Foto un video ⟩ Latvijas hokejisti nervus kutinošā cīņā "bullīšos" pārspēj Austriju

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Uzvaru pasaules čempionāta (PČ) piektajā spēlē piektdien izcīnīja Latvijas hokeja izlase, kas Tamperē ar 4:3 (0:0, 3:2, 0:1, 0:0, 1:0) pēcspēles metienos pieveica Austrijas valstsvienību. Pamatlaikā divus vārtus Latvijas komandas labā guva Rūdolfs Balcers. 

Lai arī Latvijas izlases treneris Artis Ābols pirms spēles uzsvēra nozīmi šajā mačā nenoraidīties, jau pirmo desmit minūšu laikā pa divām minūtēm nopelnīja pasaules čempionātu debitants Klāvs Veinbergs un pieredzējušais Andris Džeriņš.

Tieši mazākumā tika izveidota pirmā bīstamā epizode. Pretuzbrukumā labu metienu no kreisā iemetiena apļa izpildīja Rūdolfs Balcers. Austrijas komandas vārtsargs Bernhards Štārkbaums ne bez grūtībām ripu atvairīja ar atsitējcimdu.

17. minūtē no teicamas pozīcijas meta Rihards Bukarts, ripa gan lidoja nedaudz garām vārtiem. Pie atlēkušās ripas pirmais piesteidzās Jānis Jaks, taču arī viņam neizdevās ievirzīt to vārtos.

Otrajā trešdaļā pēc nospēlētām 70 sekundēm lielisku saspēli nodemonstrēja Tomass Rafls un Benjamins Nisners, kurš no izdevīgas pozīcijas pārspēja Artūru Šilovu, raidot ripu tālajā vārtu augšējā stūrī. Izcili precīzs metiens, un 1:0 Austrijas labā.

26. minūtē uzgavilēt varēja visai kuplā skaitā Tamperes arēnā sanākušie Latvijas līdzjutēji. Jaks pie labā iemetiena apļa ar piespēli atrada Balceru, kurš neapstādinot ripu zibenīgi raidīja to vārtos (1:1). Štārkbaums tobrīd nepaspēja pārvietoties.

Pamatlaika vidū vairākumu izdevās realizēt Latvijas komandai un līdz ar to pārņemt vadību mačā. Kārļa Čukstes mestās ripas lidojuma virzienu vārtu priekšā mainīja Rihards Bukarts un ripa starp Štārkbauma kājsargiem ieslīdēja Austrijas vārtos.

Neilgi pēc tam pēc asumiem Latvijas komandas vārtu priekšā pa divām minūtēm saņēma Rodrigo Ābols un Kristaps Zīle. Līdz ar to Latvijai nācās aizstāvēties trijatā pret pieciem. Dominiks Hainrihs lielā vairākuma iespēju izmantoja, kad spēcīgi no visai tālas distances trieca ripu Šilova sargātajos vārtos (2:2).

36. minūtē vēlreiz izcēlās Balcers, vēlreiz izvirzot vadībā Latvijas valstsvienību. Viņš precīzi saspēlējās ar Rihardu Bukartu, kurš savam komandas biedram atdeva piespēli uz tukšiem vārtiem. Atlika tikai raidīt ripu vārtu tīklā, ko Balcers arī izpildīja (3:2).

Otrā perioda priekšpēdējā minūtē no vārtu zaudējuma Latviju glāba Šilovs. Atrodoties uz ledus, viņš ar kājsargu pamanījās atvairīt Lūkasa Hauduma metienu.

47. minūtē Austrija vēlreiz panāca izlīdzinājumu. Kīlians Cindels izdarīja tālu metienu un ripai atsitoties pret Tomasa Rafla slidu, tā nonāca Latvijas komandas sargātajos vārtos (3:3).

Četras minūtes vēlāk divreiz īsā brīdī no zaudētiem vārtiem Latvijas izlasi glāba Šilovs. Vienā no epizodēm viņš ripu atsita ar aizsargmasku.

Kaut arī pamatlaika atlikušajā laikā neliels pārsvars piederēja Austrijas hokejistiem, rezultāts vairs nemainījās un cīņa turpinājās papildlaikā.

Papildlaika trešajā minūtē Ronalds Ķēniņš trāpīja pa sāncenšu vārtu stabu. Cīņas turpinājums noveda līdz "bullīšiem".

Pēcspēles metienos savus metienus realizēja Nikolajs Jelisejevs un Roberts Bukarts, bet Šilovs savos vārtos no pieciem austriešu metieniem ielaida vienu ripu. 

Latvija - Austrija 4:3 (0:0, 3:2, 0:1, 0:0, 1:0)

Vārti: 1:0 Benjamins Nisners (Nisners, Šnaiders) (21:10), 1:1 Rūdolfs Balcers (Jaks, Ābols) (25:36), 2:1 Rihards Bukarts (Čukste, Dzierkals) (29:50, vair.), 2:2 Dominiks Hainrihs (Šnaiders, Haudums) (31:24, vair.), 3:2 Rūdolfs Balcers (Ri. Bukarts, Sotnieks) (35:40), 3:3 Tomass Rafls (Cindels, Nisners) (46:21).

Metieni: 21 - 32

Soda minūtes: 10 - 10

Latvijas izlases rindās par labāko spēlētāju tika atzīts Rihards Bukarts, bet pretiniekiem šo godu izpelnījās Tomass Rafls.

 

Debiju pasaules čempionātos piektdien piedzīvoja uzbrucējs Klāvs Veinbergs, kurš šosezon "Zemgale"/LLU komandas sastāvā kļuva par Latvijas čempionu.

Pēc neatkarības atjaunošanas Latvija ar Austriju līdz šim bija tikusies 21 reizi, uzvarot 17 no tiem. Pēdējā savstarpējā spēle notika 2019. gada pasaules čempionātā Slovākijā, kur ar 5:2 uzvarēja Latvija, Rūdolfam Balceram piedaloties četru no pieciem vārtiem gūšanā (1+3).

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra vājākās komandas atšķirībā no pagājušā gada pametīs spēcīgāko divīziju, un nākamgad to vietā starp 16 labākajām būs Slovēnija un Ungārija.

Pasaules čempionāts Somijā risināsies līdz 29. maijam.

Austrijas izlases sastāvs pasaules čempionātam:

Vārtsargi: Dāvids Kikerts, Bernhards Štarkbaums (abi - Vīnes "Capitals"), Dāvids Madlēners ("Dornbirner");

Aizsargi: Nīno Brunners (Fillahas VSV), Dominiks Hakls (Vīnes "Capitals"), Dominiks Hainrihs, Filips Vimmers, Kilians Cindels (visi - Zalcburgas "Red Bull"), Ēriks Kirhšlāgers (Grācas "99ers"), Dāvids Maiers, Klemenss Untervēgers (abi - Klāgenfurtes KAC), Bernds Volfs ("Lugano", Šveice);

Uzbrucēji: Olivers Ahermans ("La Chaux-de-Fonds", Šveice), Benjamins Baumgartners ("Lausanne", Šveice), Niko Feldners (Šefīldas "Steelers", Lielbritānija), Manuels Ganāhls, Lukass Haudums (abi - Klāgenfurtes KAC), Pauls Hūbers, Briāns Lēblers, Benjamins Nisners, Tomass Rafls, Pēters Šnaiders, Ali Vukovics (visi - Zalcburgas "Red Bull"), Marko Kaspers (Engelholmas "Rogle", Zviedrija), Dominiks Zvergers ("Ambri-Piotta", Šveice).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu