā daļa vien ir pāri 200 cilvēkiem.

Pareizinām laboratoriju cenas ar testu skaitu, sanāk tāda summa, ar kuru vien varētu nopietnu šaha turnīru noorganizēt.”

Turnīra direktors stāsta, ka viesnīcas pagalmā dalībniekiem ir ierīkota pastaigu zona ar dīvāniņiem. Vismaz kaut kas, lai spēlētājiem nav jāsēž viesnīcas istabiņās.

Grand Swiss Rīgā
Grand Swiss Rīgā Foto: Mark Livshitz FIDE.com

Neskaidrās situācijas dēļ dažas dienas pirms turnīra sākuma no dalības atteicās vairākas šaha superzvaigznes - Hikaru Nakamura, Aleksandrs Griščuks, Šakirs Mamedjarovs, Ričards Raports un Vidits Gujrati, arī vairāki spēlētāji no Ķīnas, kuriem pēc atgriešanās mājās no Rīgas Ķīnā pašizolācijā valdības nodrošinātajās viesnīcās būtu jāpavada vēl 14 dienas. Dalību turnīrā esot apsvēris arī tagadējais pasaules čempions norvēģis Magnuss Karlsens, kuram novembrī ir sagaidāms mačs par pasaules čempiona titulu pret pretendentu Janu Ņepomņičiju no Krievijas.

Zināmākie, kas ir ieradušies Latvijā, ir šaha superzvaigznes Fabiano Karuana, Levons Aronjans, Alireza Firuzja un citi. Latviju pārstāvēs pieci spēlētāji – lielmeistari Artūrs Neikšāns, Ņikita Meškovs, Normunds Miezis, Laura Rogule un Madara Golsta. Pilns dalībnieku saraksts Open kategorijā šeit un sieviešu kategorijā šeit

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu