Cilvēktiesību aktīvisti pieprasa FIFA reaģēt uz pārkāpumiem Katarā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
FIFA prezidents Džanni Infantīno un Kataras emīrs Tamīms bin Hameds al Tānī
FIFA prezidents Džanni Infantīno un Kataras emīrs Tamīms bin Hameds al Tānī Foto: Reuters/ScanPix

Cilvēktiesību aktīvisti pieprasījuši Starptautiskajai Futbola federāciju asociācijai (FIFA) reaģēt uz pārkāpumiem pret privātā drošības sektora darbiniekiem Katarā.

Šī gada decembrī Katarā norisināsies FIFA Pasaules kausa finālturnīrs.

Cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" 74 lappušu ziņojumā "They Think That We're Machines" vēstīts par trūkumiem drošības sektorā - pārslodzi, nepietiekamajām brīvdienām, bargajām soda naudām, rasu diskrimināciju.

"Pasaules kausam esot tikai dažu mēnešu attālumā, FIFA jākoncentrējas darīt vairāk, lai novērstu ļaunprātīgo izmantošanu privātajā drošības sektorā, citādāk finālturnīrs tiks sabojāts vēl vairāk," paziņoja "Amnesty International" ekonomikas un sociālā taisnīguma nodaļas vadītājs Stīvens Kokbērns.

"Plašāk runājot, FIFA ir jāizmanto savs statuss, lai izdarītu spiedienu uz Kataru veiksmīgāku reformu īstenošanā un likumu ieviešanā. Laiks iet ātri - ja netiks izveidota labāka prakse, izmantošana turpināsies arī pēc finālturnīra beigām," piebilda organizācijas vadītājs.

Pētījumā tika intervēti 34 viesstrādnieki, kurus nodarbināja astoņas dažādas drošības kompānijas, kas sniedz pakalpojumus gan valsts valdībai, gan futbola stadioniem. Pakalpojumi tika sniegti arī projektiem, kuri ir svarīgi infrastruktūras sastāvdaļas Pasaules kausam, kā piemēram, viesnīcām, sabiedriskajam transportam un sporta celtnēm.

Vismaz trīs no šīm astoņām kompānijām nodrošināja apsardzes pakalpojumus nesen notikušajiem FIFA turnīriem, to vidū esot klubu Pasaules kausam un FIFA Arābu kausam.

Simtiem tūkstošu imigrantu no Ugandas, Kenijas, Bangladešas un Pakistānas devās uz Kataru pēc tam, kad Tuvo Austrumu valstij tika piešķirts 2022.gada Pasaules kausa finālturnīrs. 2021.gada vidū aptuvenais strādnieku skaits bija 2,1 miljons.

Neskatoties uz Kataras valdības iejaukšanos, lai risinātu kafāla sistēmas problēmu, kas neļāva darbiniekiem mainīt darba vietu bez darba devēja piekrišanas, un minimālās algas palielināšanu, ir arī citas problēmas, teikts "Amnesty International" ziņojumā.

Intervētie, kuru identitātes ir aizsargātas, ziņoja par gadījumiem, kad likts strādāt 84 stundas nedēļā, kaut gan pēc Kataras likumiem ir ļauts strādāt maksimums 60 stundas. Dažos gadījumos tika piespiests strādāt divas 16 stundu maiņas pēc kārtas.

29 intervētie apgalvoja, ka regulāri strādāja 12 stundu maiņas, un 28 no viņiem teica, ka viņiem regulāri tika liegta iknedēļas atpūtas diena. Kādam Bangladešas apsargam brīvdiena nav bijusi trīs gadus, darba devējiem nemaksājot nepieciešamo likmi par virsstundām, kā arī piemērojot pārmērīgus sodus un pat deportāciju par pienākumu nepildīšanu.

Likumdošana garantē minimālo mēneša algu 1000 riālu (apmēram 252 eiro) apmērā. Kāds strādnieks teica, ka viņam tika piemērots 500 riālu sods par krekla neielikšanu biksēs pēc tualetes apmeklējuma.

Turklāt daži no strādniekiem, kas runāja ar "Amnesty International" organizāciju, dzīvoja izmitināšanas vietās ar ļoti zemiem standartiem, un, iespējams, ka rasu diskriminācija spēlēja lomu cenās, kādas nācās strādniekiem maksāt par mājvietu. Cilvēkiem no Dienvidsahāras un Dienvidāzijas nācās piedzīvot vissmagākos apstākļus.

"Amnesty International", kura savu pētījumu sāka 2017.gadā, apstiprināja, ka gan Kataras valdība, gan FIFA ir centusies uzlabot apstākļus darbiniekiem, taču mudināja darīt vēl vairāk situācijas uzlabošanai.

"Darba devēji joprojām izmanto darbiniekus saviem nolūkiem, un Kataras varasiestādēm ir jāveic steidzami pasākumi, lai aizsargātu darbiniekus, kā arī vainīgos sauktu pie atbildības. Neskatoties uz progresu, ko Katara veikusi pēdējos gados, mūsu pētījums liecina, ka ļaunprātīgā cilvēku izmantošana drošības sektorā joprojām ir sistemātiska un strukturāla," paziņoja Kokbērns.

Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Katarā, un karsto laika apstākļu dēļ turnīrs tiks izspēlēts ziemā no 21.novembra līdz 18.decembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu