Dženere, kura uzvarēja olimpiskajās spēlēs kā vīrietis, mudina aizsargāt sievietes no peldētājas transpersonas

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Lia Tomasa
Lia Tomasa Foto: Reuters/ScanPix

Keitlīna Dženere, kura 1976. gadā kļuva par olimpisko čempionu kā vīrietis, izteikusies par peldētājas transpersonas Lias Tomasas pielaišanu studentu sacensībās sieviešu konkurencē. 

Spēcīgā konkurencē Tomasa pārliecinoši uzvarēja ASV koledžu čempionāta (NCAA) pirmās divīzijas sacensībās.  

Dženere mudinājusi aizsargāt sievietes no konkurences ar Tomasu, vēsta laikraksts "New York Post". 

Bijušais Pensilvānijas Universitātes vīriešu komandas peldētājs par sieviešu komandas peldētāju kļuva pēc hormonterapijas.

Dženere, kura no vīrieša kļuva par sievieti, izteicās, ka mīl sportu, bet vēlas aizsargāt sievietes no Tomasas, kas, viņasprāt, konkurē negodīgos apstākļos. 

"Es trenējos neskaitāmas stundas, daudz upurējos, lai tiktu līdz tik augstam līmenim. Panākumi olimpiskajās spēlēs mani ir veidojuši kā personību. Taču man izdevās arī iepazīt sevi, saprast, kas es esmu, un sākt dzīvot savu dzīvi, kļūstot par transpersonu," izdevums "New York Post" citē Dženeres teikto. 

Dženere 1976. gada olimpiskajās spēlēs Monreālā kļuva par čempionu desmitcīņā. 

"NCAA transpersona Tomasa manī izraisa spēcīgas emocijas. Es vienmēr esmu teikusi, ka Lia var dzīvot savu dzīvi. Bet mums ir jāaizsargā sieviešu sports. Par jebkuru cenu. Tas, ko Lia izdarīja, uzvarot sieviešu čempionātā, ir pret sportu. Redzot, kā Lia uzvar, mana sirds salūza, tas ir traki. Ļoti pārdzīvoju par sportistēm, kuras savu dzīvi veltījušas, lai sasniegtu šādu līmeni. Tas nav pareizi. NCAA vajag aizsargāt šīs sievietes," pauda Dženere. 

NCAA tika kritizēta par to, ka atļāvusi Tomasai piedalīties sieviešu konkurencē.

Tomasas karjera NCAA ir noslēgusies. Taču viņa grasās turpināt savas peldētājas gaitas un vēlas piedalīties olimpiskajās spēlēs.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) šā gada sākumā transpersonām izdeva jaunas vadlīnijas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu