Radeviča joprojām nav IZM atmaksājusi olimpisko naudas balvu, bobslejisti drīz saņems Soču prēmiju starpību (33)

Mārtiņš Kļavenieks
, TVNET sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Ineta Radēviča
Ineta Radēviča Foto: Edijs Pālens/LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir lūgusi kādreizējai tāllēcējai Inetai Radevičai atmaksāt viņai piešķirto valsts prēmiju par sasniegto rezultātu Londonas olimpiskajās spēlēs, jo bijusī vieglatlēte diskvalificēta par dopinga lietošanu, taču pagaidām lūgums nav guvis atsaucību, intervijā portālam TVNET pastāstīja ministre Anita Muižniece (JKP).

Radeviča joprojām nav atsaukusies IZM aicinājumam atgriezt valdības piešķirto olimpisko prēmiju 30 000 eiro apmērā, kas tika izmaksāta par iegūtu ceturto vietu 2012. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Londonā, bet anulēta, jo sportiste tika diskvalificēta pozitīva dopinga testa dēļ. 

IZM vadītāja Muižniece sarunā ar TVNET uzsvēra, ka pagaidām nav likumiska regulējuma, kas liktu diskvalificētiem atlētiem obligāti atgriezt valsts piešķirtu prēmiju. Pagaidām jāpaļaujas uz katra cilvēcisko sirdsapziņu.

"Diemžēl šis [Radevičas] rezultāts tika anulēts. Mēs esam aicinājuši labprātīgi atmaksāt šo naudas balvu. Tādā aicinājuma formā tas šobrīd arī ir [palicis]. Likuma grozījumos par naudas balvu piešķiršanu plānojam precizēt to, kā rīkoties tajā brīdī, ja kāds Latvijas sportists tiek diskvalificēts dopinga dēļ. Šobrīd tas nekur nav reglamentēts. Viss atkarīgs no katra paša godaprāta," pauda Muižniece.

Vieglatlētikas integritātes vienība (AUI) pēc atkārtotām Londonas olimpisko spēļu dopinga provju pārbaudēm Radevičas analīzēs konstatēja anaboliskā steroīda oksandrolona pēdas, tāpēc bijusī vieglatlēte vēlāk atkāpās no Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidentes amata.

Sportistes karjeru Radeviča noslēdza pēc 2012. gada vasaras olimpiskajām spēlēm Londonā, kur viņa palika ceturtā vietā, no bronzas godalgas atpaliekot tikai par centimetru.

Savukārt pozitīvas ziņas jau drīzumā gaidāmas Soču ziemas olimpisko spēļu bobsleja laureātu sakarā. 

Sākotnēji divnieks ar Oskaru Melbārdi un Daumantu Dreiškenu izcīnīja piekto vietu, bet četrinieks ar Melbārdi, Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu ieguva sudraba godalgas.

Vēlāk, pēc vērienīgās valsts atbalstītās dopinga slēpšanas shēmas atklāšanas, vairāki Krievijas sportistu rezultāti tika anulēti, Latvijas divniekam iegūstot bronzu, bet četriniekam tiekot pie olimpiskā čempiontitula.

Bronzas un zelta medaļas latviešiem svinīgā ceremonijā pasniedza jau 2020. gada februārī Siguldā, bet prēmiju starpību bobslejisti no valsts joprojām nav saņēmuši.

IZM vadītāja Muižniece TVNET apstiprināja, ka šis jautājums tiek risināts, lai jau tuvākajā laikā bobslejisti saņemtu pelnīto valsts naudas balvu.

"Man jāpauž liela nožēla, ka pagājis tik ilgs laiks, bet šis jautājums vēl nav atrisināts. Nākamās Nacionālās sporta padomes sēdes darba kārtībā esam pieteikuši šo līdzekļu pieprasījumu, lai šo parādu atdotu. Ja padome lems pozitīvi, tad nākamais solis jau ir Ministru kabinets (MK) un līdzekļu piešķiršana."

Pēc sudraba medaļas iegūšanas Sočos Melbārdis, Dreiškens, Vilkaste un Strenga katrs no valsts saņēma 64 030 eiro pēc nodokļu nomaksas. Melbārdis un Dreiškens par piekto vietu divniekos saņēma 13 830 eiro katrs.

Intervija ar Anitu Muižnieci TVNET portāla sporta sadaļā tiks publicēta šonedēļ.

Komentāri (33)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu