Psiholoģiskais terors, pulveris... jeb zelta cena Krievijas daiļslidošanā (7)

Foto: AP/Scanpix
TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Krievija un vēlāk Krievijas Olimpiskā komiteja (KOK) pēdējās trīs Olimpiādēs var lepoties ar paša augstākā līmeņa sasniegumiem sieviešu daiļslidošanā. Minētos panākumus izcīnījušas Eteri Tutberidzes audzēknes, bet kādas sekas atstāj slavenās treneres despotiskā pieeja?

Līdz ar KOK komandas daiļslidošanas vadošās sportistes Kamilas Vaļijevas nokļūšanu dopinga skandāla epicentrā sporta sabiedrībā radušies daudzi jautājumi. Vai sportiste tiešām neatļautās vielas uzņēma netīšām? Vai 15 gadus veca sportiste šādu lēmumu pieņemtu apzināti? Vai arī tomēr šeit savu pirkstu pielikuši sportistei apkārt esošie pieaugušie?

Tas, ka Tutberidzei rūp tikai rezultāti, nevis viņas sportistes, ir gadu gaitā pierādījies fakts...

"Tutberidzes derīguma termiņš"

Ar šādu terminu daiļslidošanas fanu vidū tiek apzīmēts brīdis, kad Tutberidzes trenētā sportiste sasniedz 17 gadu vecumu. Šāds apgalvojums ir ar nelielu humora piesitienu. Bet, kā mēs zinām, - katrā jokā ir daļa patiesības. Šajā gadījumā patiesības ir vairāk nekā joka...

Pirmā Tutberidzes audzēkne, kas sasniedza augstus panākumus, bija Jūlija Lipnicka, kura olimpisko zeltu izcīnīja 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs. Viņa tobrīd bija 16 gadus veca. Uzreiz pēc panākuma viņas karjera piedzīvoja būtisku lejupslīdi, un jau 2017. gadā viņa slidas kāra vadzī. Pamatojums šādam lēmumam bija būtiskas problēmas ar anoreksiju.

"Mani ledus vairs nesaista," toreiz sacīja 19 gadus veca Lipnicka. Citos sporta veidos 19 gadi ir vien karjeras sākums. Tāpat 19 gadu vecumā karjeru turpina sievietes, kuras trenējušās pie citiem speciālistiem.

Eteri Tutberidze (no kreisās) un Kamila Vaļijeva
Eteri Tutberidze (no kreisās) un Kamila Vaļijeva Foto: EPA/Scanpix

Piemēram, viena no atpazīstamākajām Krievijas daiļslidotājām Jeļizaveta Tuktamitševa ir 25 gadus veca un joprojām turpina priecēt skatītājus ar augsta līmeņa sniegumu. Tutberidzes vadībā kas tāds ir neiespējama anomālija.

Atceramies 2018. gada Olimpiādi. Arī toreiz mirdzēja divas Tutberidzes audzēknes - Aļina Zagitova un Jevgeņija Medvedeva, kuras bija attiecīgi 15 un 17 gadus vecas. 

Kur viņas ir šajās olimpiskajās spēlēs? Tribīnēs. Uzgavilējot Annai Ščerbakovai, Aleksandrai Trusovai un jau pieminētajai Vaļijevai. 

Zagitova karjeru beidza... 17 gadu vecumā. Viņa norādīja, ka vairs nespēj cīnīties ar meitenēm, kuras izpilda četrapgriezinu lēcienus: "Man šiem lēcieniem ir jāsagatavojas psiholoģiski un fiziski. Man būtu jāzaudē aptuveni trīs kilogrami, lai samazinātu savainojumu risku."

Savukārt Medvedeva oficiāli punktu karjerai lika vien šogad, norādot, ka viņa sportistes gaitas nevar turpināt hronisku muguras problēmu dēļ.

Arī Zagitova un Medvedeva pēcāk atklāja, ka viņām vajadzējis zaudēt svaru, lai spētu konkurēt ar jaunākām sportistēm. Piemēram, Medvedeva skaidroja, ka viņai uz ledus bija jādodas, ciešot no dehidrācijas, jo tikai uz ūdens rēķina viņa varējusi zaudēt nepieciešamo svaru.

Tikai pēc aiziešanas no Tutberidzes Medvedeva esot sākusi strādāt ar nutriciologu, kas viņai palīdzēja atgriezties pie normāla uztura. Medvedeva reiz izteicās, ka viņai bijušas konstantas bailes no stāšanās uz svariem.

Savukārt Zagitova skaidroja, ka viņa un Medvedeva sacensību laikā drīkstējušas ar ūdeni tikai izskalot muti, nevis to padzerties.

Barbariska metodoloģija

Fakts, ka Tutberidze spēj izaudzināt augstākā līmeņa daiļslidotājas, ir skaidrs visiem. Tomēr pieredzējušās speciālistes metodoloģija ir patiesi brutāla.

"Eteri meitenes", kā tiek dēvētas Tutberidzes audzēknes, gadu gaitā ir pavērušas priekškaru slavenās speciālistes treniņiem, radot visnotaļ uzskatāmu priekšstatu par treneres izmantotajām metodēm.

Eteri Tutberidze
Eteri Tutberidze Foto: Reuters/ScanPix

Kā jau var noprast no Medvedevas un Zagitovas pieredzes, Tutberidzes treniņu programmas pamatā ir meiteņu svara kontrolēšana. Katru dienu sportistēm ir jākāpj uz svariem citu meiteņu priekšā. Gadījumā, ja svars neatbilst noteiktajam, Tutberidze ķeras pie psiholoģiska terora, kas tiekot izmantots arī uz ledus.

Tomēr, iespējams, briesmīgākais fakts ir Tutberidzes cīņa pret dabu. Cilvēkam šajā vecumā (13-15) lielākoties iestājas pubertāte, kā rezultātā var sekot straujas ķermeņa pārmaiņas. Lai kavētu pubertātes iestāšanos un izskaustu potenciālas ķermeņa izmaiņas (pieņemšanos svarā), Tutberidzes meitenes barības vielas uzņem tikai pulvera veidā.

Tāpat izskanējusi arī informācija, ka "Eteri meitenes" lieto arī medikamentu ar nosaukumu Luprons, jo tas palīdz aizkavēt pubertāti.

Šajā brīdī milzu slodze treniņos, kas meitenes noved pāri fizisko spēju slieksnim, jau šķiet pašsaprotams aspekts. 

"Pat ja tu esi nogurusi vai savainota, tev tik un tā ir jādodas uz ledus," par Tutberidzes treniņiem savulaik izteicās viņas bijusī audzēkne Poļina. 

Savukārt cita "Eteri meitene" Anastasija Šabatova 2019. gadā "Instagram" tiešraidē piedāvāja citu panākumu atslēgu: "Kā konstanti demonstrēt labu sniegumu? Dzer daudz dopinga, un tu rādīsi labu sniegumu. Tas arī viss. Tikai jālieto pareizais dopings..."

Šabatovai tobrīd bija vien 13 gadi... Protams, viņa Krievijas daiļslidošanas saimē kļuva par nevēlamu personu, kā rezultātā jaunā meitene bija spiesta pieņemt savas mātes pilsonību, pārceļoties uz dzīvi Ukrainā.

"Tīrasiņu zirgi"

Pati Tutberidze neslēpj, ka treniņus pārvalda ar dzelzs dūri. Viņasprāt, Krievijas komandas (šobrīd KOK komandas) pārstāvēšana ir pats augstākais iespējamais gods, līdz ar to meitenes nedrīkst izgāzties.

"Saviem audzēkņiem jau no aptuveni 13 gadu vecuma cenšos ieaudzināt, ka treniņos vienkārši nedrīkst čīkstēt: "Esmu nogurusi. To es es tagad nespēju. Pamēģinām šo rīt." Paskaties uz karti un redzēsi, cik liela ir Krievija," Tutberidzi citē "The Washington Post".

Eteri Tutberidze
Eteri Tutberidze Foto: AFP/SCANPIX

"Tu tiec izvēlēta dalībai starptautiskās sacensībās un saņem jaciņu, kurai uz muguras rakstīts "Krievija". Ja tu esi labākā, kuru Krievija ir aizsūtījusi apskatīt visai pasaulei, tu uz ledus nedrīksti iziet ar sliktu attieksmi."

Protams, sporta sabiedrībā netrūkst cilvēku, kuri kritizē Tutberidzes metodes. Tajā pašā laikā starptautiskajā arēnā, ne tikai Krievijā, trenerei ir arī daudz atbalstītāju.

Piemēram, 2020. gadā Tutberidze saņēma vēsturē pirmo Starptautiskās Slidošanas apvienības "Labākā trenera" balvu. Savukārt Kanādas Slidošanas federācijas direktors Teds Bartons Tutberidzes audzēknes nosauca par "stalli ar tīrasiņu zirgiem".

Slavenā ziņu medija NBC vadošais daiļslidošanas apskatnieks Džonijs Vaiers pēc vizītes Tutberidzes skolā to nosauca par labāko pasaulē, piebilstot, ka viņš juties privileģēts redzēt tik skaistu slidošanu.

Protams, KOK daiļslidotājas dominē arī šajās olimpiskajās spēlēs. Nobeigumā atliek uzdot jautājumu, vai šie "tīrasiņu zirgi" stallī būs vēl 2026. gada olimpiskajās spēlēs? Vai tomēr izrādīsies, ka arī Ščerbakova, Vaļijeva un Trusova ir nekas vairāk kā dzīvi cilvēki ar organismiem, kuri var salūzt? Vēsture liek sliekties otrā varianta virzienā...

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu