Latvijas hokeja izlases vēsture pasaules čempionātos

Foto: Reuters/ScanPix
CopyDraugiem X Whatsapp

No 13. maija līdz 29. maijam Somijas pilsētās Helsinkos un Tamperē norisinās 2022. gada pasaules čempionāts hokejā. Jau 25 gadus pēc kārtas Latvijas hokeja izlase ir starp labākajām pasaules valstsvienībām. Lūk, Latvijas hokeja izlases vēstures pārskats un spilgtākie brīži pasaules čempionātos mūsdienās.

Latvijas izlasei pasaules čempionāta elitē gājis kā pa kalniem. Augstākais sasniegums ir trīs septītās vietas. Piecas reizes Latvijas hokejisti turnīru noslēguši 13. vietā. 2020. gadā pasaules čempionāts Šveicē Covid-19 dēļ tika atcelts.

Foto: Publicitātes foto

Skaļākais panākums Latvijas izlasei A grupā ir 2000. gadā Sanktpēterburgā izcīnītā uzvara 3:2 pār toreiz vareno Krievijas izlasi ar zvaigžņotajiem NHL spēlētājiem ierindā. 

Pēc spēles Latvijas mūris Artūrs Irbe teica tā: "Es dzīvoju visus šos 33 gadus šai dienai, šai spēlei. Un es būtu gatavs atdot vienkārši pus dzīvi... Vienkārši vienam šādam hokeja mačam."

Protams, tas nebija vienīgais vēsturiskais panākums pret Krievijas komandu. Trīs gadus vēlāk Krievijas hokeja elite atkal saķēra galvas, jo Somijā Latvija sīvā spēlē ar 2:1 pārspēja vienu no pasaulē spēcīgākajām hokeja lielvalstīm.

Kvēlākie hokeja līdzjutēji vēl saviem mazbērniem atgādinās, ka 2009. gadā Latvija pēcspēles metienu sērijā ar 3:2 pārspēja vareno Zviedriju. Daudzi atcerēsies ne tikai uzvaru, bet arī iespaidīgo Mārtiņa Karsuma spēka paņēmienu pret Tobiasu Enstromu, kas pēc tam medijos izpelnījās plašu rezonansi.

2013. gada pasaules čempionāts Latvijas izlasei sākās smagnēji, tika piedzīvoti trīs zaudējumi pirmajās spēlēs un daļa līdzjutēju jau bija samierinājušies, ka Latvija varētu izkrist no A divīzijas. Laurim Dārziņam un pārējiem Latvijas hokejistiem bija citi plāni. Tika pārspēta Slovākijas izlase ar rezultātu 5:3. Kapteinis Dārziņš izcēlās ar "hat-trick".

Kā vienu no nozīmīgākajām Latvijas izlases uzvarām var atzīmēt pirms astoņiem gadiem gūto panākumu pār vareno Somiju ar rezultātu 3:2. Spilgtāku šo uzvaru padara fakts, ka pirmo reizi vēsturē Latvijas izlase ar uzvaru sāka pasaules čempionātu. 

Tā paša pasaules čempionāta ietvaros vārtiem bagātā spēlē Latvija ar 6:5 pārspēja ASV. Tas nenoliedzami bija viens no veiksmīgākajiem čempionāta sākumiem Latvijas izlasei pasaules čempionātu vēsturē, jo tika gūti trīs panākumi pirmajās četrās spēlēs. Pēc spēles kanādiešu speciālists Teds Nolans uzsvēra: "Mīlu savu darbu Latvijas izlasē, ko sāku pirms trim gadiem. Pa šo laiku spēlētāji ir sākuši ticēt, ka mēs varam uzvarēt un cīnīties ar pasaules dūžiem."

Pagājušajā čempionātā, kas norisinājās Rīgā, mūsējie, iespējams, izcīnīja vienu no vislielākajām uzvarām. Tika pārspēta paša hokeja dzimtene - Kanāda. Savā debijas mačā nelaiķis Matīss Kivlenieks atvairīja visus 38 Kanādas izlases izdarītos metienus, uzvara ar 2:0.

Visu laiku rezultatīvākais hokejists Latvijas izlasē ir Leonīds Tambijevs, kurš valstsvienībā aizvadīja 208 spēles un izcēlās ar 150 punktiem. Rīgā dzimušais uzbrucējs bija arī visu laiku labākais vārtu guvējs - 66.

Savukārt visvairāk čempionātos izlases sastāvā piedalījies ripas virtuozs Aleksandrs Ņiživijs – 16. 45 gadus vecais hokejists ir arī visu laiku labākais piespēļu dalītājs – 90. Apkopojot statistiku, vērā tika ņemti arī rezultativitātes punkti, kas iekrāti olimpiskos spēļu laikā. Vērts izcelt arī Kristapu Sotnieku, kurš nav iekļuvis šajā sarakstā kā viens no visu laiku rezultatīvākajiem Latvijas hokejistiem, taču aizsargam pieder unikāls rekords – 11 pasaules čempionāti pēc kārtas. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu