Latvijas slēpotājs Vīgants: Kontaktpersonas statuss deva arī savus plusus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Raimo Vīgants
Raimo Vīgants Foto: No personīgā arhīva

Latvijas distanču slēpotājam Raimo Vīgantam kontaktpersonas statuss deva arī savus plusus, sarunā ar aģentūru LETA atzina slēpotājs.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā pēc ierašanās Pekinā pozitīvs Covid-19 tests bija vienam Latvijas pārstāvim, bet kontaktpersonas statuss tika piemērots četrām personām, tajā skaitā Vīgantam. Kontaktpersonas statuss, ko vēlāk Vīgantam atņēma, gan nenozīmēja, ka viņš nevar aizvadīt treniņus.

"Sākums bija nedaudz nervozāks, nekā cerēts. Jau mājās dzīvoju sava veida "burbulī" ar mērķi izvairīties no Covid-19, bet nesanāca. Taču kontaktpersonas statuss deva arī savus plusus, piemēram, varēju individuāli braukt ar komandas mašīnu, kas samazināja risku saskarties ar infekciju," stāstīja Vīgants.

Sportists Pekinā ieradās pagājušajā ceturtdienā un ir aklimatizējies, taču pirmās dienas bijušas smagas un vēl šīs nedēļas vidū viņš jutis laika zonu starpību. Aklimatizāciju apgrūtina arī tas, ka slēpošanas trases ir smagas un sniegs - lēns.

"Šodien ar treneri nolēmām, ka man būs brīvdiena, kas man īsti pēc ierašanās nav bijusi. Līdz šim katru dienu biju trasē," teica Vīgants.

Arī laikapstākļi vismaz pagaidām nelolo slēpotājus, biatlonistus un ziemeļu divcīņniekus. No rītiem temperatūra esot apmēram -20 grādi pēc Celsija, bet sākot treniņus trasē, ap -17. Vēl vairāk aukstumu izjūt, jo ir vējš, taču vieglākus apstākļus padara saule.

"Tāpat paveicies ar to, ka šeit ir kontinentālais klimats ar ne tik augstu gaisa mitrumu. Mūsu pirmajās sacensībās sola jau apmēram -8 grādus. Šie aukstie laikapstākļi man nerada problēmas. Neesmu ļoti noraizējies par laikapstākļiem un par to nedomāju, jo treniņi aizritējuši labi un neesmu nosalis. Varbūt sacensības būs daudz citādākas aukstā laika un sniega dēļ, kas nedos priekšrocības lielvalstu pārstāvjiem attiecībā uz slēpju smērēšanu," skaidroja Vīgants.

"Mākslīgais sniegs ir daudz blīvāks par dabīgo. Šo sniegu ražo -30 grādos un tas ir ļoti smalks. Un, jo smalkāks ir sniegs, jo tas ir "agresīvāks" un ātrāk deldē slēpju smēri. Jau īsā laika periodā slēpe ir tīra, tad darbu dara pats slēpes karkass un struktūra," turpināja Vīgants.

Slēpošanas sacensības norisinās Džandzjakou, kas atrodas apmēram 200 kilometru brauciena attālumā no Pekinas. Šī iemelsa dēļ, visticamāk, nebūs iespēja sekot klātienē citu Latvijas sportistu startiem.

"Bijām domājuši, ka laikā, kad ir komandu stafete, varētu aizbraukt uz vienu no hokeja izlases spēlēm. Pagaidām gan nav plāna iet skatīties, piemēram, biatlonu, jo laikapstākļi ir auksti un ilgstoša uzturēšanās tajos patērē daudz enerģijas. Protams, ka tāpat sekošu, kā visiem sportistiem veicās," atzīmēja Vīgants.

Abi Latvijas distanču slēpotāji Vīgants un Roberts Slotiņš dzīvo cienā viesnīcas istabā un aizvada arī kopīgus treniņus.

"Cenšamies nestaigāt pa istabām, jo nevar zināt, kurā brīdī varam kļūt par kontaktpersonām. Šī iemesla dēļ arī ar Robertu nolēmām nedoties uz atklāšanas ceremoniju, kas palielina inficēšanās risku," teica Vīgants.

Tāpat kā pārējās olimpisko spēļu norises vietās, arī Džandzjakou ir ļoti strikti epidemioloģiskās drošības pasākumi.

"Visu laiku dezinficē, arī mūsu istabā bija dezinficēta, nevis vienkārši mazgāta grīda. Viesnīcas gaiteņos ir ļoti auksti, jo visu laiku tiek turēti vaļā logi. Ir diezgan nopietni. Tāpat arī ūdeni šeit nedrīkstam lietot, jo tas ir ļoti hlorēts un no tā pamatīgi cieš āda," atklāja Vīgants.

Distanču slēpošanas sacensības sāksies sestdien ar 15 kilometru skiatlonu sievietēm, Latviju pārstāvot Patrīcijai Eidukai, bet dienu vēlāk 30 kilometru distancē dosies vīrieši, tajā skaitā Vīgants.

Pekinas olimpiskās spēles norisināsies līdz 20.februārim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu